Dan Općine

Svečano u Klani: “Za dječji smijeh i zahvalan pogled mještana vrijedi se potruditi”

Biljana Savić

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Od 1. rujna u Klani počinje s radom jaslička skupina, prvi put u povijesti Klana će imati jaslice, a one su već popunjene, kazala je načelnica Željka Šarčević Grgić i zaradila gromoglasan pljesak 



KLANA – Biti čelna osoba jedne općine je izuzetno odgovorna, ali i zahtjevna funkcija, no iako je zahtjevna donosi zadovoljstvo kad vidite da su vaše zamisli i projekti uspješno provedeni. Još prije stupanja na funkciju načelnice moji koalicijski partneri i ja obećali smo da ćemo poboljšati život najugroženijih skupina – najmlađih i najstarijih stanovnika Općine Klana. Danas sam posebno ponosna što smo u toj namjeri u potpunosti uspjeli. Naime, 1. rujna u Klani počinje s radom jaslička skupina Dječjeg vrtića Klana, prvi put u povijesti Klana će imati jaslice, a one su već popunjene, kazala je klanjska načelnica Željka Šarčević Grgić i zaradila gromoglasan pljesak sviju koji su prisustvovali na sinoćnjoj svečanoj sjednici Općine Klana održanoj u tamošnjoj kinosali, kao i svake godine na Dan sv. Roka, zaštitnika klanjske općine.


Puno projekata


Načelnica je naglasila da je u Općini Klana uspješno zaživio i projekt »Zaželi« kojim je obuhvaćeno 35 najstarijih i najnemoćnijih korisnika i zaposleno šest gerontodomaćica.


– Ovo su stvari za koje se valja potruditi, veseli dječji smijeh i zahvalan pogled mještana starije životne dobi kojima je pomoć najpotrebnija, kazala je načelnica za jučerašnje svečanosti, na kojoj su se okupili brojni predstavnici okolnih općina i gradova – Viškova, Jelenja, Čavala i Kraljevice, te Primorsko-goranske županije.




Predsjednik Općinskog vijeća Klane Igor Iskra istaknuo je da je tijekom proteklih 12 mjeseci Općinsko vijeće odlučivalo o 50 odluka od velike važnosti za cijelo stanovništvo i općinu, a kao najvažnije je istaknuo obnovu vatrogasnog doma, povećanje sredstava koje Općina Klana izdvaja za razne udruge i sportaše, za stipendiranje učenika i sportaša i povećanje porodiljne naknade. Puno je projekata u Klani, koja broji tek oko 2 tisuće stanovnika, realizirano tijekom protekle godine i oni su uzvanicima predstavljeni u kratkom dokumentarnom filmu.


Foto:R. BRMALJ


Foto:R. BRMALJ



Predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije najavio je da će Klana već početkom ove školske godine dobiti kombije za prijevoz školaraca.


No, najuvaženiji gosti svake svečane sjednice su laureati, ljudi i udruge koji su nesebično pridonijeli poboljšanju života u svom okruženju. Ove je godine Općina Klana dodijelila 5 nagrada, točnije dvije nagrade, dva priznanja i jednu nagradu za učenicu generacije. Učenica generacije školske godine 2018./2019. je Evelin Miličić koja je s odličnim uspjehom i prosjekom 5,0 prošla sve razrede OŠ Klana. Evelinin trenutni izbor za daljnje obrazovanje pao je na glazbenu gimnaziju s usmjerenjem glazbenica klavijaturistica, a planovi za daljnju budućnost usmjereni su na glazbenu akademiju koja bi joj omogućila ispuniti najveću želju – da postane profesorica klavira ili pijanistica.


Okućnice i balkoni


Dvije su udruge u Klani osnovane 1969. godine, a djeluju i danas, što znači da ove godine slave 40. obljetnicu neprekidnog djelovanja, a to su Pjevački zbor »Matko Laginja«. Zboru je sinoć dodijeljeno priznanje, a DVD-u nagrada Općine Klana. Zbor sada broji 35 aktivnih pjevača, a u posljednjih 17 godina stručna je voditeljica zbora maestra Nedeljka Srebovt. Od samoga osnutka predsjednik zbora koji je u proteklih 40 godina dionik svih događanja na području općine Klana te promotor Klane diljem Hrvatske i šire je Anton Starčić, koji je sinoć i primio nagradu.


Foto: R. BRMALJ


Foto: R. BRMALJ



Općinsko vijeće Općine Klana u povodu 40. obljetnice djelovanja dodijelilo je DVD-u Škalnica Nagradu Općine Klana za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unapređenje vatrogasne djelatnosti, a nagradu je primio predsjednik Društva Dušan Korić.


Dodijeljena su priznanja i nagrade za najljepše uređene okućnice i balkone. Priznanja su dobili: Renata Iskra – Podstrmac 8, Nevenka Košpo – Škalnica 43, Ana Nelc – Klana 250, Zorka Šustar – Lisac 19, obitelj Valenčić – Lisac 13 i Andreja Vidaković Gržinčić – Klana 220. Komisija je odlučila da prva mjesta pripadaju: Renati Iskra za najljepše uređenu okućnicu i obitelji Valenčić iz Lisca za najljepše uređen balkon.