Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
27. siječnja 2020.
Prestižno natjecanje

Regata tisuću otoka: Jedrilice uhvatile buru na putu prema Crnoj Gori

Foto I. Tomić
Foto I. Tomić
Autor:
Objavljeno: 21. rujan 2015. u 21:29 2015-09-21T21:29:00+02:00

RIJEKA  Jučer točno u podne, a nakon što je prethodno prema Žurkovu startalo skromnih pet (!) jedrilica Kostrenske regate, na pravi su izazov krenuli sudionici treće Regate tisuću otoka (Rijeka – Tivat – Rijeka). Start je okupio 20 jedrilica iz 13 zemalja koje su krenule na jedno od najljepših navigacijskih jedrenja, od Rijeke do Tivta. Regata se sastoji od dvije etape, a prva prolazi među više od tisuću jadranskih otoka, pri čemu jedrilice otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija moraju ostaviti desno da bi nakon 277 nautičkih milja stigle do marine Porto Montenegro u Tivtu. Druga etapa jedri se u suprotnom smjeru do Rijeke, pri čemu je nužna navigacija između otoka, bez izlaza na otvoreno more. Upravo je taj izbor rute, vjetrova i struja najveći izazov za jedriličare, izbor u kojem se krije i tajna uspjeha.

Na riječkom startu jedriličare je dočekala bura, međutim posljednji sat prije početka vjetar je prvo oslabio, a onda počeo mijenjati smjer. Stoga su start obilježile i pomalo neobične situacije, stjecao se dojam da svaka jedrilica ima svoj vjetar, ali samo nakon okreta privjetrinske oznake kada su uhvatile nalete bure i odmah ubrzale prema Krku.Prva četiri sata jedrilo se poprilično izjednačeno, a onda je pred jedrilicama nastupila uzbudljiva noć, za neke i lov na rekord u realnom vremenu prve etape od 28:41:06 sati koji drži mađarski »Wild Joe« Martona Josze koji je i jedan je od favorita i ove godine.

Regata se uživo može pratiti i preko interneta gdje se u realnom vremenu mogu vidjeti pozicije jedrilica, brzine i kurs od starta do cilja (www.thousandislandsrace.com), a aktivna će biti i facebook stranica s fotografijama regate.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu