Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
29. siječnja 2020.
Protiv zaduženja za Galeb

Riječke HDZ-ovce zanima kad će obnova lansirne rampe, nisu zvali HDZ-ovca koji to može pokrenuti

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 8. srpanj 2019. u 16:32 2019-07-08T16:32:03+02:00

RIJEKA - Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Josip Ostrogović najavio je da vijećnici njegove stranke neće podržati novo kreditno zaduženje Grada Rijeke od 44 milijuna kuna za kapitalne projekte "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske".

- U tom kreditu se uz Palaču šećerane našao i jedan brod. Za početak se pitamo što je u tom brodu industrijska baština odnosno po čemu brod Galeb spada u spomenik riječke industrijske baštine. U programu EPK brod se navodi kao jedna od lokacija vezana uz pravac Doba moći i to kao "slavni ostaci povijesti". A od stvarne industrijske baštine - srušio se krov na torpedovoj Lansirnoj rampi, ali taj spomenik očito nema takvu vrijednost i značenje za gradonačelnika kao ovaj ruzinavi brod.

Zanima me kada će obnova Lansirne rampe, kao stvarnog spomenika riječke industrijske baštine, doći na red. Ili ona ne spada u spomenik riječke industrijske baštine. Galeb spada, Torpedo ne spada, naglasio je Ostrogović.

On je podsjetio da je prvi natječaj za obnovu Galeba propao, a da je jedino Viktor Lenac poslao ponudu, na oko 60 milijuna kuna, koja je bila dvostruko skuplja od one koju je naveo Grad Rijeka.

- Sada gradonačelnik ide na drugi pokušaj ostvarenja svog životnog projekta. Nova procijenjena vrijednost nabave obnove broda Galeb sada iznosi 35,2 milijuna kuna bez PDV-a. Rok za podnošenje ponuda je 23. srpnja ove godine do 10 sati. Predlažem da vladajuće stranke u Rijeci i one pod kontrolom gradonačelnika, SDP i PGS sa svojom koalicijom, HNS i Lista za Rijeku koji će glasati za novo zaduženje, naprave neke predradnje za što bržu realizaciju ovog kapitalnog projekta i da organiziraju dobrovoljnu radnu akciju struganja i farbanja ruzinavog broda.

Svima koji sudjeluju će se podijelti zaštitna oprema, alat za struganje, pineli, pitura, ribice i bevanda ili fažol i bevanda te značka EPK, predložio je Ostrogović.

On je dodao da će, ako natječaj prođe, ugovor biti potpisan krajem 2019. godine, a radovi će trajati 14 mjeseci.

- Dakle, gradonačelnikov životni projekt bi mogao biti gotov početkom 2021. godine. Znači da čovjek ne povjeruje, projekt koji je dio projekta Rijeka EPK 2020. bit će dovršen 2021. Ovaj Grad je stvarno postao parodija u režiji gradonačelnika i znalaca oko njega, bolje reći trgovaca. Evo jedan konstruktivan prijedlog, da se proračunski novac s gradonačelnikovih putovanja preusmjeri na radove na kolodvoru, vrijeme je da građani ovog grada dobiju kolodvor kakav zaslužuju nakon toliko godina čekanja.

Za taj projekt nije osigurana ni jedna kuna, dok se na ruzinavi brod Galeb troši po prvoj ponudi gotovo 60 milijuna kuna. Razumijem da je gradonačelnik pred mirovinom i da je vrijeme za putovanja i uživanje, ali ne na trošak građana Rijeke. Jer, od svih tih putovanja građani nemaju gotovo nikakve koristi, uvjeren je Ostrogović.

Gradska vijećnica HDZ-a Ivona Milinović ocijenila je da je brod Galeb nova spalionica novca nakon autobusnog kolodvora, projektne dokumentacije za MMSU i "čuvanja" zemljišta na Preluku.

- Lansirna rampa koja je izvorna riječka baština propada, a pročelnik za kulturu Ivan Šarar izjavljuje da je 20 milijuna kuna previše za sanaciju. Očito je da si Obersnel obnovom Galeba gradi spomenik pred penziju. Bit će zanimljivo vidjeti kako će glasovati i hoće li čuvati kvorum Danko Švorinić i Lista za Rijeku jer se i oni zalažu za obnovu Lansirne rampe, izjavila je Milinović.

Gradski vijećnik HDZ-a Ivan Mencer upozorio je da gradskim vijećnicima nije dostavljena nikakva studija isplativosti obnove Galeba što je prema njegovoj ocjeni neprihvatljivo.

HDZ-ovci nisu zvali Denisa Vukorepu

Budući da bi o Lansirnoj rampi trebala brinuti Lučka uprava, a kojoj je na čelu HDZ-ovac Denis Vukorepa, zanimalo nas je jesu li HDZ-ovi vijećnici s njim razgovarali o propasti izvorne riječke industrijske baštine. Rekli su da se nisu čuli s Vukorepom.

Na pitanje kako to da je HDZ-ov ministar kulture Božo Biškupić zaštitio Galeb kao kulturno dobro, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Josip Ostrogović odgovorio je da nema ništa protiv obnove Galeba, ali da je riječ o neuspješnom projektu u režiji gradonačelnika i gradske vlasti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.