Joga u svakodnevnom životu

Stotinjak Riječana vježbanjem na Molo longu obilježilo Međunarodni dan joge

Slavica Mrkić Modrić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



RIJEKA Kad ranojutarnji šetači na Molo longu, već u 7.30 sati ugledaju ljude koji vježbaju na prostirkama, vjerojatno neće dugo razmišljati o povodu ovog, ne baš uobičajenog prizora jer nije obilježavanje Međunarodnog dana joge u Rijeci ništa novo.Uostalom kao ni prakticiranje joge u svakodnevnom životu.


I tako je u skladu s prirodom u petak na Mlolo longu disalo i vježbalo stotinjak Riječana. Uistu impresivna slika i odaziv. Program obilježavanja Svjetskog dana joge kojem su uz vježbače nazočili i predstavnici Veleposlanstva Republike Indije u RH, Grada Rijeke, Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, te predstavnici Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva bio je i svojevrsna najava tradicionalnog ljetnog vježbanja joge na otvorenom, odnosno u riječkoj luci. Upravo na Molo longu se već dugi niz godina održavaju vrlo posjećeni besplatni programi ljetne joge u organizaciji Udruge “Joga u svakodnevnom životu” Rijeka.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin





– U Rijeci se joga prakticira po sistemu “Joga u svakodnevnom životu” više od 25, a u Hrvatskoj više od 30 godina. Nekoliko tisuća građana Rijeke i okolice upoznalo je blagodati vježbi joge. Vrijedno je spomenuti da udruga “Joga u svakodnevnom životu” Rijeka već sedmu godinu zaredom sudjeluje u projektu “Rijeka-zdravi grad besplatnim vježbama za osobe starije od 50 godina i studente.


Također već četvrtu godinu zaredom je svojim projektom “Vježbajmo jogu u svakodnevnom životu za zdravi grad” uključena u programe u zdravstvenoj zaštiti Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, kazala je Maja Stošić iz Udruge Joga u svakodnevnom životu.


Pozdrav gradu na joga način u petak ujutro odaslali su i oni koji prakticiraju jogu svakodnevnim vježbanjem, kao i oni kojima je to bilo prvi put. I jedni, i drugi iskazali su oduševljenje ne samo idejom već i doživljenim. Šezdesetgodišnja Ivana, kojoj je to prvo vježbanje joge na otvorenom, nije krila oduševljenje, a preporučila bi jogu baš svakom, neovisno u kojoj životnoj dobi bio.



O dobrobiti vježbanja joge govorio je i Ante Simonić, iz Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva, bivši veleposlanik RH u NR Kini. Između ostalog kazao je kako je joga put za unutarnji mir i balans u današnje nemirno vrijeme.


Riječki je gradonačelnik pak iskazao zadovoljstvo što je Hrvatska jedna od 177 zemalja svijeta koje slave Međunarodni dan joge, a Rijeka grad u kojem vježbanje joge u svakodnevnom životu nije nikaikva novina, štoviše sve više postaje način života građana.


Onaj koji je govorio i o ljepotama Rijeke, i o dobrobitima joge je Arindam Bagchi, veleposlanik Republike Indije u Hrvatskoj. Kazao je:


– Ovo mi je peti posjet Rijeci koja je jedan prelijep, povijesni grad. Bio sam i na vašem nadaleko poznatom karnevalu koji me je oduševio. Što se tiče joge, i tu me je Rijeka oduševila jer ovoliki odaziv građana je uistinu fascinantan. Želim izraziti sve pohvale Gradu Rijeci koji potiče ljude na vježbanje joge, jer joga ništa ne uzima, a od nje može uzeti svatko ono što poželi.