Izgradnja pristupačnog društva

Rušimo barijere zajedno: Puštanjem balona na riječkom Korzu obilježen Svjetski dan autizma

Barbara Čalušić

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ



RIJEKA – Pod motom »Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo« je puštanjem balona na riječkom Korzu obilježen Svjetski dan autizma.


Ovom prigodom članovi Udruge za skrb autističnih osoba i Centar za autizam Rijeka podsjetili su da je Centar od ove godine samostalna obrazovna ustanova čiji je osnivač Grad Rijeka.


Centar broji deset osoba koje su napunile 21 godinu te očekuju da se problem odraslih osoba s autizmom primjereno definira. Želja je da Centar za autizam Rijeka postane regionalni centar podrške i provodi programe rane intervencije, obrazovanja, mobilnih timova te radionice i skrbi o odraslima.




Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka provodi program rane intervencije za djecu s autizmom koje financira Ministarstva demografije putem trogodišnjih projekata.


– Ove godine kao članica Saveza udruga za autizam Hrvatske želimo poslati poruku Vladi da nam je dosta puštanja balona i obećanja te želimo što skorija sustavna rješenja za osobe s autizmom u Hrvatskoj i dostupnost usluga u svim sredinama u zemlji te cjeloživotnu skrb odraslih jer život ne staje s 21. godinom kada naša djeca postaju odrasle osobe s autizmom, poručuju iz Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka.


Inače, Grad Rijeka će se priključiti globalnoj akciji osvijetljavanja plavim svjetlima svojih znamenitosti na sam Svjetski dan autizma 2. travnja.


Foto: I. TOMIĆ


Foto: I. TOMIĆ