Uređenje Kaštela

REVITALIZACIJA Obnovljeni biser u Čavlima daje zamah razvoju cijele Grobnišćine

Sanja Gašpert

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



ČAVLE Općina Čavle i ove godine nastavlja s ulaganjima u daljnju obnovu i revitalizaciju Kaštela Grobnik, a kroz uvođenje novih sadržaja planira privući i veći broj posjetitelja te pomoći daljnjem razvoju domaćeg kraja. Višegodišnje napore Općine Čavle prepoznala je i Primorsko-goranska županija te je uključila Kaštel Grobnik u projekt Putovima Frankopana.


Centar i vodič


Dobivena su značajna sredstva Europske unije koja će se utrošiti na otvaranje Interpretacijskog centra u sjevernoj kuli, nabavku uniformi Frankopanske straže koje će biti smještene u južnoj kuli te za obilježavanje frankopanskih šetnica po Gradu Grobniku.


Prema informacijama iz Općine Čavle, za otvaranje Interpretacijskog centra koja obuhvaća građevinske radove, stolariju, obrtničke radove i nabavku multimedijalne opreme predviđena su sredstva od 2,8 milijuna kuna. Interpretacijski centar bit će jedan od osam takvih centara u nizu frankopanskih kaštela u Primorju i Gorskom kotaru te će povezati sve kaštele u jednu cjelinu.


Prema ugovoru, projekt će biti gotov do listopada ove godine. Prethodno je bilo potrebno kompletno obnoviti južnu kulu, odnosno okruglu dvoranu na katu te kapelu sv. Jelene u prizemlju, što je obavljeno tijekom prošle godine. Ukupna vrijednost radova prve faze obnove južne kule iznosi pola milijuna kuna, a u financiranju su sudjelovali Primorsko-goranska županija s 280.000 kuna, Ministarstvo kulture sa sto tisuća kuna te Općina Čavle u preostalom iznosu.Trenutačno je u izradi projekt multimedijalnog vodiča Kaštelom Grobnik, projekt takozvane virtualne stvarnosti, koji će biti preveden na nekoliko jezika, koji izrađuje tvrtka Novena iz Zagreba, a vrijednost je 65 tisuća kuna bez PDV-a.

Nastavak projekta


Općina Čavle je za ovu godinu Ministarstva kulture prijavila nekoliko većih zahvata na Kaštelu, u ukupnoj vrijednosti od 800 tisuća kuna. Rezultati natječaja očekuju se početkom godine.– Nakon projekta dogradnje škole, naš fokus je sada na Kaštelu Grobnik te trenutačno intenzivno radimo na završavanju projekta virtualne stvarnosti koji prijavljujemo za europska sredstva u sklopu strateškog projekta riječke aglomeracije »Povežimo se baštinom«. Završena je prva faza obnove južne kule u kojoj smo sredili kompletne vanjske zidove, erte oko prozora i pokrov te obod krova. Ove godine završit će se obnova okrugle dvorane u južnoj kuli i onda smo spremni za prihvat svih novih sadržaja koji bi se u Kaštelu kroz godinu dana trebali ponuditi domaćim i stranim posjetiteljima. Paralelno smišljamo i neke nove manifestacije, kao i načine bolje promocije našeg najvećeg bisera i vjerujem da ćemo u tome i uspjeti – kaže načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.