Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Svečano potpisivanje ugovora

Tjedan Porina u Rijeci: U Centru Zamet se radi punom parom da bi do petka sve bilo spremno

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 27. ožujak 2019. u 19:26 2019-03-27T19:26:42+01:00

RIJEKA Svečanim potpisivanjem triju ugovora u Salonu Grada Rijeke te isticanjem zastave Porina na zgradi gradske uprave Grada Rijeke, danas je službeno započeo Tjedan Porina u Rijeci. Prvi su ugovor o suradnji potpisali gradonačelnik Vojko Obersnel u ime Grada Rijeke i predsjednik Unisona Goran Končar u ime Unisona – Hrvatskog glazbenog saveza. Ugovor između Turističke zajednice grada Rijeke i Unisona – Hrvatskog glazbenog saveza potpisali su Petar Škarpa i Goran Končar koji je potpisao i ugovor o suradnji s tvrtkom Rijeka 2020 koji je potpisom ovjerila i njezina direktorica Emina Višnić.
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je glazbena nagrada Porin, čija će 26. dodjela biti održana u petak u Centru Zamet, jedno od najvažnijih događanja u glazbenoj industriji Hrvatske.

Uvertira u 2020.

– Veseli me što se Porin vratio u Rijeku nakon šest godina. Iako danas formalno počinje Tjedan Porina u Rijeci, u Centru Zamet se već nekoliko dana punom parom radi kako bi do petka sve bilo spremno za izvrsnu produkciju. U kontekstu činjenice da će Rijeka sljedeće godine biti Europska prijestolnica kulture, ovogodišnji je Porin uvertira u sve ono što će nas čekati sljedeće godine u okviru ovog velikog projekta. Rijeka ima poseban stil koji se očituje i u glazbenom ukusu, barem kada je vezan uz ono što mi kao gradska uprava organiziramo. Zahvaljujući mojem neslužbenom savjetniku koji ima dobar nos, uspijemo biti korak ispred i pogoditi neke stvari; Vojko V koji je nastupao na dočeku 2019., sada ima šest nominacija za Porin, a lani je na Dan žena u Rijeci nastupala Mia Dimšić koja je prošle godine također pomela konkurenciju na Porinu. Centar Zamet izuzetno je akustičan i dobar za ovakva događanja. Potrudit ćemo se biti dobri domaćini i da Porin bude jedna od naših aktivnosti kojima ćemo promovirati Rijeku kao domaćina Europske prijestolnice kulture 2020., rekao je Obersnel.

F273VK04
Svečano potpisivanje ugovora za Porin 2019. / Snimio Vedran KARUZA

Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke, istaknuo je da se Rijeka se u posljednjih šest godina puno promijenila u turističkom smislu.
– Vjerujem da će svi koji budu gledali Porin na malim ekranima i sudionici svečanosti biti i više nego zadovoljni. Nadam se da će Porin ostati u Rijeci i nakon 2019. i 2020., rekao je.

I Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020, nije skrivala sreću i zadovoljstvo činjenicom da su brojne institucije vezane uz Porin prepoznale ne samo Rijeku, nego i kontekst EPK, kao relevantan kontekst za organizaciju najveće glazbene manifestacije u Hrvatskoj.
– Zahvaljujem kolegama na sjajnoj suradnji koju danas formaliziramo, i što nam pomažu u promociji samog projekta. Posebno se veselim sljedećoj godini kada će se službenom programu EPK pridružiti i dodjela Porina, rekla je.

Godina rekorda

Goran Končar, predsjednik Unisona – Hrvatskog glazbenog saveza, rekao je kako je titula europske prijestolnice kulture iznimna čast i velika obveza te kako je ta čast došla u pravi grad i u prave ruke. Također, podsjetio je kako je Rijeka grad u kojem su živjeli i djelovali Lovro pl. Matačić, Boris Papandopulo i Ivo Maček te grad koji je imao jedan od prvih disco klubova i prvih jazz klubova na ovom području.
– Rijeka je grad bogate, jedinstvene tradicije. Drago mi je da se Porin vratio u Rijeku te čast i zadovoljstvo štoa će biti u programu EPK 2020, dodao je.
Ivana Martinac, glavna tajnica Porina, podsjetila je da je ova godina bila rekordna po prijavama.
– Bilo je 2007 prijava, za album godine bile su 104 nominacije, za pjesmu godine 272 nominirane su pjesme, a među nominiranima su 72 nakladnika, istaknula je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.