Uspjeh

Riječka Inicijativa roditelja pozdravlja stavljanje u proceduru antipedofilskog zakona

Andrej Petrak

Osuđenim pedofilima zabranit će se obavljanje djelatnosti li dužnosti u kojima se dolazi u neposredni kontakt s djecom, a uvodi se obveza provjere u registru pedofila, iz koje više neće biti brisanja, odnosno uvodi se trajna evidencija



RIJEKA – Inicijativa roditelja iz Rijeke protiv pedofilije u Hrvatskoj izražava zadovoljstvo što je saborska zastupnica HDZ-a Irena Petrijevčanin Vuksanović prepoznala njihov prijedlog zakona, koji predviđa znatno strožije kažnjavanje pedofila i seksualnih prijestupnika, kao temelj za izmjene postojeće glave XVII Kaznenog zakona te ga sprovela u saborsku proceduru.


Zakonske izmjene, upućene u saborsku proceduru, sadržavaju sve bitne odredbe prijedloga članice Inicijative, koje se dosad nisu provodile. Jedna od najvažnijih novina jest da više nema zastare za progon pedofila, a istovremeno s dosadašnjih pet kazne rastu na 15 do 20 godina, ili će se propisivati kazna dugotrajnog zakona, ovisno o vrsti kaznenog djela. Osuđenim pedofilima zabranit će se obavljanje djelatnosti li dužnosti u kojima se dolazi u neposredni kontakt s djecom, a uvodi se obveza provjere u registru pedofila, iz koje više neće biti brisanja, odnosno uvodi se trajna evidencija.


– Ovim potezom koji je danas učinila, gđa. Petrijevčanin Vuksanović dokazuje kako saborski zastupnici ipak cijene mišljenje javnosti. Naime, Inicijativa roditelja iz Rijeke protiv pedofilije u Hrvatskoj sastoji se od šest majki koje nisu pravnice po struci, ali su svojim trudom i zalaganjem napisale prijedlog izmjena zakona za seksualne prijestupnike protiv djece i mladeži uz pomoć i mentorstvo gosp. Slobodana Jovanovića osobno, tvorca „Marijinog zakona“ prihvaćenog u Srbiji 2013. godine, jedinog antipedofilskog zakona na ovom području. Ovim putem javno se zahvaljujemo gosp. Jovanoviću na nesebičnoj pomoći i savjetima kojima nam je pomogao u stvaranju ovog našeg prijedloga zakona, ali i gđi. Petrijevčanin Vuksanović na njezinom zalaganju da se u ovako kratkom roku naš prijedlog zakona usvoji i sprovede u saborsku proceduru. Ovime smo svi skupa doprinijeli sigurnijoj i ljepšoj budućnosti naše djece, a pedofilima strožije i pravednije kazne, poručuju članice Inicijative.




Podsjećaju da su svoj prijedlog zakona prezentirale u Saboru još 12. listopada, i to klubu HDZ-a i upravo Ireni Petrijevčanin Vuksanović, koja je već tada članicama Inicijative dala do znanja kako i sama radi na izmjenama postojeće glave XVII Kaznenog zakona te kako podržava njihov prijedlog zakona, ali odbija mogućnost nastanka zasebnog antipedofilskog zakona, “Lex Specialis”.


– Osim klubu HDZ-a, naš prijedlog zakona prezentiran je i klubovima HSLS-a,uz prisutstvo Dorice Nikolić, SDP-a, i to Siniši Vargi, Milanki Opačić, Mirandu Mrsiću i Ani Komparić Devčić, zatim Branimiru Bunjcu iz Živog zida te Ines Strenja Linić iz Mosta. Prezentirale smo prijedlog i u Ministarstvu pravosuđa, državnom tajniku Josipu Salapiću te načelnici sektora za propise kaznenog prava Ani Kordej. Osim toga, putem e-maila naš prijedlog zakona dobili su svi klubovi u Saboru, ali i premijer Andrej Plenković i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović. Svi zajedno podržali su naš antipedofilski prijedlog zakona, objašnjavaju članice Inicijative.


Većina njihovih prijedloga izmjene zakona uvažene su i na nedavnom sastanku u Ministarstvu pravosuđa, na poziv pomoćnice ministra Vedrane Šimundže Nikolić.


Sastanku su prisustvovali voditelj službe za propise kaznenog materijalnog prava Dinko Kovačević i načelnica sektora za propise kaznenog prava Ana Kordej, a uz prihvaćanje većine prijedloga, naglasak je bio na sigurnosnim mjerama koje je potrebno dodatno razraditi i provesti unutar zakona. Radna skupina izmjena bila je predviđena za siječanj 2018. godine.


– Nadamo se samo kako ovaj prijedlog izmjena i dopuna kaznenog zakona neće doživjeti sličnu sudbinu kao i Istanbulska konvencija. Mi, članice Inicijative pratit ćemo proceduru izmjena glave XVII Kaznenog zakona i u slučaju nezadovoljstva ili propusta djelovati putem svih saborskih zastupnika koji su nas javno podržali, kako bi ovaj zakon bio u korist djeci te žrtvama pedofilije, a ne kao do sada, zločincima, poručuju članice Inicijative roditelja iz Rijeke protiv pedofilije u Hrvatskoj.