Divljanje po gradu

Riječka policija lani je riješila čak 35 od 39 slučajeva vandalizma u gradu. Najviše su im pomogle – kamere

Ljiljana Hlača

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



U 2019. godini na području grada Rijeke evidentirano je 39 slučajeva oštećenja tuđih stvari (štete na vozilima, zidovima, autobusnim stanicama i slično), što je za dva kaznena djela više nego preklani kada je takvih slučajeva bilo 37. U 2019. godini počinitelji su otkriveni u 35 slučajeva, a u 2018. godini razriješeno je svih 37, saznajemo od Policijske uprave Primorsko – goranske županije.


O uništavanju javne imovine, vandalizmu – se sve više govori u Rijeci, dosta se o tome pisalo, a nas su interesirali podaci – policije. Inače, ova služba takve događaje bilježi kao – oštećenja tuđe stvari.


– Nadalje, lani je na području grada Rijeke zabilježeno 59 događaja (u 2018. godini je bilo 62), kojima je ispisivanjem grafita oštećena imovina fizičkih i pravnih osoba. Najčešće su oštećene fasade stambenih zgrada. Policija je tijekom 2019. godine u pet ovakvih događaja otkrila deset počinitelja, dalje smo saznali.




I grafiti postaju sve češća tema. Riječ je o problemu koji uzrokuje estetsku, ali nerijetko i znatnu materijalnu štetu. Samo je lani Grad Rijeka na čišćenje zidova utrošio čak 120.368 kuna od raspoloživih 135.000 kuna. Policija smatra da rješenje leži u suradnji svih struktura u zajednici.


– Radi smanjenja mogućnosti oštećenja savjetujemo poduzimanje mjera prevencije i samozaštite kao što su postavljanje odgovarajuće rasvjete i video nadzora na ugroženim površinama, korištenjem anti-grafitnih hidrofobnih premaza na zidovima i fasadama zgrada, njihov je savjet.


Pitamo ih koliko im u pronalasku počinitelja pomaže video nadzor, s obzirom da se neke lokacije nadziru.


– Adekvatno postavljen video nadzor visoke razlučivosti od velike je koristi kako u preventivnom smislu, tako i u slučajevima kriminalističkih istraživanja svih oblika protupravnih ponašanja od oštećenja tuđe imovine pa do narušavanja javnog reda i mira, krađa, provala i drugih kažnjivih radnji, naveli su u Upravi, koja je ovom prilikom pozvala građane da odmah reagiraju kod uočavanja spomenutih događaja na terenu, pozivom na broj 192 ili putem aplikacije “e-policija”.


Koliko se po utvrđivanju identiteta počinitelja naplati šteta – o tome nema podataka. Zapravo sve ovisi o volji oštećenika; ponekad se štete podmire od polica osiguranja, a ponekad se cijeli postupak ni ne provodi zbog njegove neisplativosti.