Sjajni rezultati

Rekordna turistička godina na Kvarneru: 300.000 dolazaka i 900.000 noćenja više od plana

Hina

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Najviše gostiju, njih 50 posto, odmaralo se u obiteljskom smještaju, potom u kampovima i hotelima. Najveće povećanje prometa ostvareno je u obiteljskom smještaju



RIJEKA U rekordnoj 2018. godini Kvarner su posjetila tri milijuna turista i ostvarila 19 milijuna noćenja, što je četiri posto više gostiju i dva posto više noćenja u odnosu na 2017., izvijestio je u petak na konferenciji za novinare primorsko-goranski župan i predsjednik Turističke zajednice Kvarnera Zlatko Komadina.


Istaknuo je razvoj selektivnih oblika turizma, kao i povećanje broja dolazaka i noćenja turista u pred i posezoni.


Vjeruje da će tako biti i ove godine.




Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov rekla je da je u županiji ostvareno 300 tisuća dolazaka i 900 tisuća noćenja više od plana.


Gosti s najznačajnijih tržišta, iz Njemačke, Slovenije Austrije, Italije, Mađarske i Češke čine oko 80 turističko prometa. Najviše gostiju, njih 50 posto, odmaralo se u obiteljskom smještaju, potom u kampovima i hotelima.Najveće povećanje prometa ostvareno je u obiteljskom smještaju – u onom s 4 zvjezdice bilo je 19 posto više dolazaka i 14 posto više noćenja, a u onom s 5 zvjezdica ostvareno je 39 posto više dolazaka i 27 posto više noćenja.

U hotelima s 5 zvjezdica bilo je 2 posto više turista, a ostvarili su 11 posto više noćenja.


»Možemo zaključiti da su aktivnosti koje smo provodili u okviru Kvarner family projekta, rad s našim iznajmljivačima te krediti koje je sufinancirala županija povećali kvalitetu i razinu smještaja«, kazala je Peršić Živadinov.


Dodala je da je cilj planiranih projektnih aktivnosti za 2019. kvalitetno upravljanje destinacijama , jačanje brenda Kvarner, diverzifikacija ciljanih tržišta, unaprjeđenje suradnje privatnog i javnog sektora te promocija odredišta u županiji.