Prednjače iznajmljivači

Riječka porezna uprava dosad dobila 3.000 zahtjeva za odgodom plaćanja poreza

Aneli Dragojević Mijatović

Zahtjevi neprekidno pristižu, u Poreznoj rade punom parom / NL arhiva

Zahtjevi neprekidno pristižu, u Poreznoj rade punom parom / NL arhiva



RIJEKA  S jučerašnjim danom, petkom, do iza 15 sati, u riječku Poreznu upravu, koja obuhvaća sedam ispostava diljem Primorsko-goranske županije, pristiglo je ukupno oko 3.000 zahtjeva poduzetnika za odgodu plaćanja poreza i doprinosa, potvrdio je Ivica Deželić, voditelj Službe za pravne poslove, informiranje, edukaciju i prekršajni postupak.


Deželić kaže da je navala velika, zahtjevi neprekidno pristižu, u Poreznoj rade punom parom, te mole za razumijevanje – svi će, kaže, biti riješeni u najkraćem mogućem roku.


Otkrio je da u zadnjem »naletu« pristiglih zahtjeva dominiraju iznajmljivači, koje navodno i lokalne turističke zajednice upućuju na korištenje ove mjere. Budući da je iz Porezne poslana poruka da se mogu prijaviti i oni s dugom većim od 200 kuna, te će im zahtjevi biti odobreni ukoliko razliku duga podmire, očekuje se u idućim danima još veći interes za ovu mjeru pa djelatnike Porezne čeka puno posla.




Do sada je, kako ističe Deželić, od ovih 3.000 zahtjeva na razini naše županije prihvaćeno njih 1.050, dok ih je svega 50 odbijeno, iz razloga što su, veli, imali stari porezni dug, a ne tekući. Nisu ga podmirili, pa nisu, kaže, ostvarili uvjete za korištenje ove mjere. Svi pristigli zahtjevi još, dakle, nisu ni obrađeni, ali njihova obrada ima prioritetnu važnost te će, ponavlja Deželić, svi brzo dobiti povratne informacije.


Podsjetimo, u cilju održavanja likvidnosti, gospodarske aktivnosti i zaposlenosti, Porezna uprava je od 24. ožujka omogućila svim poduzetnicima podnošenje zahtjeva za odgodom plaćanja uslijed posebnih okolnosti.


Za vrijeme trajanja tih posebnih okolnosti poduzetnicima je omogućena beskamatna odgoda plaćanja poreznih obveza na tri mjeseca, a ako one potraju, postoji mogućnost produljenja te mjere na još tri mjeseca, dakle ukupno šest mjeseci. Riječ je o odgodi plaćanja svih poreza, doprinosa, članarina, naknada i ostalih javnih davanja koja dospijevaju od 20. ožujka do 20. lipnja.


Tu mjeru mogu koristiti svi oni koji u trenutku podnošenja zahtjeva imaju »zanemarivi dug« (200 kuna, jer je toliki i minimalni trošak ovršnog postupka), ali i oni koji razliku sada podmire.


Poduzetnik je pak svako poduzeće, pravna ili fizička osoba – obrtnik, bez obzira utvrđuje li dohodak na temelju poslovnih knjiga ili je obrtnik paušalist. To su i slobodna zanimanja, poljoprivrednici, iznajmljivači-paušalisti, novinari i ostali poduzetnici, tumače iz Porezne uprave.