Ponuda na tržnici

Skuplje nego lani: Provjerili smo ponudu i cijene božićnih drvca u Rijeci

Ljiljana Hlača

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler



RIJEKA Na riječku placu stigla su božićna drvca. Iako su mnogi već prigodno ukrasili svoje domove plastičnim, oni koji drže do tradicije i vole »prirodna« drvca za blagdane, tek će krenuti u kupovinu ovog božićnog simbola. Kupnja na placi bit će moguća do Badnjaka.


Cijene su nešto drugačije nego prošlih godina, ali prodavači su spremni na dogovor jer što se proda do subote – prodalo se; malo je onih koji ukrašavaju bor baš na Badnjak. Prema otisnutom cjeniku metar smreke je 100 kuna, dok je prošlih godina cijena bila između 50 i 60 kuna. Za istu dužinu srebrne jele treba dati 150 kuna, a za nordijsku jelu 200 kuna. Cijena »živog« bora u loncu kreće se od 250 kuna do 500 kuna.


– Ja nisam prekupac već proizvođač pa si mogu dozvoliti da svi borovi koji su viši od metar i pol mogu prodati za 200 kuna. Ovdje sam prvi puta, a prošle godine sam bio na Viškovu. Moja drvca su svježe rezana a na nekima je još i led – veli nam proizvođač božićnih drvaca iz Ravne Gore, Goran Brenc, koji se smjestio s bogatom ponudom ispred ulaza Verdijeva 9.




Na upit kako za sada ide prodaja kaže nam da je ona lagano krenula. Dobro idu borove rezane grane za aranžmane za koje treba izdvojiti 10 do 20 kuna. Razlog je jer su cijene povoljne, a mnogi građani rade aranžmane za poslovne prostore i groblja.


Na riječkoj placi se može kupiti i mahovina za one koji rade jaslice te vezice imele, koje se nude po 10 kuna. U ponudi su i razne vrste božikovine, također bilje koje se može koristiti za ukrašavanje doma u vrijeme blagdana, kao i vijenčići.