Adventska čarolija

Riječki Korzo zablistao u blagdanskom ruhu, otvoreno klizalište i sajam

Ljiljana Hlača

Snimili Marko GRACIN i Roni BRMALJ

Snimili Marko GRACIN i Roni BRMALJ

Prvi klizači stigli su na Gat Karoline Riječke, gdje će se moći uživati na ledu do 14. siječnja, a uključivanje blagdanskih lampica popraćeno je nastupom Prvih riječkih mažoretkinja i Koktelsa



RIJEKA  Rijeka je uplovila u adventsku čaroliju. Danas je vrata otvorilo klizalište na Gatu Karoline Riječke Morska pahuljica, proradio je božićni sajam, a danas je, uz prigodni program, zasvijetlila i božićna dekoracija postavljena na Korzu.


– Morska pahuljica, klizalište koje već 15. godinu postavlja Grad Rijeka u suradnji s tvrtkom Forum ugostiteljstvo i Turističkom zajednicom Grada Rijeke, radit će do 14. siječnja 2018. godine i to za građane radnim danom od 16 do 22 sata te subotom, nedjeljom i praznikom od 10 do 22 sata – najavljeno je na tiskovnoj konferenciji.



Kao i prošlih godina, jutarnji termini tijekom radnog tjedna, sve do 16 sati, rezervirani su za školarce riječkih škola, za koje je klizanje besplatno, kao i škola klizanja. Cijena klizanja za građane iznosi 20 kuna za sat vremena, a oni koji nemaju klizaljke mogu ih unajmiti za 10 kuna.


Škola klizanja




– Sva djeca s područja Grada Rijeke mogu besplatno pohađati Školu klizanja u organizaciji Doma mladih za vrijeme praznika. Prijaviti se mogu djeca koja imaju već neka znanja/vještine klizanja. Prijave se primaju online putem web stranice Doma mladih i to od 11. prosinca. Škola počinje 27. prosinca – rečeno je na konferenciji za novinare.


Morsku pahuljicu uvijek prati i adventski program pa su organizatori naglasili da će i ove godine biti organiziran doček sv. Nikole koji će darivati mališane slatkim darovima, održavat će se tematske večeri i radionice u suradnji s Prirodoslovnim muzejom.


Božićni sajam nudi uglavnom autohtone proizvode. Najveći interes danas je bio, primjerice, za štand koji je nudio suhe šljive, svježe grožđe, smokve i mandarine. Na sajmu su u ponudi i suhomesnati proizvodi, mogu se kupiti razni ukrasi, slatkiši, drevene igračke, razna domaća ulja, a zanimljiva je ponuda malih bočica alkohola  – raznih likera i rakija – tzv. »bočice to go« za 10 kuna.


Paljenje lampica


Danas je zasvijetlila i blagdanska dekoracija. U kićenje jele, nabavu i održavanje materijala za dekoraciju, nabavku jela, električnu energiju i ostalo troškove koje blagdansko uređenje grada nosi, Grad Rijeka je ove godine uložio nešto više nego lani, točnije 429.890 kuna.


Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACIN



– To je u odnosu na prošlu godinu povećanje od 40.471 kuna zbog nabave novog materijala za kićenje te zbog povećane količine radova po gradu Rijeci. Primjerice, novost je nabavka opreme odnosno njeno postavljanje na Pavlinskom trgu – saznali smo u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav.



Paljenje lampica popratio je prigodni program, pa su tako nastupile Prve riječke mažoretkinje, a nakon njih i Koktelsi. Božićna rasvjeta će biti uključena radnim danom od 5.30 do 8.30 i od 15.30 do 23 sata, a u vrijeme vikenda i blagdana svijetlit će cijeli dan i noć. Manji dio koji se napaja iz mreže javne rasvjete bit će uključen kao i javna rasvjeta. Lampice se gase 7. siječnja.