Krizni eko stožer

‘Smrad je noćas opet divljao, nismo spavali’: Ćorić dobio pismo da hitno zatvori Marišćinu!

Hina



Iz Udruge Krizni eko– stožer Marišćina pozvali su u utorak ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da hitno zatvori Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina jer problem ondje nije riješen, stanje je sve lošije, a i dalje se bilježe emisije štetnih čestica i smrad sumporovodika.


»Tražimo da, kako je i obećao, odmah zatvori centar Marišćina, jer emisije štetnih čestica i smrad sumporovodika nisu nestali, već je situacija sve lošija, što dokazuju zadnji pregledi mjerenja s mjerne stanice na Marišćini,« izvijestili su su iz Kriznog eko– stožera.


Istaknuli su da su smradovi koji su se noćas širili iz centra Marišćina »divljali« i da je iza njih još jedna neprospavana noć.




Podsjetili su i da je ministar Ćorić tražio 15 dana za rješavanje problema smrada i da su mu dali mjesec dana.


»Fer smo i korektni, zato isto tražimo i od Vas«, poručili su ministru u otvorenom pismu iz Kriznog eko– stožera.


Prošlu subotu mještani Marčelja, većinom djeca i starci, prošetali su šest kilometara s transparentom na kojemu je pisalo ‘Hod za čisti zrak’.


»Samo to tražimo, to nam jamči Ustav Republike Hrvatske, mi ne dvojimo, mi želimo odvajati, zato apeliramo na Vas – ne dvojite ni Vi«, stoji u pismu.


Iz eko stožera još su naveli da je od 22. veljače, kad su se na Marišćini sastali s ministrom Ćorićem, zabilježeno 67 prekoračenja vrijednosti sumporovodika u zraku, a od početka godine 202 prekoračenja.


Od ministra stoga traže da ponovno dođe i posjeti ih.


»Čekamo Vas i molimo da nam javite datum i vrijeme dolaska,« poručili iz Kriznog eko– stožera Marišćina.


Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić bio je u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćini 22. veljače kad je rekao da u sljedećih mjesec dana treba poduzeti mjere kako bi se emisije suporovodika i smrad smanjili, a ne bude li rezultata, rekao je da je spreman, radi zaštite zdravlja građana, razmišljati o daljnim mjerama, od kojih je jedna i zatvaranje centra.


Ministar je to izjavio nakon sastanka s predstavnicima Ekoplusa, udruge Kriznog eko– stožera Marišćine i mještana.


Ćorić je tada rekao kako su se dogovorili da će se u mjesec dana, u tjednu od 25. ožujka ponovno naći i razgovarati jesu li mjere koje će se poduzeti dale rezultata.


»Inspekcijski nadzor obavljen je 4. siječnja, a rješenje će u ponedjeljak biti dostavljeno centru Marišćini. Iz rješenja proizlazi da je potrebno odraditi dodatne korake kako bi se razina sumporovodika, kao i neugodni smrad, te granične vrijednosti drugih čestica smanjile i držimo da je to mjerama koje smo naložili, a trebaju se odmah poduzeti, moguće postići«, rekao je tada Ćorić.