Pomorska škola Bakar

Slavljenička monografija koja se čita u jednom dahu

Ingrid Šestan Kučić

Snježana Višić, Zlatko Komadina, Gordan Papeš i Boro Štrbac / Snimio Marko GRACIN

Snježana Višić, Zlatko Komadina, Gordan Papeš i Boro Štrbac / Snimio Marko GRACIN

Autori te posebne knjige su Snježana Višić i Boro Štrbac, a vodilja u njenom stvaranju je prikaz povijesti škole od utemeljenja do danas u korelaciji s dostignućima u svijetu koja su ostavila pečat u društvenim, prirodnim i pomorskim znanostima



RIJEKA Najstarija strukovna škola u Hrvatskoj, Pomorska škola Bakar, danas je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja predstavila slavljeničku monografiju tiskanu povodom 170. obljetnice škole. Riječ je o izdanju čiji su autori Snježana Višić i Boro Štrbac, a kao jednu od posebnosti tog izdanja Višić je istaknula koncept knjige.


– Vodilja u stvaranju ove monografije je prikaz povijesti škole od utemeljenja do danas u korelaciji s dostignućima u svijetu koja su ostavila pečat u društvenim, prirodnim i pomorskim znanostima i tako obilježila tijek povijesti. To je učinjeno tako da se na lijevoj strani knjige nalazi povijest škole, a na desnoj važni povijesnii događaji i otkrića u to doba. Knjiga je pisana na drugačiji način i vjerujem da će se čitati u jednom dahu, kazala je Višić.


Najveći problem s kojim su se autori susreli je kako 170 godina opsežne povijesti prenijeti na nekoliko desetaka stranica pa su odlučili sadržaj prikazati kroz povijesne natuknice, ne izostavljajući niti jednu značajnu činjenicu vezanu za školu.




Navodeći kako obrazovanje u Bakru seže mnogo dalje od 1849. godine, kada je Pomorska škola utemeljena, Štrbac je istaknuo da je zgrada u kojoj danas djeluje škola izgrađena 1903. godine, iste godine kada je izgrađena prva letjelica na mehanički pogon.


– 5. rujna 1849. godine otvorena je Nautička škola koja je djelovala u staroj pučkoj školi nasuprot kaštela, kazao je Štrbac.


Od tada do danas najstarija hrvatska strukovna škola i jedno od najstarijih europskih pomorskih učilišta izrasla je u ustanovu koja pruža vrhunsko obrazovanje pomoraca, a prema riječima ravnatelja Gordana Papeša, brojni bivši učenici, danas zapovjednici brodova, rado se vraćaju u školu.


– S ponosom možemo kazati da smo jedna od najbolje opremljenih škola s novim tehnologijama koje su usklađene sa svim međunarodnim propisima. Imamo i školski brod koji služi kao specijalizirana učionica, suvremene navigacijske i brodostrojarske kabinete, a jedno veliko hvala treba uputiti profesorima koji su utkali velik dio života u rad škole, istaknuo je Papeš.


Hrvatska danas ima 15.500 pomoraca, a velik dio njih potekao je upravo iz bakarske škole za koju je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao da je prije šest godina dobila i županijsko priznanje kao najbolja škola te da je iznjedrila niz ljudi koji su okosnica hrvatskog pomorstva.


Danas predstavljena publikacija tek je dio događaja koji će Pomorska škola organizirati povodom obljetnice, jer Papeš je najavio otvorenje izložbe »Portulani i izolari« 9. listopada u crkvi sv. Margarete u Bakru, s početkom u 12 sati.


Riječ je o izložbi rijetkih plovidbenih priručnika koji su u posjedu škole, a koristili su se za sigurnu plovidbu i pomorsku orijentaciju krajem 13. i početkom 14. stoljeća.


Središnji događaj bit će svečana akademija pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović 11. listopada u Domu kulture »Matija Mažić« u Bakru s početkom u 12 sati.