Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. listopada 2019.
Preuređenje u punom jeku

Sveučilišna knjižnica: S početkom akademske godine niz novih sadržaja za studente

Foto S. Ježina
Foto S. Ježina
Autor:
Objavljeno: 19. kolovoz 2015. u 9:01 2015-08-19T09:01:44+02:00

Do okončanja preuređenja knjižnice osigurana je posudba knjiga putem online narudžbenica, a tijekom ljeta moguće je posuditi pet knjiga

RIJEKA  Radovi na preuređenju Sveučilišne knjižnice Rijeka u punom su jeku, a prema procjenama ravnateljice Senke Tomljanović mogli bi biti okončani do sredine rujna ili najkasnije do početka listopada kada bi knjižnica trebala započeti s radom za korisnike.

– Ustaljena je praksa da s redovnim radom knjižnica započne sredinom rujna, a posljednjih smo godinama zbog ispita i studenata počinjali i ranije. U ovom je trenutku teško reći hoćemo li otvoriti vrata za korisnike 15. rujna. To nam je želja, no ne budu li radovi gotovi, rad s korisnicima morat ćemo prolongirati, no najkasnije do početka akademske godine, kaže ravnateljica.

Sve do okončanja preuređenja osigurana je posudba knjiga putem online narudžbenica, a tijekom ljeta moguće je posuditi pet knjiga. Za povrat knjiga korisnici mogu koristiti knjigomat, a knjige naručene online putem mogu se preuzeti sljedeći dan od 9 do 14 sati, dok se periodika te građa iz zaštićenih zbirki ne mogu koristiti.

Dodajući kako ovog tjedna počinje ličenje knjižnice, ravnateljica Tomljanović najavljuje i mogućnost početka rada bez uspostave svih sustava koji se u sklopu preuređenja planiraju realizirati. Naime, u sklopu projekta »Modernizacija usluga u korisničkom prostoru Sveučilišne knjižnice Rijeka«, za koji je riječko Sveučilište izdvojilo 310 tisuća kuna, studenti i ostali korisnici neće dobiti samo novi ugodniji prostor, već će im biti omogućeno brže i lakše korištenje svih knjižničkih usluga.

Preuređenje će omogućiti i uvođenje niza novih usluga, a jedna od najvećih novosti bit će mogućnost korištenja cjelokupnog prostora knjižnice izvan redovnog radnog vremena, odnosno tijekom noći, za što je neophodno uvesti i sustav samoidentifikacije. U praksi to znači da će nakon preuređenja svi dijelovi knjižnice tijekom noći biti dostupni studentima, a omogućit će im se usluga samokopiranja putem kartica koje će moći puniti iznosima kojima žele.
Ulazak u čitaonice bit će im omogućen putem članskih iskaznica i studentskih iksica, a tijekom noći u knjižnici će boraviti zaštitar. Preuređenje podrazumijeva i povećanje broja sjedećih mjesta, a u prostoru u kojem su do sada bile informacije, uredit će se manja prostorija za grupni rad u kojoj će se moći glasno razgovarati, diskutirati, pripremati seminare i projekte

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.