Manifestacija počinje 1. travnja

Tjedan dobre odgojno-obrazovne prakse: 22 događanja na 15 lokacija

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Radi se o nizu radionica, prezentacija s raspravama, izložbi, video i poster-prezentacija, interaktivnih šetnji i prezentacija neposrednog rada s djecom tijekom kojih će odgojitelji imati priliku učiti jedni od drugih, dijeliti svoja iskustva, znanja i zapažanja. Većina se događanja odvija u vrtićima, i to na petnaest lokacija, ali i u Narodnoj čitaonici i Učiteljskom fakultetu, najavila je Guštin



RIJEKA  Stručna manifestacija dječjih vrtića »Tjedan dobre odgojno-obrazovne prakse« održat će se četvrti put od 1. do 5. travnja, a najavljujući kako ove godine po prvi put uz Dječji vrtić Rijeka u manifestaciji sudjeluju i dva novoosnovana vrtića More i Sušak, ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin na konferenciji za novinare pojasnila je da se radi o događanjima koja se temelje na ideji povezivanja i stručne razmjene među djelatnicima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u dječjim vrtićima, ali i ostalih zainteresiranih stručnjaka.


– Stručni su djelatnici dječjih vrtića pripremili 22 događanja kojima će prezentirati dostignuća u provedbi bitne zadaće unapređivanja odgojno-obrazovnog rada, a ove se godine ona odnosi na razvoj čitalačke pismenosti djece rane i predškolski dobi. Radi se o nizu radionica, prezentacija s raspravama, izložbi, video i poster-prezentacija, interaktivnih šetnji i prezentacija neposrednog rada s djecom tijekom kojih će odgojitelji imati priliku učiti jedni od drugih, dijeliti svoja iskustva, znanja i zapažanja. Većina se događanja odvija u vrtićima, i to na petnaest lokacija, ali i u Narodnoj čitaonici i Učiteljskom fakultetu, najavila je Guštin.


Manifestacija će započeti izložbom dječjih radova u Narodnoj čitaonici Gradske knjižnice Rijeka, koja će se otvoriti 1. travnja u 10,30 sati, a riječ je prikazu dobre prakse u provođenju Erasmus+ projekta. Dječji vrtić Rijeka sudionik je dvogodišnjeg Erasmus+ projekta pod nazivom »Umjetničko izražavanje i humanističke vrijednosti« koji je pokrenut u suradnji s ustanovama iz Belgije, Italije, Francuske i Španjolske.




U okviru »Tjedna dobre odgojno-obrazovne prakse« obilježit će se i trideset i pet godina od smrti profesora Zvonimira Cviića koji je u Rijeci osnovao studij razredne nastave i predškolskog odgoja, a obilježavanje će se održati u dječjem vrtiću koji nosi njegovo ime, dok će cjelotjedna manifestacija završiti svečanim skupom 5. travnja na Učiteljskom fakultetu, gdje će okupljeni stručni djelatnici imati priliku čuti kratke prikaze zapaženih postignuća i iskoraka u unapređivanju prakse ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a zaslužnim će djelatnicima tom prigodom biti uručena priznanja i zahvalnice.


Po završetku Tjedna dobre odgojno-obrazovne prakse Organizacijski će odbor napraviti stručnu evaluaciju manifestacije i pripremiti Zbornik radova u e-izdanju koji će kao i prethodna izdanja biti dostupan na mrežnim stranicama dječjih vrtića.