Traže odlazak Tomislava Palalića

SIK traži smjenu Uprave riječke Zračne luke

Marinko Glavan

Snimio Marko GRACIN / NL arhiva

Snimio Marko GRACIN / NL arhiva

Zahtjev za smjenom Bulić je obrazložio otpuštanjem gotovo polovice radnika u zadnjih nekoliko godina, zbog čega je, prema njegovim riječima, ugrožena i sigurnost zračnog prometa na riječkom aerodromu, neispunjavanjem plana poslovanja, te potpuno poremećenim međuljudskim odnosima zbog kojih je nemoguće normalno odvijanje procesa rada



RIJEKA Hitnu smjenu uprave Zračne Luke Rijeka, odnosno direktora Tomislava Palalića, od ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića danas je javno zatražio predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić.


Zahtjev za smjenom Bulić je obrazložio lošom kadrovskom politikom, odnosno otpuštanjem gotovo polovice radnika u zadnjih nekoliko godina, zbog čega je, prema njegovim riječima, ugrožena i sigurnost zračnog prometa na riječkom aerodromu, neispunjavanjem plana poslovanja, te potpuno poremećenim međuljudskim odnosima zbog kojih je nemoguće normalno odvijanje procesa rada.


– Zračna luka je u potpunosti devastirana, financijski, kadrovski i tehnički. Sve zračne luke prošle su godine bilježile i dvoznamenkasti rast, samo je Rijeka ostala na razini 2015., čak i malo ispod toga. Plan rada plan razvoja koje je donijela ista ova uprava predviđao je povećanje prihoda, broja putnika, poboljšanje funkcionalnosti Zračne luke, broja zaposlenih i tako dalje, a ništa od toga nije realizirano. Tim planovima bio predviđen  broj od 230 tisuća putnika do 2015. godine, a tada ih je bilo manje od 140 tisuća, jednako kao i lani. Financijska izvješća više su nego upitna, na što su upozorili i revizori, a direktor na sjednice Nadzornog odbora odbija pozvati predstavnika države, jer je podigao tužbu da je izbor tog predstavnika protuzakonit. To još nisam vidio, da uprava odlučuje tko može, a tko ne, doći na sjednicu Nadzornog odbora, kazao je Bulić, koji je po navedenim pitanjima kontaktirao i ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, odakle je najavljena temeljita revizija poslovanja.




Novinare je zanimalo je li u ministarstvu postavio upit oko raspisivanja natječaja za novog direktora, budući da je sadašnjem istekao mandat i funkciju obavlja privremeno, do raspisivanja natječaja, Bulić je odgovorio kako je najavljeno postavljanje v.d. direktora te raspisivanje natječaja u roku od šest mjeseci.


Branko Fibinger, zamjenik sindikalnog povjerenika u Zračnoj luci, te predstavnik radnika u NO potvrdio je Bulićeve navode.


– Od 2006. godine nismo nabavili niti jedno sredstvo za prihvat i otpremu zrakoplova. Imamo samo dva čovjeka za prihvat i otpremu, od kojih je jedan na odlasku, pa taj posao obavljaju vatrogasci. To samo po sebi ne bi bilo sporno, jer se radi i na drugim zračnim lukama, ali vatrogasci bi u trenutku slijetanja i uzlijetanja morali biti na svojim radnim mjestima, a nisu, čime se ugrožava sigurnost. Što se tiče poslovanja, lani je prikazana dobit od 46 tisuća kuna, ali je u prihode računato i milijun i pol kuna očekivanih od sudskog spora. Tako da bi ove godine mogli biti u debelom minusu, a kakvo je stvarno stanje likvidnosti, najbolje govori podatak da je u jeku turističke sezone, kada je prihoda najviše, od Zračne luke Pula posuđeno 400 tisuća kuna za isplatu plaća, kazao je Fibinger.