EASA

Studenti arhitekture završili posao: novi most preko Mrtvog kanala napravljen je od špage

Jasmin Đečević

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Iako je realno primjereniji adrenalinskom parku, jer za prelazak preko mosta treba i snage i spretnosti, bit će šteta kada bude uklonjen



RIJEKA – Završnom izložbom na Grobničkoj rivi i u prostoru skladišta Exportdrva privedena je kraju ovogodišnja EASA, najveća europska konferencija studenata arhitekture koja se protekla dva tjedna održavala u Rijeci uz sudjelovanje više od 600 studenata iz cijelog svijeta. Svi zainteresirani mogli su pogledati što su to točno studenti radili za vrijeme svog boravka u Rijeci, a najviše je pažnje privlačio „novi most“ preko Mrtvog kanala napravljen od špage.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



Iako je realno primjereniji adrenalinskom parku, jer za prelazak preko njega treba i snage i spretnosti, bit će šteta kada bude uklonjen. Već i sama ideja da se u sklopu jedne od radionica osmisli takav projekt je fascinantna, a činjenica da su most i izgradili i da on funkcionira, vrijedna je divljenja. Koliko će nakon odlaska studenata most ostati na Delti ovisi o dogovorima s nadležnim službama i sigurnosnim provjerama.


Vidikovac na more




Ako most i ne ostane, ostat će 10-ak modularnih drvenih štandova različitih oblika koje su također studenti izradili a koji će se već kroz mjesec dana koristiti za potreba festivala Porto Etno te potom i za ostale manifestacije u sklopu projekta Europska prijestolnica kulture Rijeke 2020.


Zgrada Exportdrva dobila je i nova aluminijska vrata napravljena od limenki, a na Delti smo, između ostalog, dobili i novi „vidikovac“ uređen na krovu jednog manje pomoćnog objekta s kojeg puca lijep pogled na more, Porto Baroš, tržnicu, Fiumaru i Trsat. Poseban doživljaj bio je, kažu nam studenti, spavati na tom mjestu pod otvorenim riječkim nebom.



Ukupno je održano 40-ak različitih radionica, a organizatori iz EASA-e su i više nego zadovoljni.


– Rezultati radionica su čak i iznad očekivanja, pogotovo jer su neke radionice malo kasnile.  Svi su izuzetno sretni što su bili ovdje. Doživjeli su nešto posebno, Rijeka im je dala nešto što prije nisu imali prilike vidjeti i saznati – kaže nam Filip Pračić iz hrvatske EASA-e.


Da je tome zaista tako potvrđuje i 22-godišnji Mihael Kovac, student arhitekture iz Slovačke.


Najbolji dani u životu


– Ovo su najbolja dva tjedna u mom životu, ovdje su svi tako otvoreni, zajednica nas je sjajno prihvatila, a i grad je super. Ono što me je iznenadilo je količina praznih i neiskorištenih prostora, moda ovaj most može spojiti radničku povijest ovog grada s nekom novom budućnosti – govori nam Mihael kojeg smo zatekli kraj novog riječkog mosta.


Jedan od onih koji je pred nama prošao cijelu dužinu mosta je Pfillip Sandner koji studira na poznatom Bauhuausu u Njemačkoj.



– Čak i nije tako teško priječi na drugu stranu kako izgleda. Nisam radio na konstrukciji, ali sam pratio kako rade i stvarno je super. EASA je uvijek sjajna, toliko je različitih kultura, svi zajedno surađujemo na radionicama i stvarno se jako puno može naučiti.


S obzirom da smo u samom centru grada puno je  građana Rijeke dolazilo i gledalo što mi tu radimo, bili su jako dragi i čini mi se da im se svidjelo što smo tu. Mislim da je boravak u Rijeci bio uspješan na svim razinama – kaže Pfillip.


EASA je organizirana u sklopu Ljeta u prijestolnici kao dio programskog pravca „Slatko i slano“ projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Iako je formalno svome kraju, dio studenata će još neko vrijeme biti u Rijeci završavajući projekte i radeći na finalnim organizacijskim poslovima.


Grobnička riva i Exportdrvo uskoro će se vratiti svojem ustaljenom ritmu, ako se parking i prazno skladište mogu nazvati ritmom, a za nadati se je da će ovaj, ali i ostali riječki napušten prostori opet vrlo brzo dobiti svoje stanare i to po mogućnosti na više od dva tjedna.