Potrošeno više od 25 milijuna kuna

Smanjen je broj korisnika socijalnog programa u Rijeci, ali povećan broj socijalnih prava

Damir Cupać

Korzo 16 lani je građanima omogućilo ukupno 22 oblika pomoći i prava / Snimio Sergej DRECHSLER

Korzo 16 lani je građanima omogućilo ukupno 22 oblika pomoći i prava / Snimio Sergej DRECHSLER

Broj onih koji koriste mjere iz odluke o socijalnoj skrbi smanjen je za četiri posto u odnosu na 2016. godinu, ali je broj prava povećan za šest posto jer je razina socijalne zaštite građana poboljšana uvođenjem novih oblika pomoći i dizanjem cenzusa



RIJEKA  Tijekom 2017. godine socijalnim je mjerama iz proračuna Grada Rijeke zaštićeno 8.605 korisnika – cjelokupna kućanstva ili pojedini članovi kućanstava, a među korisnicima je 12 posto onih koji su korisnici zajamčene minimalne naknade i kojima je Grad Rijeka sukladno zakonskoj obvezi osigurao podmirenje troškova stanovanja i obrok u pučkoj kuhinji.


Ostalih 88 posto korisnika ostvaruje prava koja predstavljaju viši standard zaštite građana po kojoj je Rijeka specifična u Hrvatskoj. Jasna Kalanj iz Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb navela je da je na riječki socijalni program lani potrošeno više od 25 milijuna kuna, što je manje nego u 2016. godini jer je za četiri posto smanjen broj korisnika.


– Ali broj prava je povećan za šest posto jer je razina socijalne zaštite građana poboljšana uvođenjem novih oblika pomoći i dizanjem cenzusa. Novom Odlukom o socijalnoj skrbi koja je prihvaćena prošle godine uveli smo dva nova prava – poklon-bon za kućanske uređaje i novčanu pomoć za starije od 65 godina – naglasila je Kalanj.


Širina programa




Gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je da Grad Rijeka obilježava 25 godina od osnutka kao jedinica lokalne samouprave i da zadnjih 20 godina ima sustavnu odluku o socijalnoj skrbi koja je bila jedinstvena, a i danas je po mnogočemu jedinstvena u Hrvatskoj.


– Zakon o socijalnoj skrbi nalaže da su jedinice lokalne samouprave u obvezi podmiriti troškove stanovanja i pučke kuhinje. Mi smo proširili obuhvat korisnika, ali i prava. Kada bi se striktno primjenjivao zakon, imali bismo samo 12 posto postojećih korisnika, a njih 88 posto bi bilo izvan socijalnog programa. To najbolje svjedoči o širini našega socijalnog programa koji je značajno iznad državnog standarda. Izdvojena sredstva za socijalni program su pozamašna i iz proračuna je osigurano 23,6 milijuna kuna. Tome treba dodati i više od milijun kuna komunalnih društava. Prošle godine uveli smo i nova prava kako bi socijalni program postao još dostupniji siromašnima, ali i jednoroditeljskim obiteljima. To je razlog zbog čega je porastao broj iskorištenih prava za šest posto. Raduje nas da je broj korisnika smanjen za četiri posto jer to svjedoči o gospodarskom oporavku. Pretpostavljamo da je smanjen broj nezaposlenih. Nastavit ćemo i dalje pratiti trendove u društvu, ali i one europske, i po potrebi uvoditi nove oblike pomoći – najavio je Obersnel.Jasna Kalanj zaključila je da su u 2017. godini korisnicima bila dostupna ukupno 22 oblika pomoći i prava.

Pomoć i PGŽ-a


Najveći broj prava bio dostupan korisnicima zajamčene minimalne naknade, 17 različitih pomoći, građanima s prihodima nižim od gradskih cenzusa prihoda 13 različitih pomoći, građanima koji zbog bolesti ili invaliditeta ostvaruju različita prava pri Centru za socijalnu skrb 12 pomoći, jednoroditeljskim kućanstvima 9 pomoći te stradalnicima rata sedam pomoći.


Prosječan trošak za realizaciju prava po korisniku kreće se u rasponu od najmanje 136,88 kuna za podmirenje korisnikovih godišnjih troškova komunalne naknade, do najviše 47.390 kuna za podmirenje godišnjih troškova smještaja i liječenja korisnika u Psihijatrijskoj bolnici Lopača. U provođenju gradskog socijalnog programa financijski su participirali Primorsko-goranska županija  s oko 650.000 kuna te Zaklada Hrvatska za djecu s nešto manje od 300.000 kuna.