KESM

Tko je kriv za propali projekt ŽCGO Marišćina? Opet se posvađali Komadina i Obersnel

Portal Novilist.hr

Foto Goran Kovačić, Pixsell

Foto Goran Kovačić, Pixsell



U organizaciji Udruge Krizni eko stožer Marišćina, uz potporu Primorsko goranske županije, u Rijeci je 22. siječnja održana ekološka tribina BioLogic2020, na kojoj se raspravljalo o modelima gospodarenja biorazgradivim komunalnim otpadom.


Na tribini su sudjelovali predstavnici županije, komunalnih društava iz županije, predstavnici gradova i općina iz županije, predstavnik Ekoplusa i predstavnici civilnog društva.


Tribina je zamišljena kao mjesto dijaloga i pronalaska zakonski, ekološki, tehnički, financijski i zdravstveno najpovoljnijeg modela gospodarenja biorazgradivim komunalnim otpadom.


Probudile se niske strasti




Na kraju tribine je predsjednik Udruge Krizni eko stožer Marišćina, Josip Begonja, predstavio prijedlog Zaključaka s molbom sudionicima tribine da nam u razumnom roku vrate svoje prijedloge i primjedbe na Zaključak. U razdoblju od nekoliko tjedana dobili su nekoliko konstruktivnih primjedbi, koje su i uvrstili u konačni dokument.


– Na žalost, iako su tribina i prijedlog zaključaka trebali inicirati dijalog, probudile su niske strasti dvojice velikih zagovornika Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, gradonačelnika grada Rijeke Vojka Obersnela i župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine, koji su shvatili da su izbori na vratima, a projekt ŽCGO Marišćina u fazi traženja krivca za probleme te su krenule žestoke međusobne optužbe.


Gradonačelnik Obersnel, iako nije želio da djelatnici gradskih službi i komunalnog društva aktivno sudjeluju u radu tribine, načelno se slaže sa inicijativom i zaključcima. Međutim, ne slaže se da se obaveze Primorsko-goranske županije definirane kroz dokument Zaključka svedu samo aktivnosti osiguranja aktivnog i neovisnog praćenja utjecaja emisija štetnih tvari iz ŽCGO Marišćina na zrak, vodu i tlo.


Primorsko-goranska županija bi, tvrdi gradonačelnik Obersnel, trebala imati obavezu provedbe „prefeazibility“ studije kojom bi se utvrdile lokacije i kapaciteti kompostana, ali pri tome odmah isključuje mogućnost takve lokacije na području grada Rijeke, pa će se kao i do sada riječko smeće odvoziti u tuđa dvorišta.


‘Jako me čudi i nikako ne razumijem’


Župan Komadina u svojem odgovoru oštro podsjeća gradonačelnika Obersnela da njegov prijedlog zaključka nije u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom koji jasno definira da je određivanje lokacija i kapaciteta kompostana u nadležnosti jedinica lokalne samouprave te da je još 2014. trebao poduzeti niz mjera koje bi građanima osigurale mogućnost za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, a što nije učinio.


Župana „jako čudi i nikako ne razumije“ kako bi Županija mogla preuzeti izradu „prefeazibility“ studije, kada je to obaveza grada Rijeke, koja je pored ostalog definirana i Planom gospodarenja otpadom koji je sam gradonačelnik Obersnel donio.


Ovakvo prebacivanje odgovornosti partijskih drugova i njihovih „institucija“ je građanima već odavno dozlogrdilo. Gradonačelnik Vojko Obersnel i župan Zlatko Komadina moraju preuzeti odgovornost za trenutno stanje u gradu Rijeci i Primorsko goranskoj županiji. Obojica su bili veliki zagovornici ŽCGO Marišćina i uvjeravali građane da je centar jedino i najbolje rješenje za gospodarenje otpadom.


Žalosno je što su opet, po tko zna koji put, konstruktivnu inicijativu volontera pokušali iskoristiti za svoje političke ciljeve i pranje ruku od odgovornosti za još jedan propali projekt, čiju su provedbu godinama uporno zagovarali, bez obzira na jasno i javno izrečena mišljenja stručnjaka koji su radili i reviziju projekta, navode u Kriznom eko stožeru Marišćina.


‘Uvredljivi su njihovi pokušaji’


Upravni odbor Udruge Krizni eko stožer Marišćina odlučio je da neće prihvatiti prijedlog zaključaka gradonačelnika Obersnela niti prijedlog župana Komadine, jer udruga “ne želi sudjelovati u njihovom međusobnim namještenim igricama”.


– Uvredljivi su njihovi pokušaji da napore udruge u težnji za kvalitetno uređenim sustavom gospodarenja biorazgradivim komunalnim otpadom iskoriste za svoje političke ciljeve.


Župan i gradonačelnik su nosioci izvršne vlasti i obavezni su poštovati zakonsku regulativu i raditi u interesu građana, a ne u interesu vlastite političke promocije i promocije raznih lobističkih grupa.


Zahtijevamo da preskoče ovakve igrokaze i zajednički provedu sve odredbe Zakona o održivom gospodarenju otpadom.


Zahtijevamo da omoguće građanima odvojeno prikupljanje biorazgradivog komunalnog otpada. Zahtijevamo da pronađu lokacije i izgrade kompostane i napokon nas riješe smrada koji dolazi iz Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, navode u Kriznom eko stožeru Marišćina.