Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
20. studenoga 2019.
Predstavljanje u deželi

foto/video Rijeku i Ljubljanu povezat će dvije linije vlaka dnevno! EPK spaja kvarnersku i slovensku metropolu

Foto: S. DRECHSLER
Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 22. listopad 2019. u 18:50 2019-10-22T18:50:00+02:00

Ljubljana se kandidira za Europsku prijestolnicu kulture 2025. Ljubljanski gradonačelnik, koji je na čelu grada gotovo tri desetljeća, čestitao je Rijeci na projektu EPK-a, uz riječi "zaslužili ste"

LJUBLJANA - Odzvanjala su zvona u utorak točno u podne cijelim centrom Ljubljane. Grobnički dondolaši i Zametski zvončari pozvali su glasnom zvonjavom cijelo Tromostovlje, točnije Ljubljančane i brojne turiste koji su šetali gradom, da pogledaju i poslušaju, ali i kušaju što će im to Rijeka i riječki prsten ponuditi za koji mjesec, točnije kad budu Europska prijestolnica kulture.

U Ljubljani je, naime, održano cjelodnevno predstavljanje velikog kulturno-turističkog projekta EPK, koje je održano u dva dijela. Dnevno predstavljanje održano je na Tromostovlju, a započelo je već prijepodne nastupom Flash mobea, klape Nevera i Borisa Štoka.

Ljubljančani, ali i brojni turisti, imali su prilike saznati više o programu, kao i riječkoj turističkoj ponudi na štandovima, na kojima su se predstavile Turistička zajednica Kvarnera, kao i TZG Rijeka i TZ-i riječkog prstena. Bilo je tu i vrbničke žlahtine, bakarskih baškota, kostrenske torte...

Brojni prolaznici nisu propustili ni fotografiranje s meštrom Tonijem i kraljicom karnevala, draškim i zametskim maškarama, maškaronima iz grupe "Siti i pijani", Bakarskom stražom i ostalima.

Sonja Jelušić Marić, direktorica Turističke zajednice grada Bakra, tako je kazala kako je interes velik, mnogi pitaju što je to Gradska straža Bakar, kušaju baškot.

- Drago nam je da smo se uključili i u promociju, s obzirom da je i naš kraj uključen u EPK, a gostima iz Slovenije smo jako blizu i dostupni autom. Te imamo što pokazati, rekla je direktorica TZG-a Bakra.

Sandra Svetić, direktorica TZO-a Kostrena je, pak, otkrila kako su prolaznici bili oduševljeni Kostrenskom tortom, autorskim radom slastičarnice "Snjeguljica", za koju je pakiranje dizajnirao poznati dizajner, Kostrenjanin Juraj Zigman.

4008807
Predstavljanje Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture u Ljubljani / Foto: S. DRECHSLER

Viškovo se, primjerice, Ljubljančanima predstavilo svojom baštinom s prestižne UNESCO-ve liste.

- Željeli smo ukazati na našu nematerijalnu baštinu pod UNESCO-vom zaštitom, a riječ je o godišnjem pokladnom ophodu zvončara s područja Kastavštine, našim suhozidima i takozvanom dvoglasju tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, rekla je Marina Jurić, direktorica TZO-a Viškovo.

Sporazum o kulturnoj suradnji

Bilo je prilika i da se učvrste prijateljske veze dvaju gradova. Tako su Zoran Jankovič, gradonačelnik Ljubljane, i Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, potpisali sporazum o kulturnoj suradnji.

Riječki je gradonačelnik podsjetio kako je ustvari na današnji dan prije punih četrdeset godina potpisan sporazuma o prijateljstvu Ljubljane i Rijeke.

- U tih četrdeset godina puno se toga promijenilo, uz ostalo, promijenili smo i državu. Međutim, prijateljstvo je ostalo trajno i veseli me da ćemo i ovim sporazumom o kulturnoj suradnji na neki način obilježiti tih četrdeset godina. Kao i predstaviti Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Kroz ovaj projekt širimo europski duh, a time i duh prijateljstva te se nadam da će naše iskustvo pomoći i vama u vašoj kandidaturi, kazao je Obersnel.

Naime, Ljubljana se kandidira za Europsku prijestolnicu kulture 2025. Ljubljanski gradonačelnik, koji je na čelu grada gotovo tri desetljeća, čestitao je Rijeci na projektu EPK-a, uz riječi "zaslužili ste". Te naglasio kako se dva grada dobro razumiju i surađuju, te razmjenjuju dobre prakse pa je, primjerice, Rijeka i svoj komunalni holding gradila po uzoru na onaj ljubljanski. 

Dvije linije vlakom dnevno

Povezivanje Ljubljane i Rijeke, kako doznajemo, nije ostalo samo na kulturnim i turističkim vezama. Dva grada, naime, bit će puno bolje povezana i - vlakom.

- Drago nam je da možemo najaviti kako ćemo od 14. prosinca nadalje kroz čitavu 2020. između Ljubljane i Rijeke imati dvije linije vlakom dnevno. Bit će to odlična prilika za promociju Rijeke i Ljubljane, a isto tako dobar način da Riječani odu na, primjerice, Advent u Ljubljanu, a za Ljubljančane da dođu vidjeti što mi pripremamo za Advent, najavio je Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke, te otkrio kako je postignut dogovor da se organizira i posebna linija za samo otvorenje EPK-a 1. veljače iduće godine, a dodatne linije bi se po potrebi dodavale i u vrijeme većih događanja unutar EPK-a.

O samom predstavljanju u slovenskoj metropoli, čelni je čovjek riječkog TZ-a kazao kako je vrlo zadovoljan.

- Ovo je stvarno jedna lijepa promocija Rijeke i riječkog prstena i svega onoga što ćemo svi zajedno ponuditi u godini EPK-a, dodao je Škarpa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija