Popularizacija baštine

SVJETSKI, A NAŠE Do kraja godine uredit će se Zavičajna kuća – novi dom zvončara Halubja

Andrej Petrak

Za izgradnju objekta površine od oko 1.300 četvornih metara izrađena je sva projektna dokumentacija, ishođena građevinska dozvola i otkupljeno zemljište, u ovoj godini trebala bi završiti i izrada projektne dokumentacije vezane uz prezentaciju stalnog postava, a EU je već odobrio i 2,4 milijuna kuna za rekonstrukciju pristupne ceste



VIŠKOVO – Premda su najznačajniji dio povijesti i kulture Općine Viškovo, Halubajski zvončari nemaju svoju zbirku, muzej ili stalni postav, gdje posjetitelji mogu saznati nešto više o toj tradiciji. No, to bi se trebalo uskoro promijeniti. Do kraja ove godine bit će riješeni svi preduvjeti za realizaciju projekta Zavičajne kuće zvončara, jednog od pet ključnih strateških projekata Općine Viškovo. Bit će to mjesto, koje će biti svojevrsni novi dom zvončara, a služit će očuvanju i popularizaciji kulturne baštine Viškova i tradicije zvončara, kao i podizanja razine znanja te unapređenja posjetiteljske i turističke infrastrukture na području općine. Načelnica Viškova Sanja Udović napominje da je Viškovo jedna od rijetkih općina u Hrvatskoj, koja na tako maloj površini prostorno sudjeluje s čak dva nematerijalna kulturna dobra upisana na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva – godišnji pokladni ophod zvončari s područja Kastavštine te dvoglasje tijesnih interala Istre i hrvatskog Primorja. Vrijeme je, kaže, da njihova vrijednost i značenje postanu dobro poznati i široj javnosti.


Projekti spremni


– Viškovo nije tipična primorska destinacija. Mi smo mlada općina i poduzetnička sredina koja je proteklih godina doživjela nagli gospodarski razvoj i rast stanovništva. Istovremeno živimo tradiciju i prilagođavamo se modernim trendovima. Ovo, danas urbano područje nekad je bilo ruralno-stočarski i obrtnički kraj, čiju baštinu čine zvončari i tradicionalna glazba. Osjećamo odgovornost da tu baštinu njegujemo, čuvamo i prosljeđujemo budućim generacijama te se želimo u sljedećim godinama posvetiti razvoju destinacijskog potencijala, koji Viškovo kao UNESCO destinacija ima – ističe načelnica Sanja Udović.


Na čestici od oko 3.000 četvornih metara bit će objekt površine 1.300 »kvadrata«, dječje igralište...


Na čestici od oko 3.000 četvornih metara bit će objekt površine 1.300 »kvadrata«, dječje igralište…





Zavičajna kuća bit će izgrađena na čestici površine nešto veće od 3.000 četvornih metara, u sklopu Sportsko-rekreacijske zone Halubjan, a predstavljat će matični objekt zvončara u kojem će zvončari na jednome mjestu prezentirati sve aspekte svoje tradicije i na korištenje dobiti infrastrukturu koju zaslužuju. Također, izgradnja Zavičajne kuće zvončara omogućit će turistima da sudjeluju u raznim aktivnostima i događanjima povezanim uz običaje zvončara tijekom cijele godine, a ne samo za vrijeme Pusta.


Središnji kubus s dominantnim pročeljem s pogledom prema Ćićariji i Učki namijenjen je izložbenom prostoru


Središnji kubus s dominantnim pročeljem s pogledom prema Ćićariji i Učki namijenjen je izložbenom prostoru



Za izgradnju ovog objekta dosad je izrađena sva projektna dokumentacija, ishođena je građevinska dozvola i otkupljeno zemljište. U ovoj godini trebala bi se završiti i izrada projektne dokumentacije vezane uz prezentaciju stalnog postava, a isto tako odobreno je 2,4 milijuna kuna EU sredstava za rekonstrukciju pristupne ceste, čija gradnja počinje u ovoj godini. Time će biti ostvareni svi preduvjeti za izgradnju i realizaciju hvalevrijednog projekta Zavičajne kuće zvončara, najavljuju u Općini Viškovo. Projektnu dokumentaciju za zgradu izradila je tvrtka Capital ing d.o.o. iz Zagreba, dok je autorica tematskog koncepta postava dr. Lidija Nikočević, a autori dizajna postava Vanja Cuculić, Vedran Kasap i Vladimir Končar.


Budući muzejski prostor trebao bi imati i odgovarajuće uređene ugostiteljske sadržaje


Budući muzejski prostor trebao bi imati i odgovarajuće uređene ugostiteljske sadržaje



– Budući da ukupan procijenjeni trošak investicije, s izgradnjom, opremanjem, promidžbom i drugim aktivnostima iznosi oko 35.000.000 kuna s PDV-om, početak izgradnje ovisi o dobivanju sredstva iz fondova Europske unije, za što se poduzimaju potrebne aktivnosti. Navedeni projekt svakako bi značajno doprinio i drugom velikom projektu – Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture – najavljuje načelnica Sanja Udović.


Suvremena arhitektura


Sam objekt oblikovan je prema načelima suvremenog arhitektonskog izričaja, visokih tehnoloških i estetskih standarda, a primijenit će se i tradicijski elementi gradnje kako bi se postigla usklađenost s krajolikom i okolnom gradnjom. Osim uspostave Zavičajne kuće zvončara koja podrazumijeva izgradnju i opremanje građevine, također će biti zastupljeni i ostali segmenti ponude za posjetitelje, odnosno ugostiteljski i komercijalni sadržaji, kojima će se osigurati održivost planirane investicije u dugoročnom razdoblju, pojašnjavaju u Općini Viškovo. Tako je planirano da se, osim muzejskog postava koji će prezentirati običaje, opremu i tradiciju zvončara u obliku etnografske zbirke, sadržaj proširi edukaciskim programima koji će uključivati radionice, predavanja i prezentacije vezane uz običaje Viškova i zvončara. Programi će prvenstveno biti fokusirani na učenike osnovnih i srednjih škola, te studente, a obuhvatit će široku kulturno-povijesnu tematiku koja uključuje povijest i tradiciju zvončara, običaje vezane uz pust, radionice za izradu maski i šivanje karnevalske odjeće, gastronomske radionice, te zabavne programe. Oblikovat će se i specifični turistički proizvodi koji će se prilagoditi ciljnim skupinama kojima će biti namijenjeni.


Zavičajna kuća zvončara imat će višestruku namjenu: izložbeni/prezentacijski dio sa stalnim postavom etnografske zbirke zvončara, edukacijske radionice u za to predviđenim prostorima, program zabave i doživljaja, te suvenirnicu i degustacijski prostor. Sam objekt planiran je iz tri izdužena volumena koji prate nagib terena s glavnim ulaznim trgom, ukupne neto površine oko 1.300 četvornih metara. U prvom dijelu nalazit će se glavni ulazni ostakljeni prostor te pomoćni i prateći sadržaji: info pult, garderoba, sanitarije posjetitelja, dizalo, suvenirnica, kutak za istraživanje, galerijski prostor za povremene izložbe ili predavanja te uredi uprave. Središnji kubus s dominantnim pročeljem s pogledom prema Ćićariji i Učki namijenjen je izložbenom prostoru za stalni postav koji bi trebao biti podijeljen u dvije cjeline: »Zvončari i priroda« – prirodno/natprirodno te »Zvončari i društvo«. Krajnji prostor rezerviran je za restoran i multimedijalnu dvoranu te radionice i prostore za rad Udruge Halubajski zvončari. Projektom je predviđeno i uređenje vanjskog prostora koji će imati funkciju izložbe na otvorenom s tematskim i etnografskim parkom sa skulpturama te uređenje dječjeg igrališta koje će također biti u duhu zvončarske tradicije.



Projekt ima i punu podršku Turističke zajednice grada Rijeke i Riječkog karnevala na stvaranju posebnog kulturnog proizvoda.


– Vjerujem da će ovaj projekt omogućiti i Halubajskim zvončarima i Općini Viškovo bolju poziciju na turističkom tržištu. Svi zajedno moramo dati maksimalne napore da očuvamo tradiciju i običaje našeg kraja, a ovaj projekt ne samo da će prezentirati bogatu tradiciju maškaranja već će i nematerijalnu kulturnu baštinu približiti mnogima žiteljima naše županije i brojnim turistima cijelu godinu. Godine 1982. Halubajski zvončari bili su dio pokretačke iskre koja je pokrenula Riječki karneval, ali i naznaku da je maškarani svijet spreman za nešto puno veće. Ovaj projekt Općine Viškovo vodi nas još dalje. Krepat ma ne molat – izjavio je Petar Škarpa.



Prema riječima Lidije Nikočević, ravnateljice Etnografskog muzeja Istre, Kuća zvončara svakako je dio novijih tendencija u interpretiranju zavičajnih kultura koje su već neko desetljeće prisutne u Europi, ali i našoj zemlji. Muzej Sinjske Alke, Eko-muzej Batana u Rovinju, Muzej Betinske drvene brodogradnje – sve su to prepoznati i nagrađeni projekti kojima se afirmira nematerijalni aspekt kulture i koji su usmjereni prema svojim lokalnim zajednicama.


Turistička valorizacija


– Premda sadrži i karakteristike muzeja, Kuća zvončara, sudeći po početnoj namjeri, želi biti izrazito dinamično mjesto komuniciranja više zavičajnih vrijednosti, od njegovog pejsažnog ugođaja pa sve do lokalne hrane. Zvončari su, naravno, glavna i osnovna tema, no vjerujem da će se ona interpretirati tako da će biti shvatljiv i cjelokupni način života tog kraja u prošlosti i sadašnjosti. Tako će to mjesto biti okrenuto posjetiteljima koji će ne samo saznati više o tom kraju, nego ga i doživjeti kroz višestruke sugestivne i interaktivne tehnike. Naum je projekta, kako je predstavljen, stvoriti i prostor u kojem će se sastajati i boraviti domaći ljudi, članovi lokalne zajednice, koji će obuhvaćati edukativne radionice i igraonice, te mjesto za daljnju i umjetničku, interpretaciju. Time će jedna bazično kulturna tema povezivati niz životnih i ekonomskih aspekata i tako postati najvažnijim mjestom gdje se predstavlja čitavi kraj. Sve je to na tragu suvremenih nastojanja unutar struka vezanih uz baštinu i turizam. I radi se o projektu kojim se napokon na lokalnoj razini vrednuje ono što je već prepoznato na svjetskoj razini, a riječ je o uvrštenju zvončara na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine svijeta – objasnila je Lidija Nikočević.


Direktorica Turističke zajednice Viškova Marina Jurić Zavičajnu kuću zvončara opisuje kao mjesto i dom, u kojem će UNESCO-vo nematerijalno dobro živjeti čuvajući tradiciju, ali i stvarajući okruženje u kojem će se provoditi brojni programi. Riječ je, kaže, o visokovrijednom projektu koji naglašava Viškovo kao destinaciju kulturnog turizma, uz želju za stvaranjem kontinuirane interakcije posjetitelja s lokalnim sadržajem.


– U turističkom smislu jedan takav projekt visokoatraktivne kulturne vrijednosti u svakom će slučaju generirati više posjetitelja i turističkih posjeta tijekom cijele godine, a posebno u predsezoni u kombinaciji s nizom tradicionalnih manifestacija tijekom pusnog razdoblja. Halubajski zvončari kao trajni čuvari pusnih običaja Halubajskog kraja, izgradnjom ovog kulturnog objekta dobit će i svoj prostor djelovanja gdje će moći i nadalje aktivno i kreativno sudjelovati u očuvanju tradicije i užanci ovoga kraja – zaključila je direktorica TZ Viškovo.