Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
6. prosinca 2019.
Popularna aplikacija

Rijeka se pojavila na 'Spotted by Locals': Evo što je svima pravi hit u gradu na Rječini

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 31. svibanj 2019. u 15:30 2019-05-31T15:30:39+02:00

„Spotted by Locals“ je popularna aplikacija putem koje lokalno stanovništvo šalje „insajderske“ lokacije budućim posjetiteljima.

U društvu više od sedamdeset omiljenih svjetskih i europskih gradova aplikacije „Spotted by Locals“, od Londona i Rima do Bejruta, od jučer se pronašla i Rijeka.

 „Još niste bili u Rijeci? Sada je vrijeme! Rijeka će biti Europska prijestolnica kulture 2020., a pripreme su u punom jeku. Bili smo tamo prije nekoliko mjeseci tijekom priprema i bili smo impresionirani.

Velebna povijest grada u brodogradnji je još uvijek vidljiva zbog 'super-cool' industrijske arhitekture, a noćni život i hrana su odlični. Zanimljiv je to spoj različitih kultura – Slovenija je vrlo blizu, a grad ima mnogo povijesnih veza s Italijom“, stoji na njihovoj stranici.

Dodaju i da turisti od sada imaju odličan način za posjetu – lokalno stanovništvo je podijelilo „insajderske“ lokacije. Autori iz Rijeke su napisali koja su im mjesta u Rijeci posebno zapela za oko i smatrajuih "skrivenim draguljima".

Pojavio se tako „Bordel de la Grotta“ uz opis da se radi o „bordelu koji je pretvoren u bar“. Isti je popularan i na TripAdvisoru gdje pljušte pohvale zbog ukusne hrane i „šarolikog ambijenta“.

Na popisu se našao i mural „Necesse Est“ kojeg je oslikao Velasco. Nikolina navodi da portret prikazuje člana radničke klase kao spomen riječkom industrijskom nasljeđu.

„Nije puno ostalo od nekadašnje slave, hale su prazne i napuštene i pretvaraju se u ruševine“, piše na stranici „Spotted by Locals“.

Vodovodna ulica je opisana kao „ulica s lošom reputacijom“ koja u biti samo „čeka da bude otkrivena“. Napisao je tako Davor da ulica, poput same Rijeke, „podsjeća na vremena industrijskog rasta unutar granica grada, a sada osim rasta imamo samo nasljeđe.

Na popisu se nalazi i Klub Mladih kojeg je dodao Siniša, ali i bivša tvornica Benčić za koju je Davor napisao da je „stara i napuštena tvornica šećera koja će biti pretvorena u kulturni hram“.

Iva je dodala i Venecijansku kuću, palaču koja je nekad pripadala znanstveniku Robertu Whiteheadu koji je uz Giovannija Luppisa izumio torpedo.

„Venecijanska kuća je izgrađena 1888. godine, a autorica posjetiteljima savjetuje da „podignu glavu tijekom šetnje Rijekom jer će tako pronaći odlične stvari“.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.