Tradicionalni pohod

ŠETNICOM UZ RJEČINU Više od sto trideset planinara i rekreativaca prošetalo od Trsata do izvora Rječine

Slavica Mrkić Modrić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Devetnaesti put su planinari, rekreativci i ostali zaljubljenici u prirodu prošetali od Trsata do izvora Rječine. Riječ je o tradicionalnom pohodu, nazvanom »Šetnicom uz Rječinu« što ga s puno truda i ljubavi organiziraju članovi HPD Učka. Itinerer  šetnje »šetao je« već utabanom stazom onih prijašnjih. To znači da je sve počelo jutarnjom misom u Svetištu Majke Božje na Trsatu, potom su 130-ak sudionika pohoda pozdravili Matija i Matija, odnosno fra Matija u ime Svetišta i Matija Perić, predsjednik HPD Učka, a onda su »veliki i mali«, oni na dvije i oni na četiri noge, predvođeni Ajšom Ahel, šeficom vodičke službe HPD Učka i njezinim kolegama, 78-godišnjom vodičkom legendom Milanom Katalinićem, Marijanom Marićem, Slavkom Pintarom i Branko Bađukom, brzinom koja je ovisila o »fizičkoj spremi« krenuli put izvora Rječine. S Trsata do Žaklja, u carstvo mlinova, pa uzbrdo do pašačkog mosta na »pečatiranje« i prvu okrijepu.


Okrijepu koja se sastojala od slatkog i slanog, suhih smokava i rakijice za bolju cirkulaciju, u organizaciji Vide Fatur pripremile su članice HPD Učka. Sve je gospa Vida točno proračunala, i koliko kolača, i koje vrste, i smokava, i rakije. Nitko nije ostao bez svoje porcije, a vjerovali ili ne, rakijicu i slatko dobili su i oni koji su se provezli pašačkim mostom.



– To je kod nas normalno. Planinari su druželjubivi ljudi, i zašto ne bi počastili vozače kojima malo ometamo promet ako možemo, rekao je prvi čovjek HPD Učka, Matija Perić i dodao kako se i za ovog pohoda naznačenom rutom šeću planinari svih riječkih planinarskih društava, ali i gosti iz Pule, Zagreba, Crikvenice, kao i brojni rekreativci.




Napomenuo je Perić i da su markacisti »Učke« prethodnih dana prošli i uredili stazu, tako da svi oni koji su današnji dan proveli uz Rječinu, na uređenoj i označenoj stazi to mogu zahvaliti Milanu Žužiću, Sanjinu Juretiću i Branku Bađuku. 


Ono što veseli, kaže Perić je upravo to povećanje broja građana na ovakvim i sličnim pohodima.– Ja iz toga iščitavam da se kod ljudi mijenja svijest o prirodi i boravku u prirodi, da planinarenje ili šetnja postaju način života i spasonosno rješenje za otklanjanje stresa kojim nas časti svakodnevica.

Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista od 22.10.2018.