Svima jednaka skrb

Stručna konferencija Udruge PaRiter progovorila o problemima koji se tiču svih žena

Barbara Čalušić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Predstavljen je i zbornik radova »Reproduktivna pravda za pravednije društvo« u kojem se nalaze radovi o temama na kojima se govorilo na konferenciji



RIJEKA U Hrvatskoj ne radimo na tome da sve žene bez obzira gdje žive imaju jednaku zdravstvenu skrb u trudnoći i pri porodu. Žene iz Gorskog kotara i s otoka nisu u istoj poziciji kao žene iz Rijeke i mi ne radimo ništa po tom pitanju. Mi zagovoramo modele primalja u zajednici, modela koji su nekad postojali. Danas su mala rodilišta zatvorena, a u njima su po otocima žene ranije rađale.


Znanstveno je dokazano da su ti modeli bili uspješni, no zbog političkih razloga mi smo ih napustili. Struka je potvrdila da kada je riječ o kompleksnijem porodu, nije rješenje u tehnologiji malog rodilišta, već u kvalitetnom transportu, smatra Daniela Drandić iz udruge RODA koja je jučer sudjelovala na stručnoj konferenciji »Reproduktivna pravda za pravednije društvo«, projekta koji provodi Udruga PaRiter u suradnji i uz financijsku podršku Rosa Luxemburg Fundacije.


Inače, Udruga RODA akcijom »Prekinimo šutnju« već više godina poziva Hrvatice da progovore o onom što su doživjele na ginekološkim odjelima u hrvatskim bolnicama.




– Prije tri dana uputili smo pismo premijeru Plenkoviću od kojeg očekujemo izradu akcijskog plana za zdravlje žena koji želimo do Dana ljudskih prava. Ministar zdravstva također je rekao da je inspekcija po rodilištima gotova i da se radi izvještaj koji čekamo, kao i izvještaj inspekcije po rodilištima iz 2015. godine koji još uvijek nismo dobili. Također, za nekoliko dana organizirat ćemo crowdfunding kampanju za slikovnicu o potpomognutoj oplodnji – dodala je Drandić koja je govorila o ulozi reproduktivnih prava u poboljšavanju skrbi žena u trudnoći, porodu i babinju. 


Predstavljen je i zbornik radova »Reproduktivna pravda za pravednije društvo« u kojem se nalaze radovi o temama na kojima se govorilo na konferenciji.


– Cilj konferencije je umrežavanje civilnog sektora i sveučilišta. Na konferenciji promatramo kroz više rakursa probleme koje se tiču svih žena u Hrvatskoj, primjerice kako će lokalne samouprave donositi svoje budžete. Rodno osjetljivo budžetiranje može se ilustrirati primjerom lokalne samouprave koja kod donošenja svojih proračuna uzima broj radnosposobnog ženskog stanovništva u odnosu na broj slobodnih mjesta u vrtićima – objasnila je Marinella Matejčić iz Udruge PaRiter.