Osam zborova

Sve spremno za 1. susret zborova PGŽ-a u Hrvatskoj čitaonici na Trsatu

Ivana Kocijan

Hvaljeni Kaplanovci iz Rijeke

Hvaljeni Kaplanovci iz Rijeke

Nastupit će zborovi Gimpl, Josip Kaplan, Schola Cantorum, KUU-a Sklad, Štorija, pjevački zbor KUD-a Učka, komorni zbor Val te vokalni ansambl Kanat



RIJEKA – U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Primorsko-goranske županije i Hrvatskog sabora kulture ove će nedjelje u Hrvatskoj čitaonici Trsat biti održan 1. Susret pjevačkih zborova Primorsko-goranske županije. Publici će se predstaviti: Mješoviti pjevački zbor Gimpl iz Ravne Gore, Pjevački zbor mladih Josip Kaplan iz Rijeke, Mješoviti vokalni ansambl Kanat iz Kastva, Zbor Schola Cantorum iz Rijeke, Mješoviti zbor KUU-a Sklad iz Bakra, Mješoviti pjevački zbor Štorija iz Rukavca, Ženski pjevački zbor KUD-a Učka iz Matulja te Komorni zbor Val iz Rijeke.


– Nakon osnutka Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Primorsko-goranske županije u lipnju prošle godine, do koje je došlo na inicijativu Hrvatskog sabora kulture, odlučeno je pokrenuti susret pjevačkih zborova kojem je želja potaknuti zborove na zajedničko djelovanje kroz pjesmu, druženje i razmjenu iskustava, dok je jedan od osnovnih ciljeva podizanje kvalitete zborskog pjevanja u našoj županiji na još veću razinu.


Tako će u nedjelju u Hrvatskoj čitaonici Trsat, u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Primorsko-goranske županije te uz suorganizacijsku potporu Hrvatskog sabora kulture i Ustanove Ivan Matetić Ronjgov biti održan 1. Susret pjevačkih zborova Primorsko-goranske županije. Na ovogodišnjem, 1. Susretu, nastupit će osam zborova iz naše Županije koji su ujedno i višegodišnji članovi Hrvatskog sabora kulture, krovne organizacije kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj, najavljuju organizatori.




U sklopu Susreta će također biti održano preslušavanje i selekcija prijavljenih zborova za 52. Susret hrvatskih pjevačkih zborova (Državno natjecanje zborova) koji će početkom listopada biti održan u Rovinju, odnosno za 16. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava (Državno natjecanje malih vokalnih sastava) koji će u drugoj polovici studenog biti održan u Sisku. Susret će pratiti selektori: maestra Aleksandra Matić i maestro Luka Vukšić.


Po njegovom završetku bit će održan i okrugli stol za dirigente i predstavnike zborova na kojem će selektori dati svoja mišljenja o kvaliteti Susreta i nastupu svih zborova, a po želji će i svakom zboru dati smjernice te savjete za daljnji, što kvalitetniji rad. Okrugli stol bit će ujedno i prilika za razmjenu iskustava zborovođa i predstavnika zborova, dok će čitav Susret pružiti mogućnost upoznavanja i druženja mnogobrojnih članova raznih zborova Primorsko-goranske županije, s ciljem poticanja budućih suradnji u osmišljavanju zajedničkih programa, koncerata i manifestacija zborske glazbe.


Početak programa zakazan je za 17.30, a ulaz je slobodan.