Odjel za matematiku

Traže strane studente: Rijeka će imati prvi studij matematike na engleskom jeziku u cijeloj državi

Aneli Dragojević Mijatović

Prof. dr. Sanja Rukavina i prof. dr. Dean Crnković / Foto Vedran KARUZA

Prof. dr. Sanja Rukavina i prof. dr. Dean Crnković / Foto Vedran KARUZA

Ovaj je studij jedini diplomski studij diskretne matematike u Hrvatskoj, a također i jedini studij matematike na engleskom jeziku u našoj državi. Prijave na studij su u tijeku



Odjel za matematiku Sveučilišta u Rijeci počinje s izvođenjem diplomskog studija “Diskretna matematika i primjene” na engleskom jeziku. Navedeni studij jedini je diplomski studij diskretne matematike u Hrvatskoj, a također i jedini studij matematike na engleskom jeziku u našoj državi.


Prijave na studij su u tijeku, rok za prijave je 31. listopada ove godine, pri čemu pristupnici koji nisu završili preddiplomski studij u Republici Hrvatskoj, prije prijave trebaju na Sveučilištu u Rijeci ishodovati potvrdu o priznavanju prethodnog učenja, navodi se u priopćenju Odjela.


Više informacija i Natječaj dostupni su na mrežnim stranicama Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci OVDJE.




– Diplomski studij na engleskom jeziku “Discrete Mathematics an Its Applications” razvijen je u okviru projekta Strateška internacionalizacija diplomskih studija matematike i biotehnologije – OPTILIFE, 2018. – 2021., koji je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Sredstvima projekta osigurana je i školarina za polaznike prve generacije studija, kao i tečaj hrvatskog jezika.


Stoga je studij, čije izvođenje počinje u veljači 2020. godine besplatan za prvu generaciju polaznika i izuzetno atraktivan za polaznike koji ne znaju hrvatski jezik, a htjeli bi studirati u Hrvatskoj. Studij traje dvije godine, a njegovim završetkom stječe se 120 ECTS bodova i akademski naziv magistar/magistra matematike (Master of Science in Mathematics).


Brojne primjene


Diskretna matematika je grana matematike koja ima brojne primjene u znanosti i gospodarstvu. U okviru studijskog programa “Diskretna matematika i primjene” studenti će, između ostaloga, steći znanja iz teorije grafova, kriptografije, teorije kodiranja, dizajniranja eksperimenata i optimizacije.


Teorija grafova ima široku primjenu u računarstvu, kemiji, biologiji, fizici, lingvistici i društvenim znanostima, od telekomunikacija do dizajna prometnih mreža i proučavanja društvenih mreža.


Teorija kodiranja primjenjuje se u svakodnevnoj komunikaciji za prijenos podataka te za njihovo pohranjivanje, dok je kriptografija ključna za osiguravanje tajnosti podataka (npr. kod financijskih transakcija).


Matematička znanja studenti će od sada moći stjecati i na engleskom jeziku  / Foto Damir ŠKOMRLJ


Matematička znanja studenti će od sada moći stjecati i na engleskom jeziku / Foto Damir ŠKOMRLJ



Znanja stečena u području optimizacije i dizajniranja eksperimenata omogućavaju zapošljavanje u raznim područjima gospodarstva, primjerice u tvrtkama koje imaju potrebu optimizirati razne proizvodne procese ili trebaju testirati gotove proizvode i prototipove.


Izborni modul Optimizacija svojim sadržajem pridonosi razvoju kompetencija studenata u području primjene diskretne matematike. U razvoju ovog izbornog modula korištena su saznanja što ih o problemima optimizacije u poslovanju privrednih subjekata (npr. optimizacija poslovnih/proizvodnih procesa) imaju partneri iz gospodarstva s kojima surađuje Odjel za matematiku.


Prednosti Rijeke


S ciljem promocije diplomskog studija “Discrete Mathematics and Its Applications” na engleskom jeziku i privlačenja inozemnih studenata predstavnici Odjela za matematiku, prof. dr. Dean Crnković, pročelnik Odjela i prof. dr. Sanja Rukavina, zamjenica pročelnika Odjela, sudjelovat će u radu EAIE (European Association for International Education) konferencije što je jučer započela u Helsinkiju i trajat će do 27. rujna.


To je najveća europska konferencija koja se bavi visokoškolskim obrazovanjem. U skladu s odlukom Rektorskog zbora oni će predstavljati Sveučilište u Rijeci na štandu Agencije za mobilnost i programe Europske unije “Study in Croatia”.


– Uoči konferencije uspostavljeni su kontakti s drugim sudionicima konferencije, predstavnicima inozemnih sveučilišta, i dogovoreni susreti s ciljem razmjene iskustva i dogovaranja buduće suradnje. Smatramo da će kontakti uspostavljeni na konferenciji biti dragocjeni, ne samo tijekom perioda prijave i upisa studenata, nego i tijekom njihova studija putem razmjene studenata i gostovanja nastavnika.


Nastojat ćemo u kontaktima isticati ne samo kvalitete novog studija na engleskom jeziku, nego i komparativne prednosti koju posjeduju i Sveučilište u Rijeci, grad Rijeka i Republika Hrvatska, najavljuju Crnković i Rukavina.