Neizvjesna budućnost

Teško stanje u medijskoj kući: Radnici Kanala Ri bez dijela plaće za kolovoz i rujan, moguć je i štrajk

Damir Cupać

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Direktor Ivan Jerčinović kaže da će isplata biti drugi tjedan, kada će biti poznato i što će radnici poduzeti ako do isplate ne dođe, odnosno hoće li krenuti u pokretanje procedure za štrajk.



RIJEKA – Kanal Ri na medijskoj je sceni 19 godina i u proteklo vrijeme sve su češći glasi da je u toj medijskoj kući stanje teško, da radnici ne dobivaju plaću i da je neizvjesna budućnost tvrtke kojoj su najveći vlasnici Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka. Nije prvi put da je lokalni prozor u svijet s Trga Riječke rezolucije u problemima, ali do sada se riječ štrajk nikada nije glasno izgovarala. Istina, i sada je tako, ali prema našim neslužbenim informacijama, budući da nitko od radnika nije htio javno istupiti, sindikat je najavio štrajk ako se u sljedećih desetak dana ne riješi dio zaostataka kada su plaće u pitanju.


Pitali smo direktora Kanala Ri Ivana Jerčinovića je li moguće da će radnici prvi put u štrajk od kada je osnovana ova riječka televizija i kakvo je poslovanje tvrtke.


– Gledajući rujan ove godine, na Kanalu Ri zaposleno je 40 ljudi, a s honorarcima i vanjskim suradnicima do 45. Plaće su u ovoj godini kasnile u prosjeku 20 dana. Trenutačno nije isplaćen dio plaće za kolovoz i rujan ove godine. Sva davanja na plaće su uredno plaćena. S predstavnicima sindikata sam razgovarao prije nekoliko dana. Budući da će zaostatak plaće biti isplaćen idući tjedan, nema razloga za zabrinutost i nema potrebe za ikakvim sindikalnim mjerama, najmanje za štrajkom. U potpunosti podržavam borbu svakog zaposlenog za svoja prava, ne samo materijalna, u što spada plaća. Plaća je ipak najvažniji element tih prava jer i jedan dan kašnjenja može ponekad nekome uzrokovati problem, izjavio je Jerčinović. On nije pesimist kada je u pitanju budućnost Kanala Ri.




– Kanal Ri ima svijetlu budućnost. Trendovi u našem poslovanju nam daju argumente za takav stav. Unatoč poteškoćama u kojima se nalaze mediji, mi bilježimo stalan rast prihoda iz redovnog poslovanja, rast broja zaposlenih kao i rast plaća. Početkom prosinca, točnije 3. prosinca, slavimo 20 godina i na proslavi ćemo predstaviti i nekoliko novina koje za nas predstavljaju daljnji veliki iskorak, zaključio je Jerčinović.



Za razliku od direktora, dio radnika s kojima smo pričali je skeptičan kada je budućnost tvrtke u pitanju. Njih najviše plaši to što je Kanal Ri izašao iz predstečajne nagodbe prije godinu dana pa su se pozitivni trendovi već trebali osjetiti. Tvrtka ima donekle sigurnost jer su joj među osnivačima PGŽ i Grad Rijeka koji s nekoliko milijuna kuna participiraju u prihodima, a radnicima nije jasno kako je onda moguće kašnjenje plaće. No, za desetak dana bit će poznato hoće li zaostaci biti plaćeni, a čemu se valja nadati. Odnosno, što će radnici poduzeti ako do isplate ne dođe i hoće li krenuti pokretanje procedure za štrajk.