Grad bez oporbe

Riječki HDZ još uvijek bez kandidata za Korzo 16, u igri su – Kirin, Vukelić, Grabovac i Hlača

Damir Cupać

Riječki HDZ još uvijek bez kandidata za gradonačelnika / Foto Vedran KARUZA

Riječki HDZ još uvijek bez kandidata za gradonačelnika / Foto Vedran KARUZA

U riječkom HDZ-u nisu oduševljeni činjenicom da stranka još uvijek nije objavila tko će se na lokalnim izborima suprotstaviti lijevom bloku i aktualnom gradonačelniku Vojku Obersnelu, čak su neki skloni razmišljanju i o nestranačkom kandidatu



RIJEKA – Ma koliko se čovjek trudio saznati tko će biti HDZ-ov kandidat ili kandidatkinja za gradonačelnika Rijeke, za sada je to, iako je samo četiri mjeseca do lokalnih izbora, nemoguća misija. Sigurno je jedino da kandidata još uvijek nema, a nova je informacija da u HDZ-u razmišljaju i o nestranačkom kandidatu.


Dosta HDZ-ovaca s kojima smo pričali kažu da to baš i nije normalna situacija i da stranka kasni s imenom, te da bi se to u konačnici moglo odraziti negativno i na izborni rezultat jer neće biti dostatno vremena za kvalitetnu kampanju.


Zna se jedino da je završni rok za isticanje imena i prezimena kandidata 3. veljače ove godine, ali za sada na Jadranskom trgu 1 još uvijek nema konačnog odgovora na pitanje o tome tko će na crtu nasuprot Vojku Obersnelu. U kuloarima oko Jadranskog trga 1 najviše se licitira imenom predsjednika riječkog HDZ-a Lucijana Vukelića od kojega se očekuje da po funkciji preuzme odgovornost ako nema nekog drugog rješenja. On ima potporu Gradskog odbora HDZ-a, a i temeljni ogranci su se pozitivno očitovali kada je riječ o njegovoj kandidaturi.


Političari bez karizme




No, budući da je upitna Vukelićeva politička karizma, koja je neophodna kada je riječ o neposrednim izborima, spominju se i neka druga imena. Najčešće je riječ o Ivanu Kirinu koji je prije parlamentarnih izbora napustio pravaše i priključio se HDZ-u, što je kapitalizirao ulaskom u Sabor. Logika s Kirinom je jednostavna – on je dobio dosta preferencijalnih glasova i ima potencijal s obzirom na liječnički posao koji je radio da privuče glasove birača.


No, svi jednako tako znaju da Kirin teško može biti takmac Obersnelu u sučeljavanjima jer se i ne snalazi baš u političkoj areni kada je riječ o izravnim dvobojima. Vidjelo se to zorno kada je Kirin sjedio u Gradskom vijeću i kada se nije iskazao nekim upečatljivim političkim istupima. Budući da se još uvijek ništa ne zna, ponovno se zazivaju neka druga imena.


Naime, dio HDZ-ovaca spominje i Bojana Hlaču, ali i Duška Grabovca kao moguće kandidate. Ipak, u to je teško vjerovati jer bi političko samoubojstvo bilo ubaciti Hlaču ponovno u igru. A Grabovac se ni na prijašnjim izborima nije trudio pokazati ambiciju da želi intenzivirati političke aktivnosti.


Preslagivanje na ljevici


Budući da je u tijeku važno preslagivanje na riječkoj političkoj sceni i da je izvjesno da će cijeli regionalni blok krenuti put SDP-a, HDZ ostaje, uz nezavisnu kandidaturu Hrvoja Burića, za sada, jedina alternativa Obersnelu i socijaldemokratskoj koaliciji. HNS se trudi dobiti na važnosti mudrom šutnjom u vezi s njihovom izbornom strategijom koja pomalo postaje kontraproduktivna, a svodi se na načelo malo bi imali kandidata za gradonačelnika, malo bi htjeli Peru Lučina koji baš i ne bi to htio, a na kraju ćemo, vjerovatno, suočeni s izbornim debaklom ponovno pod skute socijaldemokrata.



Potpredsjednik riječkog HDZ-a Josip Ostrogović poručio je da je ime kandidata u ovom trenutku nebitno, te da je jedino bitno da stranka nikada nije bila stabilnija i homogenija.


– Razumijem zanimanje javnosti kada je riječ o našemu kandidatu za gradonačelnika, ali mi ovaj put želimo odraditi kvalitetan posao koji je usklađen s našim načelom da se ime isprofilira na način da se o svemu očituju i temeljni ogranci. Mislimo da je to ispravno i da ćemo imati i te kako ozbiljnog kandidata, poručio je Ostrogović.



I zato je potez Jadranskog trga 1 i te kako bitan. A ono barem da kandidat oporbe dogura do drugog kruga, a što bi s obzirom na ono što se trenutno događa bio uspjeh vrijedan divljenja. Ako se pogleda HDZ-ova momčad u Gradskom vijeću, jasno je kao dan da tu nema materijala na koji se može računati. HDZ-ovi vijećnici su u potpunosti demotivirani, a nakon što se Burić izašao iz stranke, njihovi istupi u gradskom parlamentu spomena nisu vrijedni.


Kadrovski problemi


U redu, Vesna Buterin samouvjereno može raspravljati o proračunu, ali upitna je njezina motivacija jer je jasno da je završila na političkoj margini. HDZ je s njom probao na prvim neposrednim izborima napraviti iznenađenje, ali ona nije ušla ni u drugi krug. Zbog toga nitko ne želi ponovno eksperimentirati. Burić je na prošlim izborima dobio više glasova od tada potentnog Predraga Šustara koji je uzeo dio lijevih glasova Obersnelu, ali nedovoljno za drugi krug. A onda u drugom krugu stvar se raspetljala kako se jedino mogla raspetljati zbog toga što oporbene stranke HDZ-ovom kandidatu nisu dale podršku. Obersnel je glatko pobijedio.


I kako god čovjek okrene, jasno je da riječki HDZ ima kadrovskih problema jer u ovom trenutku se nitko ne može sjetiti imena koje bi imalo političku težinu. Prema informacijama s Jadranskog trga, tako razmišljaju i u Zagrebu, ali i u Rijeci pa je moguće da će se ići s kandidaturom nekog nezavisnog kandidata. No, tko bi to mogao biti i tko je spreman na ulazak u izbornu utakmicu s minimalnom šansom za pobjedu, teško je reći.


Predsjednik riječkog HDZ-a Lucijan Vukelić miran je kada je riječ o kandidaturi za gradonačelnika, ali i uvjeren da HDZ i te kako ima što reći po tom pitanju.


– Sve što radimo je u skladu s onim što smo dogovorili i nemamo nikakvih problema. Javnost će na vrijeme znati ime kandidata, a podsjećam da će za četiri velika grada odluku donijeti Predsjedništvo HDZ-a. Naš je posao da im pripremo kvalitetne kandidate i mi ćemo to napraviti. Da, točno je da se spominje i moje ime budući da sam predsjednik riječkog ogranka, ali još nismo donijeli konačnu odluku, izjavio je Vukelić.


Podrška Buriću


Ima nešto logike i u tome da HDZ ne razbija previše glavu o personaliziranim izborima, o potrebi izgradnje imidža i sličnim stvarima koje se vežu uz neposredne izbore, jer se uzda u stranačku infrastrukturu koja će, ako bude aktivirana na kvalitetan način, odraditi svoj posao. To znači da će HDZ-ov kandidat, ma tko on bio, dobiti 20-ak posto glasova. Ovaj put pojavljuje se nova varijabla na desnoj sceni koja bi im mogla pomrsiti račune.


Nema nikakve sumnje da će dio HDZ-ovih birača podržati nezavisnog kandidata Hrvoja Burića, a zanimljivo će biti vidjeti i ima li Burić politički potencijal bez stranačke podrške. HDZ-ovom kandidatu teško da će glasove oduzimati kandidati Mosta ili Živog zida, ako ih bude. Te političke opcije mogu jedino računati na protestne glasove, ali s obziroma na malu izlaznost na lokalnim izborima, teško je očekivati neki kvalitetan izborni rezultat.


No, vodstvo riječkog HDZ-a i te kako mora voditi računa da u slučaju prolaska u drugi krug kandidata s Jadranskog trga 1 pod svaku cijenu dobije podršku svih oporbenih političkih aktera. I zato je jako bitno tko će biti kandidat HDZ-a.


Jer, on ne može ozbiljno ugroziti Obersnela samo s HDZ-ovim glasovima, već mora dobiti podršku svih koji se deklariraju kao politički centar i onih koji su desno od centra.