Primorje ima svoje bisere

Tko je tko s ovogodišnje liste TripAdvisora najboljih turističkih atrakcija Kvarnera

Biljana Savić

Popularna turistička stranica temeljena na ocjenama i preporukama putnika, posjetitelja i korisnika na godišnjoj listi atrakcija uvrstila je i riječki Peek&Poke muzej, te nekoliko hotela u PGŽ: Miramare, Bellevue, Pinia, Forza, Villa Vera i Villa Ariston, Navis i Jadran 



Američka turistička web stranica Trip Advisor objavila je godišnju listu najboljih turističkih atrakcija, hotela, muzeja, plaža i turističkih destinacija u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. S plažama i destinacijama se ove godine nismo proslavili na Trip Advisoru, ni na svjetskoj, niti na europskoj razini. Ali, ima nas zato među muzejima i u raznim kategorijama hotela.


Doduše, ne među top 25 u svijetu ili Europi, a neki muzeji i neke kategorije hotela u Hrvatskoj koji su u Trip Advisoru ocijenjeni najboljima, nalaze se u Primorsko-goranskoj županiji. Izbor Trip Advisora, kako mu uostalom i sam naziv sugerira, nije temeljen na odabiru stručnog žirija, već na ocjenama putnika, posjetitelja i korisnika, a njihovo je mišljenje ipak najvažnije.


Certifikat izvrsnosti 


A putnici i posjetitelji ocijenili su Muzej prekinutih veza u Zagrebu najboljim hrvatskim muzejom, na drugom mjestu je War Photo Limited u Dubrovniku, a na trećem mjestu je riječki Muzej djetinjstva, odnosno Peek&Poke. Slijede Galerija Meštrović i Arheološki muzej iz Splita, zatim Muzej krapinskih neandertalaca, pa zagrebački Muzej naivne umjetnosti, Arheološki muzej i Muzej antičkog stakla u Zadru, te Muzej rata i nezavisnosti RH u Dubrovniku.




– Nisam znao da nam je ovakav rejting na razini Hrvatske, za grad Rijeku smo znali, kaže nam Svetozar Nilović, osnivač, voditelj, »alfa i omega« Muzeja djetinjstva i onog starih računala Peek&Poke u Rijeci.


Svetozar Nilović


Svetozar Nilović



Kaže da je ovo samo dodana vrijednost gradu na Rječini jer nemali broj turista dolazi u Rijeku zbog Peek&Poke muzeja.


– Ove godine smo od Trip Advisora dobili četvrtu nagradu zaredom, certifikat izvrsnosti prema ocjenama posjetitelja. Na godišnjoj razini imamo oko pet tisuća posjetitelja, svjesni smo da Rijeka nije cjelogodišnja turistička destinacija, pa tijekom sezone pokušavamo biti krajnje susretljivi i ljubazni prema svakom posjetitelju – kaže nam Nilović.


Dodaje da je, izuzev statične građe, Peek&Poke i interaktivan muzej koji posjetiteljima pruža nostalgičan uvid u same početke informatike i gejminga.


– Vapimo za većim prostorom, u postojećem smo izložili samo 15 posto ukupne građe koju imamo – apelira Nilović.


Hrvatski hoteli 


U kategoriji Hoteli, prema posjetiteljima koji ocjene i recenzije stavljaju na Trip Advisor, top jedan u svijetu je Viroth’s Hotel u Kambodži. Hrvatskih hotela nema među top 25 u svijetu, ni u Europi, no gledajući regionalno, odnosno po državama, predstavljamo one iz Primorsko-goranske županije koje su u raznim kategorijama turisti u Hrvatskoj ocijenili najboljima.


U kategoriji »Hoteli u Hrvatskoj«, za najboljeg je proglašena Vila Dubrovnik, a iz PGŽ-a među 25 najboljih u Hrvatskoj na šestom mjestu je Hotel Miramare Opatija, na jedanaestom mjestu je Hotel Bellevue Lošinj, a na dvanaestom Pinia iz Malinske.


Hotel Miramare


Hotel Miramare



Hotel Bellevue


Hotel Bellevue



Hotel Pinia


Hotel Pinia



– Veseli nas što se iz godine u godinu prepoznaje ulaganje, trud i rad svakog našeg zaposlenika. Uz svaku nagradu i priznanje koji su nam dodijeljeni, svakako je najveća i najvrednija ona koja stiže izravno od gostiju koji borave u našim hotelima. Upravo smo zato ponosni na činjenicu da je lošinjski hotel Bellevue i ove godine prepoznat kao jedan od najboljih hotela u Hrvatskoj, jer činimo sve kako bismo održavali izvrsnost na najvišoj razini i odgovorili na potrebe i želje svakog, pa i najzahtjevnijeg gosta. Vjerujemo da ćemo u tome i dalje biti uspješni, poručuje direktor Jadranka hotela Rikardo Hesky.


Mali i luksuzni


U kategoriji »Mali hoteli« broj jedan u svijetu je japanski Hotel Mume, a među hrvatskim malim hotelima prema ocjenama na Trip Advisoru ove godine najbolje je Heritage Hotel Antique Split, a na drugom mjestu je Heritage Hotel Forza iz Baške, te Hotel Villa Vera iz Lovrana koji je na četrnaestom mjestu.


– Ne samo na Trip Advisoru, mi već 10 godina, otkako postojimo, na Booking.comu imamo najvišu ocjenu u Hrvatskoj, 9,7, a prosječno godišnje imamo 650 recenzija, kaže nam vlasnica obiteljskog hotela Villa Vera u Lovranu, Vera Senić.


Vila Vera


Vila Vera



Forza u Baški


Forza u Baški



Dodaje da tu ocjenu održavaju svih 10 godina.


– Kako smo to uspjeli? Mi nismo iz hotelske industrije, u obitelji nemamo ni jednog hotelijera, ja sam bankarica, suprug građevinar… I ušli smo u ovaj posao neopterećeni klišejima, napravili naš mali privatni obiteljski hotel, tu živimo, tu radimo, to volimo i to je naša oaza. Uredile smo ga moja kći i ja, ja sam ukrašavala sobe, vezla goblene, htjela sam imati sobu baš onakvu u kakvoj bih osobno željela boraviti u nekom hotelu – pripovijeda nam Vera Senić.


Njena kći, koja puno radi s gostima, izvrsno govori četiri strana jezika, što je također vrlo važno.


– Godišnje nas posjeti 1.500 obitelji, a 47 posto njih su nam stalni gosti – ističe Vera Senić.


Leo Dorčić, direktor i jedan od vlasnika obiteljskog Heritage Hotela Forza Baška kaže da ga jako veseli dobar plasman na Trip Advisoru, ali i on spominje Booking.com gdje ovaj obiteljski hotel odlično kotira.


– Od početka poslovanja pa do danas stalno imamo na Booking.com-u ocjenu 9,7 i nije da me to ne veseli, ali puno bih više razmišljao kad bi ocjena pala o tome zašto je pala, kaže nam Dorčić.


Ništa važnije od gosta 


Ističe da imaju 16 soba, a svaka je uređena u svom štihu.


– To je mali hotel pa je naša prednost u tome što se možemo posvetiti svakom gostu, a time oni dobiju kvalitetu. Za pretpostaviti je da bez dobrih recenzija na Booking.comu-u i Trip Advisoru ne bismo imali goste usred zime i u ožujku u malom turističkom mjestu kao što je Baška. Stranci tu ne mogu vidjeti ni arenu, niti katedralu, ali privuku ih visoke recenzije na internetskim platformama, pogledaju fotografije našeg hotela i to ih privuče, smatra Dorčić.


U kategoriji »Luksuzni hoteli« broj jedan u svijetu ove godine je Hotel Baros na Maldivima, a kad je riječ o hrvatskoj ljestvici top 25, na čelu je rovinjski Monte Mulini, slijedi opet lošinjski Bellevue, dok je na šesnaestom mjestu Hotel Navis.


Hotel Navis


Hotel Navis



Vlasnik Navisa Krunoslav Kapetanović kaže da za hotelijere i ugostitelje ne postoji ništa važnije od osvrta gosta, ali da se u svemu tome krije i velika opasnost za koju će s vremenom trebati naći način za otklanjanje.


– Internet je danas ključan za pozicioniranje na tržištu i čini manje hotele ravnopravne velikima. No, bojim se da s vremenom recenzije i tolika dostupnost mišljenja svakoga, pa i onoga tko, primjerice, nije boravio u hotelu ili restoranu nego se samo ulogirao i dao lošu recenziju, ne prijeđu granicu. S druge strane, gosti često znaju ucjenjivati osoblje hotela da dobiju nešto što nije u uzanci poslovanja hotela i prijete lošom recenzijom. Zato smatram da će se s vremenom morati poraditi na fer play utakmici i većoj zaštiti hotelijera i ugostitelja na način da se dobro provjeri vjerodostojnost recenzija gostiju, jer recenzije su nam izuzetno važne. Ipak, u velikoj većini slučajeva recenzije su iskrene i točne, pa me veseli da tako dobro kotiramo na tako jakoj svjetskoj platformi kao što je Trip Advisor, kaže Kapetanović.


Najbolja usluga 


U kategoriji »Najbolja usluga« na svijetu je najbolji Hotel Riad Kheirredine iz Maroka, a u Hrvatskoj trogirski Aparthotele Bellevue, dok je Heritage Forza iz Baške na drugom mjestu, opatijski Miramare na trećem, lošinjski Bellevue na petnaestom mjestu, a lovranska Villa Vera na dvadeset i četvrtom.


Imamo tu još i kategoriju »Bargain«, odnosno najpovoljnije hotele. Na svjetskoj razini tu je prema ocjenama gostiju na Trip Advisoru najpovoljniji Hotel Villa Sirena u Italiji. U Hrvatskoj je prema istoj web stranici najpovoljniji Hotel Perić iz Splita, a među 25 najpovoljnijih u Hrvatskoj iz PGŽ-a je Vila Ariston u Opatiji, koja je na 8. mjestu, Hotel Kimen koji je na trinaestom mjestu u Hrvatskoj, te riječki hotel Jadran na devetnaestom mjestu.


– Dobra povratna informacija naših gostiju uvijek nam je važna te predstavlja najbolju potvrdu da se konstantno ulaganje u kvalitetu usluge prepoznaje i isplati. Jako nam je drago što uspijevamo nadmašiti njihova očekivanja prilikom bukiranja smještaja u hotelu Jadran što možemo zaključiti iz njihovih direktnih komentara, kao i onih na Trip Advisoru te drugim globalnim online portalima, važnim prodajnim kanalima koji postavljaju trendove u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Naša pozicija na ovoj ljestvici još je jedan odličan motiv za budući rad, veli direktor prodaje Jadran hotela Damir Balenović.


Primorsko-goranska županija svoje adute ima i u kategoriji »Best Romantic Hotel«, pa je tako u Hrvatskoj najromantičniji Heritage Hotel Antique Split, a primorsko-goranski aduti na hrvatskoj ljestvici su opatijski Miramare na sedmom mjestu, lošinjski Bellevue i Heritage Hotel Forza Baška na šesnaestom mjestu.


Inače, prema Trip Advisoru ove je godine najromantičniji hotel na svijetu Hotel Maison Souquet u Parizu.


Pariz – top svjetska destinacija 


Top destinacija na svijetu ove godine je po izboru putnika na Trip Advisoru Pariz, slijede London, Rim, Bali, Kreta, Barcelona, Prag, Marrakech, Istanbul i New York City. Najbolja plaža na svijetu na ovoj poznatoj turističkoj web stranici ove je godine Grace Bay (Turks and Caicos), druga je Baio do Sancho u Brazilu, a treća Varadero beach na Kubi. Ni jedne hrvatske plaže nema među top 25 ni na svjetskoj, niti na europskoj razini.