Bogat program

Riječki karneval i “Lijepom našom” u odličnoj su sinergiji

Jakov Kršovnik

Petar Škarpa i Branko Uvodić / Foto: M. GRACIN

Petar Škarpa i Branko Uvodić / Foto: M. GRACIN

Sretni smo da ćemo s tridesetak sudionika ponovo predstaviti jedan mali dio karnevalske atmosfere koja vlada u Rijeci, rekao je jučer Branko Uvodić, urednik i voditelj popularne HRT-ove emisije



RIJEKA – Veliku Međunarodnu karnevalsku povorku u nedjelju 23. veljače, snimanje emisije »Lijepom našom« u Centru Zamet u srijedu 5. veljače u 19 sati, te druge predstojeće karnevalske manifestacije najavili su jučer na konferenciji za medije Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke, te Branko Uvodić, urednik i voditelj popularne HRT-ove emisije.


– Zadovoljan sam što ćemo i ove godine ugostiti emisiju »Lijepom našom«, a posebno mi je drago što najavljujem program Riječkog karnevala jer o tradiciji maškaranja u Rijeci imamo podatke već iz 1449. godine. Treba reći i da ove godine prolazi već 117. godina od prve fotografije maškara. Naš karneval čini Hrvatsku ljepšom i bogatijom, a osim domaćih skupina, sudionici i gledatelji moći će uživati i u maskama grupa iz Indije, Japana, Sjedinjenih Američkih Država, ali i Europe. Pozivam sve da nam se pridruže na Međunarodnoj karnevalskoj povorci i drugim događanjima, kazao je Škarpa.


Bogat program


Drugi veći događaji u sklopu Riječkog karnevala su: Svečano otvaranje Europske prijestolnice kulture 1. veljače u Riječkoj luci, Dječja karnevalska povorka u centru te Carnival Snowboard Session 2020. na Gatu Karoline Riječke, oba 8. veljače, zatim Karnevalske zabave sa Zagrebačkom pivovarom 8., 15., 22., i 23. veljače u Ex port Delti te Humanitarni karnevalski bal 22. veljače u palači Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.




– Vjerujem da će sve biti izvrsno kao i svake godine, a ne sumnjam ni da ćemo biti odlično prezentirani u emisiji »Lijepom našom«, dodao je Škarpa.


Branko Uvodić najavio je snimanje emisije.


– Drago mi je da sam ponovo u Rijeci, mogu reći da se više i ne osjećam kao gost, što zbog privatnih poveznica s Rijekom, što zbog odličnih odnosa s Turističkom zajednicom grada Rijeke i svima ostalima koji nam uvijek omoguće da se osjećamo dobrodošlo. »Lijepom našom« najgledaniji je i najdugovječniji serijal Hrvatske radiotelevizije, a posebnu važnost ima za ljude koji su iselili iz Hrvatske jer im pruža kontakt s domovinom. Sretni smo da ćemo s 30-ak sudionika ponovo predstaviti jedan mali dio karnevalske atmosfere koja vlada u Rijeci. Među njima bit će: Meštar Toni i kraljica karnevala Dora Pilepić, Zametski zvončari, grupe predstavnika nacionalnih manjina – Društva Rusina i Ukrajinaca »Kaljina« Rijeka, KUD »Sevdah«, KPD »Bazovica«, MKD »Ilinden«, klape Kamelija, Kastav, Teha, Tramuntana, Vinčace, Grobnik, Skalini, Luka, zatim Alen Polić i ansambl »Kaljina«, Duško Jeličić i Bonaca, Vivien Galetta, Voljen Grbac, Mario Lipovšek, Dražen Turina – Šajeta, Koktelsi, Mauro Staraj i La Banda, Joso Butorac i drugi. Bit će tu i slavonskih tamburica, ali i gosti iz Slovenije, ansambl Modrijani. U pregovorima smo s Mladenom Grdovićem, Zlatkom Pejakovićem i Jasminom Stavrosom koji će također možda doći, kazao je.


Dvije emisije


Osvrnuo se i na dinamiku emisije.


– Budući da je publika uvijek aktivan sudionik naše emisije, siguran sam da će televizijskim gledateljima znati dočarati atmosferu i maškarani ugođaj. Sretan sam što su u Rijeci maškare uobičajena pojava, pa tako ni našim političkim gostima nije problem da dođu zamaskirani. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel uvijek dođe s maskom, a nadamo se da ćemo uspjeti nagovoriti i župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadinu da se maskira. Scena i produkcija bit će na visokoj razini, kao i prethodnih godina, a od snimljenog materijala napravit ćemo dvije emisije od 70 minuta, zaključio je Uvodić.