Dostojanstveni mimohod u Rijeci

Stradanja u Srebrenici ne smiju se zaboraviti

Andrej Petrak

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Pod motom »Da se nikada ne zaboravi«, krenulo se od Mosta hrvatskih branitelja, uz sudjelovanje brojnih građana, predstavnika Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te drugih javnih i političkih osoba, a na čelu kolone bio je Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta Republike Srpske Bosne i Hercegovine



RIJEKA  Dostojanstvenom i mirnom šetnjom Korzom, u prepoznatljivoj koloni bijelih majica, u znak sjećanja na nevine žrtve, u Rijeci je obilježena 23. obljetnica genocida u Srebrenici, mimohodom sjećanja »Srebrenica svijetom hodi«.


Pod motom »Da se nikada ne zaboravi«, krenulo se od Mosta hrvatskih branitelja, uz sudjelovanje brojnih građana, predstavnika Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te drugih javnih i političkih osoba, a na čelu kolone bio je Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta Republike Srpske Bosne i Hercegovine.


Korzom, preko Jadranskog trga i Trga Republike Hrvatske završilo se na Gatu Karoline Riječke, gdje je pročitana molitva za Srebrenicu, a 23 bijele ruže položene u more.


Put pakla




Mimohodom se dostojanstveno podsjetilo na zločine protiv čovječnosti počinjene ljeta 1995. godine u Srebrenici, ali i drugdje u ratovima devedesetih.


–  I ove godine našem pozivu odazvali su se brojni građani, pripadnici svih društvenih, nacionalnih, političkih i drugih opredjeljenja. Udružili smo zajedno misli, snage i napore u jednom: da svijet postane bolje mjesto za sve nas! U ime takvog boljeg svijeta, ne treba zaboraviti stradanja u Srebrenici, Vukovaru, Škabrnji i svim mjestima na cijelom svijetu gdje god da su se dogodila, jer ono što se zaboravi, može se i ponoviti, poručili su organizatori.


Nakon mimohoda u riječkoj Gradskoj vijećnici održana je tribina te predstavljena fotomonografja »Srebrenički put pakla 1995. –  2015.« Ahmeta Bajrića Blicka, iz Tuzle. Autor fotografijom dokumentira gotovo sva događanja tijekom dva desetljeća od počinjenog genocida. Njegove fotografije nastajale su od trenutka izlaska i proboja Srebreničana kod Sapne i Nezuka 1995. godine, preko otkrivanja masovnih grobnica, brojnih komemoracija, dolaska poznatih ličnosti i svjetskih uglednika. Na fotografijama su i kolektivne dženaze žrtvama genocida, marševi mira, kao i mirni prosvjedi u Tuzli.


Memento gradu


Ahmet Bajrić Blicko ima više od 40 godina fotoreporterskog iskustva, objavljujući fotografije u gotovo svim medijima u BiH, ali i širom Europe i svijeta. Poznat je kao jedini fotograf koji je 1995. godine ekskluzivno bilježio fotografijama proboj Srebreničana na slobodo kod Nezuka i Sapne. Upravo su njegove fotografije kasnije objavljivane u svim europskim i svjetskim medijima. Ovogodišnja manifestacija počela je još prošlog tjedna, kad je na gradskim panoima na Korzu postavljena izložba fotografija »Srebrenica – Memento«. Izloženo je dvadeset umjetničkih fotografija, koje kronološki prikazuju stradanje Srebrenice, a za izložbu ih je pripremio Ivan Vranjić.

Većinu fotografija snimili su 1995. godine Ahmet Bajrić Blicko i Esad Lukač, dok je za ostatak zaslužan Ivan Vranjić. Na panoima se tako nalaze i fotografije koje je Vranjić snimio tijekom svojih boravaka u Srebrenici.


Mimohod sjećanja »Srebrenica svijetom hodi«, u znak sjećanja na 11. srpnja 1995. godine, kada su u Srebrenici snage Vojske Republike Srpske, pod zapovjedništvom Ratka Mladića, počinile genocid nad više od 8.000 Bošnjaka, već sedmu godinu zaredom u Rijeci organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Rijeke, uz podršku Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te Kulturnog društva Bošnjaka i prijatelja »Ljiljan«.


Ove godine obilježava se 23 godine od stravičnog zločina u Srebrenici, kojega je Međunarodni sud pravde u Haagu 2007. godine službeno proglasio genocidom. Mimohodi sjećanja, uz Rijeku, održavaju se i u drugim gradovima Hrvatske te diljem Europe.