22. konvencija fantastike

Rikon: Izabran najbolji roman za djecu i najbolja slikovnica

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Kroz tri dana ljubitelji fantastike i horora dobili su bogat sadržaj – predavanja i tribine o napretku u tehnologiji, modernoj medicini i sličnim temama, predstavljanje književnih izdanja i igara, kreativne radionice, kvizove, izložbe te natjecanje za najbolju masku



RIJEKA Na Filozofskom fakultetu u Rijeci tijekom vikenda održana je 22. konvencija fantastike Rikon, događaj popularan kod studenata i starijih obožavatelja ovoga žanra.


Rikon se u Rijeci održava od davne 1997. godine, a ovogodišnja je konvencija bila u znaku cyberpunka.


Kroz tri dana ljubitelji fantastike i horora dobili su bogat sadržaj – predavanja i tribine o napretku u tehnologiji, modernoj medicini i sličnim temama, predstavljanje književnih izdanja i igara, kreativne radionice, kvizove, izložbe te natjecanje za najbolju masku.




Osim toga, posjetitelji su mogli kupiti knjige iz područja fantastike, kao i nakit, majice, bilježnice i ostale tematski povezane suvenire. Jednu od književnih radionica održao je i počasni gost – britanski pisac Gareth L. Powell.


Već tradicionalno je dodijeljena i nagrada Artefakt za najbolja hrvatska književna ostvarenja objavljena prethodne godine u žanru spekulativne fikcije. U kratkoj kategoriji slavio je Vanja Spirin s “Božanskim Orkom”, u srednjoj kategoriji najboljim je proglašen Torp Moniantt i njegov “Trostruki misterij Balltona”, dok je u dugoj kategoriji pobjednica Milena Benini s “Mletačkim sokolom”.


Ove godine je dodjela bila posebna zbog toga što su dječji čitatelji Gradske knjižnice Rijeka birali najbolji roman za djecu i slikovnicu. Oni su odlučili kako je “Dlakava ljubav: 4. slučaj detektiva Melkiora” najbolji roman, a napisala ga je Nives Madunić Barišić.


Tamara Bakran i Marsela Hajdinjak pobjednice su u kategoriji najbolje slikovnice za “Babasovu i kraljičino stablo”. Za poseban doprinos fandomu nagrađen je Hangar 7.


Organizator konvencije bila je Udruga 3. zmaj, dok je Sveučilište u Rijeci sudjelovalo kao suorganizator. Iz udruge su naročito ponosni što je upravo Rikon osvojio titulu europske konvencije znanstvene fantastike Eurocon 2020 koja će se održati kao nadogradnja na Rikon 2020. te će ugostiti brojne međunarodne goste i još bogatiji program.