Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
20. siječnja 2020.
Ljetni upisni rok

Sveučilište u Rijeci popunilo dvije trećine kvote, za jesen ostalo još 1.130 mjesta

 Credit: V. KARUZA
Credit: V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 23. srpanj 2019. u 9:18 2019-07-23T09:18:18+02:00

S obzirom na lošije rezultate državne mature i pad broja kandidata, odnosno demografske razloge, ovakav smo upisni rezultat i očekivali, kaže prorektorica za osiguravanje i unapređenje kvalitete Marta Žuvić

RIJEKA - Na ljetnom roku upisa Sveučilište u Rijeci ukupno je upisalo 2.440 brucoša, dok je za jesenji upisni rok ostalo slobodno 1.130 upisnih mjesta, od čega je najveći broj mjesta, njih 641, namijenjeno redovnim studentima, dok će izvanredni studenti zauzeti 434 mjesta, a strani 55.

Među upisanim studentima najveći broj brucoša dobio je status redovnih studenata, njih 2.002, dok je izvanredni studij upisao 431 maturant, a među upisnicima ukupno je i 7 stranaca.

Ukupno je Sveučilište popunilo 68 posto planirane upisne kvote, a iako se na prvu čini da se radi o nešto lošijem upisnom rezultatu, prorektorica za osiguravanje i unapređenje kvalitete Marta Žuvić ističe da se radi o očekivanom upisnom rezultatu.

Na medicini više Riječana

Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci ovogodišnji će ljetni upisni rok zapamtiti po povećanom interesu Riječana za studijske programe te visokoškolske ustanove. Prodekanica za nastavu prof. dr. Ivana Marić ističe kako se nakon niza godina na riječki studij medicine, kao i dentalne medicine, upisao veći broj studenata s riječkom adresom.

- Od 131 upisanog studenta medicine 31 je iz Rijeke, a prvi na listi učenik je Gimnazije Andrije Mohorovičića, dok je prvih pet također iz Rijeke. Lani smo na tom studiju imali svega 11 upisanih iz Rijeke, a sve drugo su bili studenti izvan riječkog područja. Na studij dentalne medicine upisali smo 30 studenata, od čega ih je 7 iz Rijeke, kaže prodekanica.

Ta dva studijska programa, dodaje, među ovogodišnjim su kandidatima za upis bila iznimno tražena, jer studij medicine je zaprimio čak 1.541 prijavu, a 300 kandidata ga je označilo kao prvi izbor, dok je dentalnu medicinu »kliknulo« 445 upisnika.

Ekonomski fakultet

- S obzirom na lošije rezultate državne mature i ukupni pad broja kandidata, odnosno demografske razloge, ovakav smo upisni rezultat i očekivali. Upisne kvote u odnosu na lani nismo mijenjali i bilo je za očekivati da se upisi neće do kraja realizirati u ljetnom upisnom roku, no vjerujemo da će se upisna mjesta nakon jesenjeg roka mature i našeg jesenjeg upisnog roka popuniti, navodi Žuvić.

Gledano po pojedinim sastavnicama riječkog Sveučilišta, gotovo će sve ponovo otvoriti svoja vrata na jesenjem roku upisa, jer u potpunosti je upisnu kvotu popunio samo Odjel za biotehnologiju, dok su neki fakulteti popunili mjesta na pojedinim smjerovima. Među takve ulazi Medicinski fakultet koji je tradicionalno popunio studije medicine i dentalne medicine, dok na preddiplomskom sveučilišnom studiju sanitarnog inženjerstva čeka još 14 brucoša. S većim brojem popunjenih studijskih programa može se pohvaliti i Fakultet zdravstvenih studija koji ima još svega 24 slobodna mjesta i to na studijima sestrinstva i primaljstva, a pravilo popunjenosti upisnih kvota pojedinih studijskih programa vrijedi i za Filozofski fakultet koji će jesenji upisni rok provesti za studijske programe hrvatski jezik i književnost, pedagogija, njemački jezik i književnost, talijanski jezik i književnost te filozofija.

Najveći broj upisnih mjesta na jesenjem roku upisa imat će Ekonomski fakultet koji može upisati još 224 brucoša, a većina tih mjesta, njih 180, namijenjena je izvanrednim studentima. Po broju brucoša koje još čeka slijedi Pravni fakultet, jer ta visokoškolska ustanova ima još 192 slobodna mjesta, a za razliku od Ekonomskog fakulteta većina ih je, 123, namijenjena redovnim studentima. Poveći broj studenata može se u jesenjem roku upisati i na Tehnički fakultet, jer nepopunjeno je 168 upisnih mjesta, a jedini studijski program koji je popunio upisnu kvotu u cijelosti je računarstvo. Pomorski fakultet u jesenji rok upisa ide sa 131 upisnim mjestom, a Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu raspolaže pak s još 106 mjesta. Najveći broj tih mjesta namijenjen je izvanrednim studentima, jer takvih se može upisati još 94.

Engleski na Medicinskom fakultetu

Medicinski fakultet ove je godine upisao i treću generaciju studija medicine na engleskom jeziku, a sva su upisna mjesta planula već na ljetnom upisnom roku. Voditeljica tog studija, prof. dr. Sanja Štifter, kaže da će novu generaciju studenata činiti 50 kandidata koji u najvećem broju dolaze iz Njemačke.
- Kvota je popunjena, a uz brucoše iz Njemačke ima ih i iz Italije, Austrije, Slovenije, Tajvana te Velike Britanije, kaže prof. dr. Štifter.

Od jeseni ukupno će u klupama Medicinskog fakulteta sjediti 136 studenata koji studiraju medicinu na engleskom jeziku, a iako su im se ove godine trebali pridružiti i studenti dentalne medicine koji će studirati također na engleskom jeziku, od provedbe tog studija za sada se odustalo i to zbog osnivanja nove visokoškolske ustanove, odnosno Fakulteta dentalne medicine čiji je postupak osnivanja u tijeku.

Studijski programi

Građevinski fakultet očekuje upis još 43 kandidata, a na jesenjem roku upisa budući studenti imaju šansu upisati i Odje za fiziku na kojem je još 21 mjesto slobodno, Odjel za informatiku koji čeka 38 brucoša te Odjel za matematiku koji ima 27 slobodnih mjesta. Preddiplomski studij politehnike može pak upisati još 20 studenata, a studije Učiteljskog fakulteta njih 9.

Studijski programi koji su popunili upisnu kvotu između 90 i 100 posto te su izazvali najveći interes maturanata ove su godine: fizioterapija, povijest umjetnosti, medicina, radiološka tehnologija, sestrinstvo u Karlovcu, psihologija, medicina na engleskom, dentalna medicina, biotehnologija i istraživanje lijekova, računarstvo, engleski jezik i književnost, kulturologija, povijest, rani predškolski odgoj i obrazovanje, hrvatski jezik i književnost te učiteljski studij.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.