Velika akcija

SPORNE POZAJMICE Istražitelji fokusirani na 523 milijuna kuna koji su iz Rijeke prebačeni u Pulu?

Orjana Antešić

Bivši i sadašnji direktori "3. maja" Zdravko Pliško, Domagoj Klarić i Maksimilijan Percan kontinuirano su odobravali kratkoročne pozajmice Uljanik brodogradilištu, koje nisu vraćene, a rokovi povrata su konstantno prolongirani



Sindikalist Juraj Šoljić pozdravlja što su državne institucije odlučile napokon utvrditi gdje je nestao novac koji je iz državnog proračuna bio namijenjen “3. maju” za restrukturiranje.


Podsjetimo, bivši i sadašnji direktori “3. maja” Zdravko Pliško, Domagoj Klarić i Maksimilijan Percan kontinuirano su odobravali kratkoročne pozajmice Uljanik brodogradilištu, koje nisu vraćene, a rokovi povrata su konstantno prolongirani.



Tako je riječko brodogradilište ostalo uskraćeno za 523 milijuna kuna. Tu je i 104 milijuna kuna “trećemajskih” potraživanja koje su Puležani prebili na način da su im “uvalili” poslovne udjele na dva broda Uljanik plovidbe, koja su, spomenimo i to, opterećene hipotekama banaka.




Kako se sada špekulira u kom pravcu ide istraga, a osim nestalih novaca namijenjenih restrukturiranju “3 maja” navodno se češlja i sama privatizacija Uljanika.


Spomenimo i da direktor “3. maja” Maksimilijan Percan jutros nije viđen u riječkom brodogradilištu, niti on, niti njegov automobil.


Policija i tužiteljstvo započeli su u utorak ujutro na istarskom području uhićenja i pretrage domova i poslovnih prostora u kriminlističkom istraživanju kojim je obuhvaćeno 12 bivših čelnih ljudi Uljanik grupe.


Hini su u MUP-u potvrdili da je policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom rano ujutro počeo s uhićenjima te pretragama domova i uredskih prostora na istarskom području. Kriminalističkim istraživanjem bit će obuhvaćeno 12 osoba, a provest će se veći broj pretraga domova i službenih prostora, kazala je Hini glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.


Dodala je da je kriminalističko istraživanje vezano uz »provođenje restrukturiranja brodogradilišta iz Rijeke, odnosno poslovanje grupe poduzeća«.