Objedinjeno

Riječko Sveučilište izdalo Katalog znanja, objasnili zašto je to važno

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Radi se o izdanju koje sadrži pregled više od 320 znanstveno-istraživačkih i umjetničkih projekata riječkog Sveučilišta



RIJEKA – Sveučilište u Rijeci prvo je u Hrvatskoj izradilo Katalog znanja, a riječ je o tiskanom i digitalnom izdanju koje sadrži pregled znanstvenoistraživačkih i umjetničkih projekata Sveučilišta s ciljem predstavljanja te ustanove ne samo studentima i znanstvenicima, već i široj zajednici.


»Katalog znanja – Catalogue of Knowledge« predstavljen je u sklopu 17. sjednice Stručnog vijeća za internacionalizaciju, istraživanje i projekte (SVIIP) kojim predsjeda prorektor za znanost i umjetnost prof. dr. Alen Ružić.


Pojašnjavajući da se radi o izdanju koje sadrži pregled više od 320 znanstveno-istraživačkih i umjetničkih projekata riječkog sveučilišta prorektor je istaknuo da je tiskano izdanje samo na engleskom jeziku, dok je digitalno izdanje i na engleskom i hrvatskom jeziku.




– Prednost je digitalnog izdanja lakše pretraživanje i iz tog razloga je tiskano izdanje samo na engleskom jeziku. Tiskan je i bookmark s web stranicom na kojoj se također može pretraživati. Cijeli katalog je i na stiku, a prvi korak bilo je izdavanje Kataloga opreme, kazao je prof. dr. Ružić.


Jedna od specifičnosti Kataloga znanja je da sve projekte koje objedinuje financira samo Sveučilište, a prema riječima rektorice prof. dr. Snježane Prijić Samaržija, radi se o iznosu od 6 milijuna kuna na godišnjoj razini.


– Već neko vrijeme primamo znakove iz zajednice da trebamo bolje komunicirati naša znanja, stručnost i ekspertizu. Katalog znanja specificira naša specifična znanja, a nastao je u kontekstu krilatice »Rijeka može«. Iz projekata objavljenih u katalogu vidi se široki dijapazon tema u svim znanstvenim područjima kojima se znanstvenici riječkog sveučilišta bave, kazala je rektorica.


Katalog znanja na jednom mjestu objedinjuje riječko znanje i ekspertizu, daje pregled i omogućuje pretraživanje gotovo svih znanstveno-istraživačkih skupina na sveučilištu, donosi sažetke njihovih znanstvenih aktivnosti i osigurava izravne kontakte voditelja.


Dosadašnja iskustva ukazuju da uspostavljanje konkretnih projektnih suradnji predstavlja najproduktivniji oblik internacionalizacije znanosti i umjetnosti. Stoga se očekuje da će katalog pridonijeti uspostavljanju novih međunarodnih suradnji sa znanstvenim i poslovnim subjektima te biti vrijedan pri predstavljanju Sveučilišta u Rijeci i grada Rijeke u zemlji i inozemstvu.


Navodeći da je snaga jednoga grada u intelektualnoj snazi, u čemu veliku ulogu ima upravo riječko sveučilište, predsjednik Uprave JGL-a, Ivo Usmiani kao ključ razvoja gospodarstva apostrofirao je znanje, vještine i opremu Sveučilišta, ocijenivši da je Katalog znanja primjer zajedničkog dijeljenja vizije umrežavanja poduzetništva i istraživanja, dok je pročelnik Ureda županije Goran Petrc kazao da Katalog znanja nije samo zbirka projekata, već pokazuje otvorenost Sveučilišta prema zajednici i gospodarstvu.