Nije dobro

Što putnici misle o gradskom prijevozu u Rijeci: ‘Autubusom od Viškova do Lenca i natrag – četiri sata’

Jakov Kršovnik

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

- "Prevelike su razlike između polazaka autobusa - i do dva sata. Ako slučajno malo zakasniš, moraš jako dugo čekati tako da bi trebalo povećati gustoću polazaka."



RIJEKA – Uoči najavljene promjene rasporeda gradskih i prigradskih linija razgovarali smo s građanima koji su autobuse čekali na stajalištu na Delti. Tako je Franka Božić iz naselja Kosi u Općini Viškovo na naše je pitanje o korekciji reda vožnje rekla kako njezin autobus ide svakih sat vremena tako da više nemaju ni što smanjiti.


– Radim u »Viktor Lencu« i svaki dan izgubim četiri sata na vožnju, dva u svakom smjeru. Pogotovo kad je gužva znam jako dugo čektai autobus, a tko nema auto, ovisi o njemu, kazala nam je Božić.


Ana Reljić vozi se »trojkom«.




– Meni je najgora trasa »trojke« jer ide naokolo pa čovjek izgubi previše vremena da dođe do grada. Nisam zadovoljna, prošlih par puta mijenjali su i stanice i red vožnje, a mi ovisimo o njima. Vidjet ćemo kako će to izgledati s ovim novim promjenama.


Milka Ostojić vozi se od grada do Guvernerove palače i nema pritužbi na javni prijevoz.


– Na ono malo što se vozim nemam primjedbi, treba doći na vrijeme na stanicu pa se sve stigne.


Na autobusnoj stanici pokraj, svoj je autobus za Krasicu čekao Dušan Dmitrašinović.


– Prevelike su razlike između polazaka autobusa – i do dva sata. Ako slučajno malo zakasniš, moraš jako dugo čekati tako da bi trebalo povećati gustoću polazaka. Problem je i kada djeca idu u školu pa se svi natiskamo i onda stariji ljudi ne mogu sjesti. Prije je bilo bolje, a vidjet ćemo što će nova korekcija donijeti.



Josip Vlah se nadovezao: »Ja živim na Hreljinu i zadovoljan sam s prijevozom. Nekad čekamo po petnaest minuta, ali autobus uglavnom dolazi na vrijeme. No, čovjek se navikne i prilagodimo se kako tko može«.


Milorad Linšak iz Kostrene dao je jedno svoje razmišljanje.


– Do sada sam bio zadovoljan, no ne znam što će biti s novim voznim redom. Da se mene pita, trebalo bi promijeniti trasu, tako da se »jedinica« ne okreće na Pećinama nego da nas pokupi na Pavekima. Trenutno naš prigradski autobus vozi po svim manjim mjestima pa čovjeku predugo treba da dođe do grada. S učenicima nemamo problema jer je u Kostreni postoji školski autobus, tako da onda u javnom prijevozu nije gužva, kazao je.Ako usporedimo vozni red »trojke« iz siječnja 2019. i najnovijeg koji na snagu stupa 7. siječnja, vidimo da su tijekom cijelog tjedna (radnim danom, subotom i nedjeljom) 2019. bila 82 polaska, dok su 2020. godine 74. Na liniji 19/20 za Viškovo od 1. srpnja 2017. u tjednu bila su 104 polaska, a u novom redu će biti 92 polaska.