Riječko Gradsko vijeće

Sve izvjesniji opoziv Čordaševa: SDP i HNS preuzimaju većinu, tko su im “spavači”?

Tihana Tomičić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

U obrazloženju prijedloga, koji zajedno potpisuju predsjednici klubova HNS-a, SDP-a i Laburista, PGS-a te klub HSU-IDS, navodi se da je Tihomir Čordašev propustio Statut Grada Rijeke uskladiti s novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, pri čemu je dozvolio politizaciju te naštetio ugledu Gradskog vijeća



RIJEKA Kako se i najavljivalo, jučer je u službenu proceduru Gradskog vijeća Rijeke poslan prijedlog za opoziv predsjednika gradskog parlamenta Tihomira Čordaševa iz Akcije mladih, koji zajedno potpisuju predsjednici klubova HNS-a Andrej Poropat, SDP-a i Laburista Sandra Krpan, za PGS Ana Trošelj te za klub HSU-IDS Mate Tomljanović. Epilog je to krize Gradskog vijeća Rijeke u kojem od lokalnih izbora prošle godine nitko nema većinu, zbog čega je čak i gradonačelnik Vojko Obersnel u nekoliko navrata pozvao na održavanje novih izbora.


Uz ovaj prijedlog, od istih potpisnika podnesen je i prijedlog da se za novog predsjednika Gradskog vijeća Rijeke izabere Andrej Poropat iz HNS-a, a o svemu će se glasati na sjednici sazvanoj za 24. svibnja.


Iz ovoga je jasno da se SDP i HNS nakon višegodišnje krize odnosa ponovno približavaju, čak i bez obzira što HNS sada na državnoj razini sudjeluje u Vladi s HDZ-om, no jasno je da SDP, koji drži izvršnu vlast u gradu, želi stabilnije odnose u Gradskom vijeću, a s tri ruke HNS-ovih vijećnika to može dobiti. Također, HNS-ova članica Jana Sertić prije nekoliko dana postala je i nova pročelnica za poduzetništvo, izabrana javnim natječajem kao jedina kandidatkinja. Hoće li sve završiti potpisom koalicijskog sporazuma, zasad nitko ne želi odgovoriti.





– Mi u klubu SDP-a nemamo potrebe ovo komentirati, sve smo napisali u prijedlogu inicijative i podržavamo naše partnere, kazala je Sandra Krpan, predsjednica Kluba SDP-a u Gradskom vijeću.



Kako je poznato, tzv. srednji blok bio se prošle godine dogovorio o modelu rotirajućeg predsjednika – dakle da se četiri stranke, Akcija mladih, Lista za Rijeku, Most i HNS izmjenjuju na čelu Vijeća kroz iduće četiri godine, ali srednji blok se vrlo brzo raspao, jer nikad nije potpisao koalicijski ugovor, niti bilo kakav drugi fiksni sporazum, pa se HNS počeo odmicati od tog labavog saveza, da bi sada, kako se vidi, postigao dogovor o podršci sa SDP-om i svim članovima SDP-ove velike koalicije.


Zaduženje od 160 milijuna kuna 


HNS-ov Andrej Poropat je za naš list prije desetak dana ustvrdio da Tihomir Čordašev više ne bi trebao ostati na čelu Vijeća, i iz te najave je proistekla ova inicijativa, koja se dugo kuhala u kuloarima riječke politike. Na sva pitanja, sada Poropat odgovara prilično pitijski.



– Ja nisam na prodaju i nikad neću biti. Varaju se oni koji misle da me ovim činom mogu ucjenjivati. Nažalost, opet će izgubiti demokracija, a pobijediti politička trgovina, komentirao je Tihomir Čordašev, predsjednik Gradskog vijeća (AM).



– U svakom nas slučaju očekuje jedna duga sjednica. S obzirom da je od posljednje prošlo gotovo dva mjeseca, zahtjev za opozivom predsjednika Gradskog vijeća Grada Rijeke vidim kao dobru priliku da se lopta malo spusti na zemlju te da se svi vijećnici, i opozicije i pozicije, fokusiraju više na rad i argumente, umjesto na puka prepucavanja i kalkulacije. Ne kažem da nema argumenata i respekta, no oni prečesto ostaju u sjeni puno nižih strasti koje na sjednicama izbijaju u prvi plan – jedino je što nam je Poropat jučer pristao izjaviti.


Inače, u obrazloženju ovog prijedloga navodi se da je Čordašev propustio Statut Grada Rijeke uskladiti s novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, pri čemu je dozvolio politizaciju te naštetio ugledu Gradskog vijeća. Nabraja se i da sjednice nije sazivao u poslovnikom predviđenom terminu, svakog četvrtog četvrtka u mjesecu, te da je vijećnicima poput Veljka Balabana iz Živog zida, omogućio da na aktualnom satu postavljaju privatna pitanja. Zbog svega toga, tvrdi se, naštetio je ugledu Gradskog vijeća. No, to su samo proceduralno-pravni razlozi, a jasno je da su u pozadini politički dogovori SDP-a i HNS-a. Za SDP su ova sjednica i većina na njoj izuzetno važni zbog zaduženja od skoro 160 milijuna koje Gradsko vijeće treba podržati kako bi se ostvario projekt EPK 2020.


Ipak, sve to ne znači da će se Čordaševa uspjeti smijeniti, niti potom izabrati Poropata – naime, kad se zbroje sve ruke široke SDP-ove koalicije i HNS-a, to ipak nije dovoljno za podršku ovoj odluci. Nedostaje točno jedna ruka, a nezavisni Marinko Koljanin, kojega često doživljavaju kao jezičac na vagi, odbija komentirati hoće li biti presudan u donošenju takve političke odluke, te kaže da po njemu to sada nije potrebna tema jer se Vijeće bavi samo sobom.


Realna šansa 


– Meni nije problem biti ni presudna ruka ako tako procijenim, ali bit je da nemam obaveze ni prema jednom od dva bloka – rekao nam je Koljanin.



Klub HDZ-a nije službeno raspravljao o ovom pitanju i zato ne mogu dati službeni stav. Ono što mogu reći u svoje osobno ime jest da sam uvjerena kako nema niti zakonske niti moralne osnove za opoziv predsjednika Vijeća. Obrazloženje prijedloga za opoziv je nakaradno – radi se o perverznom i diletantskom tumačenju Poslovnika. Time predlagači, uključujući i g. Poropata iz HNS-a, pokazuju visoku dozu neozbiljnosti i neznanja ali i namjeru da izaberu Predsjednika koji će nedemokratski pokušati »ušutkati« vijećnike u korist Obersnela. Ovim činom g.Poropat je demonstrirao kako nije dorastao funkciji Predsjednika Gradskog vijeća, te da uopće ne razumije Poslovnik niti ulogu Predsjednika. Stoga ja osobno, ni pod kojim uvjetima, neću moći podržati prijedlog da g. Poropat postane Predsjednik vijeća – kaže Ivona Milinović, vijećnica HDZ-a.



Stoga je jasno da će HNS-u i SDP-u trebati ruke još nekog od vijećnika. Jasno je da će nezavisni Hrvoje Burić podržati smjenu Čordaševa, jer je na jednoj od posljednjih sjednica došao u konflikt s Akcijom mladih i na društvenim mrežama svoje Nezavisne liste Bura jasno rekao.


– Na 8. sjednici Gradskog vijeća gradski vijećnik i predsjednik NL Bura Hrvoje Burić nedvosmisleno je izjavio da će dignuti ruku za smjenu Tihomira Čordaševa, predsjednika Gradskog vijeća, ako i kada to bude točka dnevnog reda. Razlog takve odluke je licemjerno ponašanje Čordaševa što je dokazao kada je sa svojom strankom Akcijom mladih podržao proračun Grada Rijeke i time omogućio gradonačelniku da nastavi sa svojom tiranijom. NL Bura, kao jedina prava oporba u Gradskom vijeću, ne boji se novih izbora za Gradsko vijeće, štoviše smatra ih nužnim. Kaotična situacija koja vlada u Gradskom vijeću očito svim akterima odgovara sve dok se među njima dijele razne funkcije, nadzorni odbori, pročelnička mjesta itd. Zanimljivo će biti vidjeti konačni rasplet – objavljeno je na Facebook stranici Bure.


Kako će ubuduće izgledati većina u Vijeću, ne samo za ove odluke nego općenito za sve, od izglasavanja novog zaduženja do budućeg proračuna, zasad je nemoguće prognozirati. Ali jasno je da se u ovu inicijativu ne bi išlo kad ne bi postojala realna šansa da se to i dogodi na sjednici 24. svibnja.