Tradicija

Rekordnih 110 ronilaca na podmorskom hodočašću svetom Nikoli u Kraljevici

Sanja Gašpert

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



KRALJEVICA Ove godine rekordnih, čak 110 ronilaca iz svih krajeva Hrvatske, Slovenije i Italije, okupilo se na tradicionalnom, jedanaestom podmorskom hodočašću svetom Nikoli u Kraljevici, održanom u sklopu programa obilježavanja blagdana sv. Nikole, u organizaciji Kluba podvodnih aktivnosti Adria Kraljevica i Grada Kraljevice.


Tradicionalno podmorsko hodočašće održava se u čast i povodom blagdana svetog Nikole, sveca zaštitnika Grada Kraljevice, na kojemu svake godine sudjeluje sve više ronilaca iz svih krajeva zemlje te iz inozemstva.


– Smanjena kopija brončanog kipa sv. Nikole postavljena je 2008. godine u podmorje rta Lipica, na dubini od sedamnaest metara. Od tada do danas, jedanaestu godinu za redom organiziramo ovo podmorsko hodočašće.




Veseli činjenica kako je iz godine u godinu sve veći broj ronilaca koji sudjeluju u hodočašću, što je dokaz da je ovo događanje postalo popularno među roniocima, kojima sezona traje cijelu godinu. Ovo je jedno od događanja koje privlači ronioce iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva, pa su nam se tako i ove godine priključili slovenski i talijanski ronioci.


U knjigu ronjenja tijekom jutra već je bilo upisano više od sto ronilaca, očekujemo da će danas u more zaroniti njih 110, pa možda i više, a sve nas veseli da nam je sveti Nikola podario lijepo vrijeme.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



Nakon ronjenja od pola sata, možda i 45 minuta, slijedi nam ručak i druženje u Hotelu Kraljevica, a u poslijepodnevnim satima u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici bit će održana predavanja i projekcije, kao i nagradna igra za ronioce, kazao je predsjednik KPA Adria Danijel Frka.


Podsjetio je kako je u podmorje postavljena i uređena i podmorska poučna staza, a prošle godine, u sklopu projekta Mare Modul, stanište za ribe i druge morske organizme, koje se nalazi na dubini od sedam do dvanaest metara.


Prije početka podmorskog hodočašća, nazočnima se obratio i gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić, koji je kazao kako je impresioniran tako velikim brojem ronilaca sudionika.


– Grad Kraljevica slavi blagdan sv. Nikole s dva hodočašća – pomorskim, održanim prije tjedan dana i ovim podmorskim. Uskoro planiramo nove projekte u podmorskom svijetu. Hvala svima koji su pomogli u organizaciji, hvala roniocima, i kada dođete dole, kod sv. Nikole, pomolite se za našu Kraljevicu, poručio je gradonačelnik Čandrlić, kojem je Frka u ime KPA Adria uručio sliku prvih fregata izgrađenih u Brodogradilištu Kraljevica 1766. godine.


Prvi puta na podmorsko hodočašće došao je Dejan Ban iz Dražica, član Kluba podvodnih djelatnosti INA Kostrena, koji je bio oduševljen velikim odazivom ronilaca.


– Prvi puta ronim do kipa sv. Nikole i izuzetno se tome veselim, jer sam čuo puno lijepih priča o tom hodočašću, kazao je Ban.


Petu godinu za redom u podmorskom hodočašću sv. Nikoli sudjeluju slovenski ronioci iz Ronilačkog društva Logatec.


– Danas je u Kraljevicu došlo šest ronilaca iz našeg društva. Ovo nam je peta godina da dolazimo i jako nam se sviđa, također, organizacija je odlična, a uvijek se veselimo prizorima koje ćemo vidjeti ispod mora. Prošlo ljeto slično iskustvo imali smo i u Rovinju, roneći do kipa sv. Eufemije, kazao je Dejan Novak, dodajući kako se nadaju dolasku u Kraljevicu i sljedeće godine.