Posjet izaslanstva

Riječka luka želi biti dio novog kineskog Puta svile

Damir Cupać

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

RIJEKA Gradonačelnik Vojko Obersnel primio je u Salonu grada izaslanstvo prijateljskog kineskoga grada Qingdaoa koje je predvodio Mou Jundian, zamjenik generalnog direktora Ureda za međunarodnu suradnju Grada Qingdaoa, a u izaslanstvu su bili i Lyu Hong, zamjenik generalnog direktora Uprave za ulaz-izlaz Gradskog odjela za javnu sigurnost,Hou Dongmei, direktorica Odsjeka za kulturnu industriju Odjela gradske uprave Qingdaoa za kulturu, radio, televiziju, medije i i objavljivanje, Zhu Feng, direktor Odsjeka za strane stručnjake u Odjelu gradske uprave Qingdaoa za ljudske resurse i socijalnu sigurnost, Yu Yu, zamjenica direktora Odsjeka za prevođenje u Uredu za međunarodnu suradnju Grada Qingdaoa te Wang Yonghui, zamjenica direktora Odsjeka za carinski nadzor i odobrenje u Carinskoj upravi.

– Drago mi je da se opet vidimo. Puno je sličnosti između naša dva grada, iako cijelo stanovništvo Rijeke stane u vaša tri nebodera. Šalim se, povezuje nas to što smo lučki gradovi i što na tom području možemo razvijati kvalitetnu suradnju. Riječka luka i te kako je zainteresirana da bude dio projekta Puta svile koji se odnosi na lučko povezivanje za prijevoz kineske robe. Uz to, vjerujem da ćemo surađivati i na kulturnom planu, tim više što je Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. godine – kazao je Obersnel.


Mou Jundian izrazio je zadovoljstvo na prijateljskom prijemu u Rijeci koji osjećaju svi članovi izaslanstva jer su prvi put u gradu.


– Građani Rijeke omogućavaju nam svojim gostoprimstvom da se osjećamo kao kod kuće. Nama je suradnja s Rijekom izuzetno važna, a nadamo se da će se naši kontakti intenzivirati, a samim tim i suradnja na gospodarskom i svim ostalim poljima. Još jednom vam čestitamo na tituli Europske prijestolnice kulture i nadamo se da ćemo i mi na svoj način participirati u tom važnom događaju za vaš lijepi grad – izjavio je Mou Jundian.