Bivši industrijski kompleks

Traju radovi na unutrašnjosti Ciglene zgrade u “Benčiću”: Dječja kuća počela rasti i “iznutra”

Danijela Bauk

Obnova bi trebala biti gotova do sredine 2020. / Foto Vedran KARUZA

Obnova bi trebala biti gotova do sredine 2020. / Foto Vedran KARUZA

Trenutno se izvode radovi betoniranja stropne ploče iznad prizemlja, zbog čega je montirana čelična konstrukcija prizemlja na stupovima i gredama, te radovi na tribini kinodvorane i betoniranje zidova prvog kata



RIJEKA  Nakon što je početkom ljeta od Ciglene zgrade u bivšem industrijskom kompleksu »Benčić« ostala samo ciglena ljuštura, počeli su i radovi u unutrašnjosti objekta.


Na gradilištu Dječje kuće dosad su izvedeni radovi rušenja krova, pregradnih zidova, međukatnih konstrukcija, čeličnih nosača i stupova te obijanja žbuke s unutarnje strane fasadnih zidova.


Montirana je teška skela, izvedeni su vanjski i unutarnji zemljani radovi te temeljna greda. Temeljna ploča je betonirana, izvedena je njena hidroizolacija i armatura, napravljena je temeljna ploča lifta i ugrađene su temeljne instalacije vodovoda i odvodnje. Trenutno se izvode radovi betoniranja stropne ploče iznad prizemlja, zbog čega je montirana čelična konstrukcija prizemlja na stupovima i gredama, te radovi na tribini kinodvorane i betoniranje zidova prvoga kata, stoji na portalu Moja Rijeka.


U prizemlju montirana čelična konstrukcija / Foto : V. KARUZA


U prizemlju montirana čelična konstrukcija / Foto : V. KARUZA





Obnova se odvija u sklopu projekta Revitalizacija kompleksa »Benčić« – Cigleni i T-objekt, ukupne financijske vrijednosti više od 160 milijuna kuna, za koji je Gradu Rijeci dodijeljeno 68,2 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava. Završetak radova na Dječjoj kući očekuje se sredinom 2020. godine.


– Otvorenje je sigurno planirano u sklopu četvrtog Tobogana, najvjerojatnije odmah na početku festivala jer bi se dio resursa Dječje kuće tad mogao koristiti za toboganske radionice koje su raspršene po gradu, kazao je nedavno za Novi list pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.


Dječja kuća – multifunkcionalna lokacija za razne predstave, događanja i radionice, s ciljem poticanja dječje kreativnosti na interaktivan način, jedan je od najvažnijih infrastrukturnih projekata Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i sastavni dio budućeg riječkog art kvarta koji će imati ključnu ulogu u najvećem kulturnom projektu u Hrvatskoj.


Dječja kuća prva je takve vrste u Hrvatskoj, u njoj će se nalaziti i Stribor, dječji ogranak Gradske knjižnice, te odvijati brojne aktivnosti Gradskog kazališta lutaka i Art kina namijenjenih djeci do 12 godina, s ciljem poticanja njihove kreativnosti kroz interaktivan način.