Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Obnova

Svjetski dan voda na riječki način: Obnovljena vodosprema Podvežica

Foto Roni Brmalj
Foto Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 22. ožujak 2019. u 9:56 2019-03-22T09:56:09+01:00

Ovo je treća vodosprema koja se obnavlja u povodu Svjetskog dana voda, a u uređenje objekta koji nije u funkciji više od 40 godina, uložene su 272 tisuće kn. Za sljedeću godinu, kada Rijeka postaje prijestolnicom kulture, najavljena je obnova vodospreme Vidikovac na Bulevardu

RIJEKA I ove godine Svjetski dan voda Grad Rijeka i KD Vodovod i kanalizacija obilježili su na poseban, riječki način: obnovom vodospreme Podvežica koja se nalazi u Ulici Sveti križ. Ta je vodosprema jučer predstavljena javnosti, uz izložbu radova učenika osnovnih škola Zamet, Brajda i Podmurvice te glazbeni program. Ovo je treća vodosprema koja se obnavlja povodom Svjetskog dana voda koji se ove godine obilježava pod motom »Voda za sve«, a sve kako bi se skrenula pozornost na ovaj resurs, ali i na komunalne građevine koje se stavljaju u funkciju javnog korištenja. U uređenje ovog objekta na Podvežici, koji nije u funkciji više od 40 godina, uložene su 272 tisuće kuna.

– Voda nema alternativu u prirodi, ništa ju ne može zamijeniti te je fenomen koji nije promijenio svoj sastav od svojeg postanka. Upravo zbog toga je moramo čuvati. Voda postaje turistička atrakcija, a spomenici poput ovoga dokaz su riječkog komunalnog standarda – rekao je jučer na predstavljanju vodospreme direktor KD-a Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo ritmom koji se drži kada je riječ o obnavljanju povijesnih vodosprema, a za sljedeću godinu, kada Rijeka postaje prijestolnicom kulture, najavio je obnovu vodospreme koja se nalazi na Bulevardu (Vidikovac).

– Rijeka ima vodu izvrsne kvalitete, cijeli grad je priključen na vodovod, a koliko nam je bitna, ukazuje i činjenica da će uskoro u Rijeci krenuti komunalni radovi teški milijardu i 700 milijuna kuna, što je u vrijednosti Pelješkoga mosta – naglasio je gradonačelnik Obersnel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.