Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. veljače 2020.
Sjećanje na ribu i ribare

Tira-tira u Bakarcu: Uživali u priči, izložbi, glazbi i - sočnim odrescima od tune

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 4. kolovoz 2018. u 21:32 2018-08-04T21:32:21+02:00

Obožavan kad celi Bakarac diši na ribu. Obožavan ta dih naših koreni, poentirao je cijelu ovu bakaračku priču Ivo Polić

BAKARAC Četvrtu godinu zaredom Bakarac je na uzvik "tira-tira" preselio u prošlost. U vrijeme kad je bakarska vala bila puna ribe, a Bakarac ribara. Riba je u Bakarcu samo jedna - tuna. Sve ostale imaju ime.

Kako je to nekad izgledalo združenim su snagama povlačeći migavicu mlađim generacijama ali i brojnim zaljubljenicima u tradiciju koji su na večerašnju simulaciju tunolova pohrlili u velikom broju pokazali članovi Udruge "Tira-tira", ŠRD Tunera, MO Bakarac i brojni bakarački entuzijasti.

G0408MG07
Tira-tira u Bakarcu / Foto Marko Gracin

Što se zbiva i na moru, i na kraju nazočnima je zorno, s puno ljubavi i duha pojašnjavao Ivo Polić, za glazbenu podlogu bio je zadužen Trio Portić, a za ulov ribe teške 60-ak kilograma nekadašnji bakarački ribari i njihovi potomci.

Inicijator ove lijepe "priče iz davnina" je Renato Franko koji je 2015. godine osmislio ovo događanje i koji je i večeras naglasio da do realizacije ideje ne bi došlo da nije imao svesrdnu pomoć sumještana kao i Grada Kraljevice, pripadajuće joj turističke zajednice. te Primorsko -goranske županije.

- Obožavan kad celi Bakarac diši na ribu. Obožavan ta dih naših koreni, poentirao je cijelu ovu bakaračku priču Ivo Polić.

Očito i mnogi drugi jer večeras je Bakarac imao bar tri puta više stanovnika nego li inače. Uživali su ljudi u priči, izložbi, u glazbi grupe Venus, a posebno u sočnim odrescima od tune. Uživali su u jednom lijepom sjećanju na "ribu" i ribare.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.