Veliko srce

RIJEČKA HUMANOST Pomogli naći stan bolesnoj samohranoj majci četvero djece

Edi Prodan

Neformalna skupina građana pomogla bolesnoj majci četvero djece, koja je dosad živjela u podstanarstvu i pred kojom su se sva vrata zatvarala, da dođe do gradskog stana u koji će upravo danas useliti



RIJEKA – Uvijek tako egoistično zabavljeni samima sobom, nezadovoljni zbog onog što nemamo i potpuno slijepi na ono što imamo, ili ne uočavamo probleme ljudi oko nas ili prepuni nesuvislih izgovora okrećemo glavu od njih. Srećom, postoji jedna manjina koja se ponaša – suprotno. Riječ je o grupi nazvanoj Riječki anđeli koja, iako djeluje kao neformalna skupina jer rješenje o osnivanju formalne udruge još se čeka, čini toliko dobra da uistinu zaslužuje – divljenje. Zadnje od njihovih, slobodno ga možemo definirati herojskih djela, okončano je ovih dana: Lovorka Sinjeri i njezino četvero djece upravo se danas useljavaju u svoj novi stan. Riječ je o lijepom stanu u još ljepšoj riječkoj četvrti, Vojaku, višekatnici s čijeg se balkona pruža jedinstveni pogled na Kvarner, dok se iz spavaćih doba može promatrati riječki rasadnik znanja, sveučilišni kampus.


Procedura i vještačenje


– Priča naše Riječanke Lovorke je poprilično opaka. Ona ne samo što je samohrana majka četvero malodobne djece, ona uz sve to još ima i multiplu sklerozu. Mi smo problem uočili i naravno bez razmišljanja krenuli u njegovo rješavanje – ističe Alan Kulundzich Juranich, jedan od Riječkih anđela, humanitaraca, koje još čine Kristijan Kiki Hosi, Nada Omerović poznatija kao Nona Nada, Husein Mahmić i mnogi drugi.


Smjer njihovog djelovanja u ovom je slučaju bio usmjeren prema Gradu Rijeci i Centru za socijalnu skrb jer Lovorka Sinjeri je živjela u podstanarskom smještaju, u starom i trošnom stanu bez šanse u pronalaženju adekvatnijeg smještaja: ona bolesna, četvero male djece, sva su se vrata pred njima zatvarala!– Da, jako smo zahvalni Gradu Rijeci i svim njegovim službama uključenim u ovaj proces. Nad Lovorkom je, kako bi se udovoljilo proceduri, ali istovremeno i bilo pravedno prema drugim Riječanima sa sličnim problemima, provedeno vještačenje i utvrđena je prijeko potrebna pomoć i njega druge osobe u punom opsegu u adekvatnom stambenom prostoru – ističe Kulundzich Juranich.


Riječki anđeli su pokrenuli i drugu akciju – onu za uređenje i opremanje dobivenog gradskog stana





Zahvale dobročiniteljima


Nakon što je obitelji Lovorke Sinjeri osiguran krov nad glavom, kako se radi o izrazito teškom socijalno-zdravstvenom slučaju, u namjeri da se dalje pomogne, da se djeci omogući dostojanstveno, ugodno pa i razigrano djetinjstvo, Riječki anđeli su pokrenuli i drugu akciju – onu za uređenje i opremanje gradskog stana. Pozvali su na novu humanitarnu akciju opremanja i uređenja stambenog prostora za bolesnu majku i njezino četvero djece. Danas je i ona okončana. Istina, ima tu još podosta elemenata koji nedostaju, no ne sumnjamo da će se i za njih Anđeli pobrinuti.


– Hvala Riječkim anđelima i svim građanima. Ovo jako puno znači meni i mojoj djeci. Živjela sam u derutnom stanu, sad ću imati puno bolje životne uvjete. Osim toga, lokacija je idealna jer su blizu i škola i vrtić za djecu – istaknula je ganuta Lovorka Sinjeri.


Svima koji su pomogli zahvalio je i Kulundzich Juranich.– Dragi Riječani, svi naši donatori dobročinitelji, da vas nema, ni mi mali humanitarci ne bismo postojali. Upravo vi ste oni koji nas pokrećete, vaša dobrota je poticaj koji daje volju za daljnju borbu. Ovim putem uz zahvale gradskom čelništvu, gradonačelniku Obersnelu i dogradonačelniku Filipoviću, posebno zahvaljujemo na pomoći i članu gradskog vijeća Danku Švoriniću i županijskoj vijećnici Jadranki Horvat.