Prekršaji vlasnika pasa

Sve više Riječana negoduje zbog pasa bez povodca: ‘Stafordski terijer šeće dječjim igralištem…’

Ljiljana Hlača

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Lani su komunalni redari zbog puštanja pasa bez povodca na javnu površinu, izdali 7 kazni, od toga su 4 plaćene. Istodobno je za taj prekršaj izdano 175 upozorenja.



RIJEKA Stafordskog terijera u Ulici Ivana Milčetića na Kantridi vlasnici puštaju bez povodca u šetnju naseljem, dječjim igralištima i slično, stoji u e-poruci našoj redakciji, a sve je dokumentirano fotografijama. Neke su snimljene ljetos, a posljednja je snimljena u siječnju ove godine.


Ovo nije prvi put da građani negoduju zbog načina kako vlasnici pasa postupaju sa svojim ljubimcima na javnim površinama. Iako uvijek oko takvih stvari treba biti oprezan jer vrlo često se iza takvih prijava kriju i nesređeni međususjedski odnosi. No, jedno je sigurno, sve je više kućnih ljubimca u Rijeci. Lani su na području Rijeke cijepljena i čipirana 7.354 psa. To je pet posto više nego godinu prije. Ova brojka ima tendenciju rasta, saznajemo.



Kada je riječ o slučaju opasnog psa s Kantride, komunalni redari su odmah po prijavi (iako je anonimna) reagirali. Pojačali su obilazak prijavljene lokacije, no samo su jednom uspjeli uhvatili vlasnika u prekršaju. – Vlasniku tog psa je odmah uručena kazna (iznos kazne je 500 kuna, a ako se plati u roku od tri dana onda je njezin iznos 250 kuna op.a) te mu je zapisnički naloženo da se dužan pridržavati obveza i uvjeta iz navedene odluke, na što se obvezao. No, kako prekršitelj nije platio izdanu novčanu kaznu u roku, protiv njega je pokrenut prekršajni postupak i sada je slučaj na sudu – naveli su iz Direkcije za komunalno redarstvo.




Rijeka ima dobro složene komunalne propise koji su objedinjeni u Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te je čak krenula u projekt izgradnje parkova za pse po Rijeci. Zamisao je da na području svakog odbora postoji neka sređena površina gdje će građani moći istrčati psa. No ipak, vlasnicima teško pada da se u potpunosti pridržavaju komunalnih propisa, a nekako najteže im pada da počiste iza svojeg lajavca. Stoga smeđih tragova ima uistinu svugdje po gradu. Zašto?


– Svjesni smo tog problema – komentira ravnatelj Direkcije za komunalno redarstvo Alen Razum, najavljujući na proljeće nešto pojačan nadzor nad riječkim parkovima, travnjacima, dječjim igralištima, po okolišima škola i slično, kad se očekuje da će s lijepim vremenom biti i više ljubimaca u šetnji. Grad Rijeka ima 21 komunalnog redara, a njih 13 raspoređeno je po mjesnim odborima koji su zaduženi između ostaloga i za ovu problematiku.


– Lani smo, kad je riječ o kažnjavanju zbog puštanja pasa bez povodca na javnu površinu, izdali sedam kazni. Od toga su četiri plaćene, a tri nisu. Istovremeno smo za taj isti prekršaj izdali 175 mjera upozorenja, od toga 151 mjera bila je usmena, a 24 pismene. Kada je riječ o nečišćenju iza psa, izdali smo 22 mjere upozorenja. Od toga je 17 bilo usmeno, a pet pismenih – kaže ravnatelj Alen Razum, koji smatra da rješenje ovog problema ne leži u represivnim mjerama, odnosno kažnjavanju, već edukaciji. Vlasnik mora biti svjestan da imati psa znači odgovornost iz koje proizlaze razne obveze, a one ne uključuju hranu, smještaj i veterinarsku skrb.


– Nadalje, naš najveći problem jest taj što komunalni redar nema ovlasti prikupljati osobne podatke od građana bez njihovog pristanka, a pojedini građani onda, svjesni toga, odbijaju bilo kakvu suradnju kada ih se zatekne u počinjenju prekršaja. Bez osobnih podataka, nije moguće ni izdati kaznu. U takvim slučajevima prisiljeni smo se obratiti policiji, čiji službenici imaju te ovlasti. Međutim, u praksi su takve intervencije policije otežane – zaključio je naš sugovornik.