Na spomen mlikarica

Tradicionalna manifestacija u Dražicama: I mlikarice su pisale povijest ovoga kraja

Sanja Gašpert

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Zvijezde manifestacije bile su Darinka Brnja i Nevenka Sudan, mlikarice iz Jelenja te Marija Marčelja iz Viškova, dok je Katarina Čaval iz Jelenja zbog bolesti morala propustiti proslavu, ali su je u njezinom domu posjetili predstavnici Općine Jelenje



JELENJE U spomen na sve mlikarice sa šireg riječkog područja, koje su svakodnevno nosile mlijeko na leđima i prodavale ga u Rijeci, kako bi na taj način prehranjivale svoje obitelji, na Trgu mlikarice u Dražicama održana je tradicionalna, sedma po redu manifestacija »Na spomen mlikarici – Feral ki j pušćal sinjal«, i ove godine u organizaciji Općine Jelenje i Turističke zajednice Općine Jelenje. Zvijezde manifestacije ove su godine bile Darinka Brnja i Nevenka Sudan, mlikarice iz Jelenja te Marija Marčelja iz Viškova, dok je Katarina Čaval iz Jelenja zbog bolesti morala propustiti proslavu, ali su je u njezinom domu posjetili predstavnici Općine Jelenje.


Da se ne zaboravi


– Ponosan sam što se već godinama nalazimo na Trgu mlikarice u ovako velikom broju, kako bismo se prisjetili i zahvalili našim mlikaricama, obilježili njihov trud i odricanje. Njihov težački put jedna je teška priča, to su žene koje su svakodnevno ustajale u zoru i nosile mlijeko na svojim leđima te satima pješačile u Rijeku i nazad, kako bi na taj način prehranjivale svoje obitelji i tako pisale povijest ovoga kraja. Ova manifestacija jedan je od programa kojim njegujemo našu tradiciju, kazao je načelnik Općine Jelenje Ervin Radetić, dodajući kako će se manifestacija zasigurno održavati i sljedećih godina.


Priredba je i ove godine imala obrazovni karakter, što je jedan od njezinih osnovnih ciljeva. Iako je riječ o ne tako davnoj prošlosti, većina stanovništva ne poznaje način života i rada mlikarica, naročito djeca i mladež, ali i stanovništvo čiji korijeni dolaze iz nekih drugih gradova ili zemalja. Zbog toga su organizatori cjelodnevnim programom ove manifestacije obuhvatili sve generacije koje su pripremile bogat kulturno-zabavni program, pa je to ponovno bilo druženje uz dobro raspoloženje i domaći izričaj.





Marija Marčelja, 86. godišnja mlikarica iz Viškova, svake je godine prisutna na manifestaciji »Na spomen mlikarici«, a tako je bilo i ove godine, unatoč narušenom zdravlju.


– Zdravlje me ne služi najbolje, ali ovo ne propuštam, jer je to jedna jako lijepa manifestacija. Šta da vam kažem, lijepo je da nas se netko sjeti barem jedanput na godinu. Inače, to su bila teška vremena, ali bila sam mlada i zdrava, pa sam mogla nositi i po 30 litara mlijeka na leđima. Bilo je to svaki dan tako, pa i dok su bombe padale na Rijeku, mi nismo odustajale. Trebalo nam je dva sata do Rijeke i isto toliko nazad i svaka je imala svoj rajon u kojem je prodavala mlijeko.Darinka Brnja ima 87 godina i živi u Podhumu. Godine i težak život na njoj nisu ostavile traga, a kaže da je tome zaslužan rad.

– I danas sam radila u polju i mislim da me rad održava. Ovo je odlična priredba kojom se prisjećamo našeg teškog života. Ja sam mlijeko počela nositi s deset godina, u početku po litru ili dvije, kao pomoć majci, a poslije, kada sam odrasla i po 20 do 25 litara.


Iz Podhuma je i najstarija mlikarica, 93-godišnja Nevenka Sudan, koja je mlijeko počela nositi s 14 godina.– Imala sam težak život, jer je većina muških iz moje obitelji bila streljana i trebalo je preuzeti odgovornost i prehraniti obitelj. Srećom, imali smo pet krava, pa sam svakodnevno nosila 35 do 40 litara mlijeka u Rijeku. Čujte, čovjek se nauči kada mora, nije bilo druge.


Cjelodnevni program


Cjelodnevni program započeo je već u jutarnjim satima nastupom zbora Grobnički tići i dječje folklorne skupine KUD-a Zvir Jelenje, a u prostoru Turističke zajednice na Trgu mlikarice posjetitelji su mogli razgledati izložbu na temu mlikarica, autorice Emilije Kovačić. Zainteresirani su mogli sudjelovati u korisnim radionicama Centra za aromaterapiju Smilje i Udruge Vidov san, a umirovljenici u tradicionalnom turniru u briškuli i trešeti udruga umirovljenika Jelenje i Viškovo.


Održan je i dječji program »Male mlikarice«, u kojem su se predstavila predškolska i školska djeca – djeca Dječjeg vrtića Grobnički tići, učenici OŠ Čavle, članovi Plesnog centra Sirius, polaznici Škole za strane jezike Positivum, plesači Zumbe Eli, kao i članovi Udruge likovnih umjetnika amatera braće Baštijan. Organizirana je i vožnja kočijom, koja je posebno oduševila najmlađe. I ove je godine održan izbor najboljeg mliječnog kolača, a program, koji je vodio Mario Lipovšek Battifiaca, svojim su gostovanjima obogatili klapa Flumen i Alen Polić.


Nakon završetka svečane priredbe na nogometnom igralištu u Dražicama odigrana je nogometna utakmica između veterana NK Rječine i NK Rijeke, a u večernjim satima u glazbenom programu nastupila je grupa Time Out.