Novi rekord

Riječki turizam raste 15 posto u dolascima, 19 posto u noćenjima

Andrea Bralić

Gužva u Zračnoj luci Rijeka / Snimio Silvano Ježina

Gužva u Zračnoj luci Rijeka / Snimio Silvano Ježina

U lipnju na području Rijeke ostvaren najbolji pojedinačni turistički rezultat na Kvarneru, čime je potvrđena izvrsna sezona s 77.058 noćenja domaćih i stranih turista



RIJEKA Grad Rijeka i u prvoj polovici ove godine nastavlja izniman rast turističkih rezultata od 15 posto u dolascima i čak 19 posto u noćenjima u odnosu na proteklu, rekordnu godinu. Optimistični su i lipanjski rezultati koji su u mnogim destinacijama podbacili, a prema kojima je na području Rijeke ostvaren najbolji pojedinačni turistički rezultat na Kvarneru i čime je potvrđena izvrsna sezona s 77.058 noćenja domaćih i stranih turista. Rast u noćenjima iznosi 7 posto, a u dolascima 5 posto u odnosu na lipanj 2017. godine.


– Rijeka se nastavlja pozicionirati kao urbana city-break destinacija i prati trendove u turizmu. U suradnji s partnerima kreiramo nove turističke proizvode i manifestacije koje svojim sadržajem nadopunjuju cjelogodišnju turističku ponudu grada. Izuzetno nam je drago da se ovaj trend i rezultati vide ne samo u turističkom prometu već i u gospodarstvu koje direktno i indirektno sudjeluje u njemu, ističe Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke.


Prema podacima iz eVisitor informacijskog sustava, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima, na području grada Rijeke u razdoblju od siječnja do lipnja prosječni broj ukupno raspoloživih ležajeva iznosio je 4.585. Najviše noćenja ostvareno je u privatnom smještaju 40,83 posto, slijede hoteli s 33,65 posto i hosteli s 14,94 posto. U funkciji su bila četiri hotela s 555 ležajeva, dva prenoćišta s 396 ležajeva, petnaest hostela s prosječnim brojem od 414 ležajeva te privatni smještaj sa 795 smještajnih jedinica i 3.220 ležajeva. Na području grada Rijeke najviše noćenja, kao i prošle godine, ostvarili su Talijani, te Nijemci. Gledajući dobne skupine riječkih turista najzastupljeniji su mladi, od 19 do 30 godina, koji ostvaruju udio od gotovo 25 posto u ostvarenim noćenjima. Slijede turisti iz dobne skupine od 31 do 40 godina. Zanimljivo je da čak četvrtinu prometa čine domaći gosti čiji je broj noćenja veći za 30 posto. Strani turisti su u prvoj polovici godine boravili u prosjeku 2,35 dana, a domaći 2,31 dana.




Rijeka će u godinama pred nama turistički samo rasti zahvaljujući i značajnom projektu »Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.« koji predstavlja izuzetnu priliku za dodatnim pozicioniranjem na europskoj turističkoj karti. Kultura kao motiv dolazaka turista u neku destinaciju stalno raste i trenutno iznosi 13 posto tako da će od projekt EPK imati veliki utjecaj na gradski turizam.