Projekt od 3,6 milijuna eura

Riječki će doktoranti analizirati satelitske antene prilikom lansiranja u orbitu

Ingrid Šestan Kučić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Riječani će se baviti nelinearnom statičkom i dinamičkom analizom ponašanja satelitskih antena za vrijeme lansiranja, kada su izložene ekstremnom inercijalnom opterećenju i visokofrekventnim vibracijama



RIJEKA – Institut za matematiku Sveučilišta Martin Luther Halle-Wittenberg (MLU) u Halleu (Njemačka) koordinirat će provedbu nove Europske mreže za osposobljavanje (European Training Network – ETN) doktorskih studenata.


Četrnaest istraživačkih projekata istraživat će na koji se način mogu složeni mehanički sistemi bolje računarski modelirati i simulirati, a za tu će svrhu Europska unija osigurati oko 3,6 milijuna eura u razdoblju od četiri godine kao dio Horizon 2020 programa. Uz MLU umreženo je jedanaest drugih sveučilišta i istraživačkih ustanova iz osam europskih zemalja, među kojima je i Sveučilište u Rijeci.


Riječ je o istraživanju visoke razine kroz koje će Sveučilište Martin Luther dobiti novčanu potporu za međunarodnu mrežu doktorskih studenata u kojem je Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci jedan od projektnih suradnika.




Koordinator projekta je Martin Arnold s MLU koji pojašnjava da skijaške vučnice, kabelski snopovi u automobilskoj industriji i medicinski endoskopi imaju malo toga zajedničkog, no ipak dijele jednu posebnu osobinu jer se svi sastoje od vrlo savitljivih i pokretnih komponenti poput crijeva za vodu ili konopaca.


U praksi je zbog toga teško točno predvidjeti njihovo ponašanje. Stoga je cilj projekta stvoriti takozvani “digitalni duplikat” za ove potrebe, koji omogućava predviđanje ponašanja sistema putem računarskih simulacija.


Glavni cilj nije samo modelirati ponašanje pojedinih komponenti, već i iskazati značajke cjelokupnog sistema. Time se omogućava provedba velikog broja simulacija već u fazi razvoja te, na primjer, predviđanje trošenja materijala.


Pod nazivom “Zajedničko osposobljavanje u numeričkom modeliranju visokosavitljivih konstrukcija za industrijske primjene (Joint Training on Numerical Modelling of Highly Flexible Structures for Industrial Applications – THREAD)” projekt okuplja doktorante iz Belgije, Njemačke, Francuske, Hrvatske, Norveške, Austrije, Slovenije i Španjolske, a hrvatski predstavnik je Građevinski fakultet.


Istraživački projekti bazirani su na grednoj teoriji, koja predstavlja klasičan model u mehanici. Kako primijeniti ovaj model na visokozahtjevne tehničke sisteme pitanje je na kojega će odgovor dati doktorski kandidati.


Spektar rada seže od primijenjene matematike i mehanike do istraživanja u industriji. Matematički principi samoga modela istraživat će se u Halleu i Trondheimu, dok će ostali projekti biti posvećeni specifičnim industrijskim primjenama.


Pored samog akademskog osposobljavanja, četrnaest doktorskih studenata boravit će po tri mjeseca na neakademskoj partnerskoj ustanovi, uglavnom poduzeću. Gostovanja na sveučilištima koja surađuju u mreži također predstavljaju dio programa osposobljavanja.


Projekt koji će se provoditi na Građevinskom fakultetu u Rijeci bavi se detaljnom nelinearnom statičkom i dinamičkom analizom ponašanja satelitskih antena za vrijeme lansiranja, kada su izložene ekstremnom inercijalnom opterećenju i visokofrekventnim vibracijama u ograničenom prostoru unutar rakete, uz projektni zahtjev da se nakon izbacivanja satelita iz rakete u orbitu moraju izravnati bez ikakvih trajnih deformacija. Industrijski partner na projektu bit će slovenski centar izvrsnosti u svemirskim tehnologijama Space SI iz Ljubljane.