Dubine

Što se sve otkrilo u Jelenju otkad su postavljene nadzorne kamere?

Sanja Gašpert

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Uloženo je gotovo 300 tisuća kuna na sanaciju i izgradnju platoa na kojima će se posaditi bilje. Videonadzor zaokružuje priču i omogućava da očišćeni prostor zaista ostane uredan



JELENJE Prije desetak dana u funkciju je pušten nadzorni sustav za područje Dubine. Navedeni prostor, inače poznat kao mjesto u kojemu se godinama ilegalno odlagao krupni otpad, od strane privatnih i pravnih osoba, sada je dobio adekvatnu zaštitu odnosno nadzor, a prema informacijama iz Općine Jelenje, prve kazne već su poslane na adrese počinitelja.


Desetak kazni 


Prema iskustvima komunalnog redara u Općini Jelenje Sandija Manestra, svakodnevno na desetak vozila, različitih kategorija i veličina, dovozi krupni otpad u Dubinu. Putem novog videosustava koji uživo bilježi i reproducira događanja u Dubini, zaprimaju se videozapis i fotografije te se pokreće postupak protiv počinitelja, sukladno zakonu. Mnogo puta kada se pozovu osobe na razgovor u prvi tren kažu da nisu ilegalno dovezli otpad na navedeno područje, ali kad im se pokažu slike ili videozapis, priča tek onda doživljava obrat u pozitivnom smislu, prepričava svoja iskustva Sandi Manestar, dodajući kako je na desetak kazni već poslano počiniteljima, kako i to da se fascikl i tvrdi disk svakodnevno puni fotografijama i videozapisima.


Nova vlast u Općini Jelenje značajna sredstva uložila je u sanaciju i čišćenje Dubine, kao jednog od gorućeg problema po pitanju ekologije u jelenjskom kraju, ali i Primorsko-goranskoj županiji. U nešto više od godinu dana uloženo je gotovo 300 tisuća kuna na sanaciju i izgradnju platoa na kojima će se posaditi prigodno bilje.




– Novi videonadzor zaokružuje kompletnu priču i omogućava da očišćeni prostor zaista ostane uredan, odnosno da na njemu nema krupnog otpada. Nakon više od deset godina projekti vezani uz sanaciju i nadzor su s riječi prešli na djela. Glavne prometnice na području Dubine sada su pokrivene kamerama. Također, poštujući zakonsku proceduru postavljene su i prigodne tabele, koje označavaju da je prostor pod videonadzorom. Nova tehnologija zaista gura vjetar u leđa našem komunalnom odjelu. Potrudili smo se postaviti kamere u 4K rezoluciji koje snimaju danju i noću, pa se počinitelj zaista bistro i kvalitetno vidi u svako dobra dana, kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.


Uskoro i ophodnja 


Načelnik dodaje kako su prema pokazateljima, koje je i potvrdio videonadzor, najčešći počinitelji upravo pravni subjekti, odnosno tvrtke, koje od krajnjeg korisnika izvrše i naplate uslugu zbrinjavanja otpada, ali ga kasnije ilegalno deponiraju u Dubinu, koja spada u vodozaštitno područje.


– Iako je Republika Hrvatska vlasnik navedenog zemljišta na području općine Jelenje, nakon više od deset godina započela je sanacija prostora kako mještani ne bi morali strahovati od ekoloških ekscesa i zaista ružne slike koja vlada kada se obilazi navedeno područje. Svake godine iz proračuna Općine Jelenje planira se izdvojiti dovoljna količina novca, kako bi do kraja ovog mandata prostor Dubine bio adekvatno očišćen. Navedena ulaganja upravo se štite putem videonadzora, a planira se uvesti i ophodnja područja, kaže Marčelja.